Cinema City Pécs

2020. augusztus 10. hétfő | Írta: Forgács Balázs
1999 októberében 10 termes, 1988 férőhelyes multiplex mozi nyílt a Pécs Plázával egy időben, a Megyeri úton. Az újdonság hatalma oly mértéket öltött, hogy a városban működő kisebb mozik szinte azonnal megérezték a multiplex elszívó hatását és ezt követően nehéz helyzetbe kerültek a kópia ellátás korlátozottsága miatt is.
Kezdetben Kinoton analóg vetítőgépekkel dolgoztak, a filmtekercseket egy nagy, összeragasztott filmfolyamként egy forgótányérra, úgynevezett platterre tették. Ebből az eszközből 3-4 darab volt egy állványon, amely a vetítőgép mellett volt felállítva. Egy adagoló szerkezettől indulva a vetítőgép kulisszáin át haladva, tért vissza ugyanazon szerkezet egy másik szintjére. Interlock vetítésre, a 2-3-as és az 5-6 termeket tették alkalmassá, ez azt jelentette, hogy egy film pergett 1-másfél perces eltolással a két teremben, a két vetítő között pedig közvetítő görgőkön haladt a film. A hang a nagyobb termekben Dolby Digital 5.1, a kisebbekben Dolby Sorrund vagy Sztereo volt. Új fejlesztésként 2009 júliusában és augusztusában 1-1 teremben (5-ös és a 8-as) is felszerelték a 2K felbontású DCI vetítőket, amelyek már a DLP chippel rendelkeztek és a megfelelő kódolással tudták levetíteni a filmes tartalmakat. Ezek a vetítők Christie elsőgenerációs vetítőgépei voltak és a Dolby 3D rendszerrel is kiegészültek, aminek következtében folyamatosan gyarapodott a mozilátogatók száma. 2010 októberében a harmadik vetítőgép is megérkezett. Ebben az évben próbálkoztak a CineMaestro opera- és balett előadásokkal, amelyek nyáron is a műsorok részei voltak.
2012-ben nagyarányú fejlesztés történt, a forgalmazók folyamatosan álltak át a digitális tartalmakra, emiatt, a 35 mm-es filmszalag kezdett kikopni a piacról, a Cinema City válaszul a legtöbb mozijában úgy, mint itt is az összes teremben felszerelte a digitális vetítőgépeket, ám a korábbiakat lecserélte a Barco 2K felbontású, B szériás vetítőgépeire és csak néhány teremnél hagyta meg a szalagos gépeket. 2013-ban felújították a teljes mozit, a 2012-ben bemutatott új logó és dizájn alapján ez volt az első olyan multiplex idehaza, amelyet ennek megfelelően építettek át, mind a nézőtér, mind az előtér előnyére változott meg.
Pécs déli részén, Kertváros mellett, Füzes városrész szélén, az 57-es főút és a piac között találjuk meg a plázát. A város központjából legkönnyebben helyi járatok valamelyikével vagy autóval közelíthető meg. A parkolás a pláza parkolójában ingyenes. A mozi a bevásárlóközpont hátulsó részén, az éttermekkel szemben található.
Az előtér mozis óriásplakátokkal, standee-kel dekorált, a korlátokkal elválasztott 6 plexiüveggel védett pénztár is itt található. A hagyományos készpénzfizetési lehetőség mellett bankkártyával, valamint EDENRED Ticket Compliments Top Premium ajándékutalvánnyal is kiegyenlíthetjük a jegy árát. Az online vagy a telefonon lefoglalt tiketteket az előadás előtt legalább 30 perccel (első előadás előtt 15 perccel) meg kell váltani, különben azokat törlik a foglalási rendszerből és ezután szabadon értékesíthetik őket. Az online megvásárolt jegyeket ugyanitt lehet átvenni. Nem kell külön sorban állni, ha az e-ticket rendszerben kértük a visszaigazolást, ekkor, ha a megfelelő eszközön (okos telefon, tablet, stb) vagy otthon kinyomtatott tiketteket bemutatjuk a jegyellenőrzési ponton, a QR kód beolvasása után engednek be a büféhez és a mozitermekbe. A könnyebb filmválasztás érdekében filmes ismertetők állnak a nézők rendelkezésére. A kasszák felett a megvilágított narancssárga Cinema City logó és a két oldalán digitális plakátok sorakoznak, amelyek az éppen aktuálisan vetített filmeket mutatják. A balra található gránitlépcsőn gyalog, a kerekesszékkel közlekedők korlátlifttel jutnak el az előcsarnokig, ahol a széles kínálattal rendelkező büfé is van. A frissen pattogatott kukoricák, szószos nachos, snackek, csokoládék, gumicukrok, cukorkák éppúgy a kínálat részei, mint a szénsavas és rostos üdítőitalok, ásványvizek, teák, kévék, valamint sör is. Ezek különféle kiszerelésben, akár menübe foglalva, pénztárcakímélő módon is beszerezhetők. Önkiszolgáló standon különböző gumicukrokat, aprócsokoládékat, pralinékat és trüffelt szedhetünk papírzacskóba, amelyeket súlyra lemérve vásárolhatunk meg. A büfében készpénzzel vagy bankkártyával is fizethetünk.
A termek balra (1-5) és jobbra (6-10) helyezkednek el, mindegyik légkondicionált, akadálymentes és lépcsőzetes üléssor elrendezésű. Az olasz gyártmányú piros fotelülések magas komfortot biztosítanak, fejtámlásak, pohártartósak. A vetített kép minden helyről kiváló rálátást biztosít, gyermek nézőknek ülésmagasító áll rendelkezésre. A vásznak a legkisebb termekben 6,3 x 2,7, a legnagyobbakban 14,25 x 6,1 méteres. A termek férőhelyei a következők: 1 – 89fő, 2 – 218fő, 3 – 372fő, 4 – 90fő, 5 – 229fő, 6 – 220fő, 7 – 90fő, 8 – 372fő, 9 – 219fő, 10 – 89fő.
A gépházban a Barco 2K felbontású, B szériás, xenonlámpás vetítőgépei dolgoznak. A vetítőgépek lelke a Doremi szerver, amely egyenként több terrabájt tárolókapacitással is rendelkeznek, ezzel az eszközzel lehet összeállítani a műsort, az előzeteseket, reklámokat, sőt a film előtti teremzenét is. Két teremben meghagyták a 35 mm-es vetítőket. A 3D tartalmakat egy forgótárcsás eszköz biztosítja, amelyen át a film képe hol a bal, hol a jobb szemnek vetít és a polarizált szemüveggel láthatóvá válik a térhatású kép. Ennek köszönhetően ezekben a termekben ezüstös kivitelű a vászon, mert csak ezen látszik igazán a háromdimenziós kép. Természetesen 2D előadásokat is vetítenek ezekben a termekben, ekkor a 3D eszközt kitolják az optika elől. A hangért a CP650 és CP750 hangprocesszorok felelnek, a hozzájuk tartozó végfokok szabályozzák a beltéri hangszórók hangerejét, a teremben 5.1 hangrendszerben szólnak.
Műsorkínálatában mindig megtaláljuk a legfrissebb 2D és 3D premier filmeket, melyeket akár 4-6 héten át is műsoron tartanak. Emellett időnként feliratos és eredeti verziós, felirat nélküli filmalkotásokat is vetítenek. Előfordul, hogy egy fokozott érdeklődést kiváltó filmet már a premier napjának előestéjén vagy az azt megelőző hétvégéken is bemutatnak. Igyekeznek kiszolgálni a legkülönfélébb korosztályok igényét: drámák, családi filmek, vígjátékok, akciófilmek, blockbusterek, bestellerek színesítik a műsort. Minden októberben 4 napon át a teljes ár feléért filmünnepen mozizhatunk, ekkor a régebbi filmeket, valamint a premiereket, sőt premier előttieket is megtekinthetünk. Filmklubokon, közönségtalálkozókon vehetünk részt, sztár jegyszedőkkel találkozhatunk.
A nyitvatartás is a helyi igényekhez igazodik, hétköznapokon az első előadások 13 órakor, az utolsók 20:30-kor kezdődnek, szombaton és vasárnap, valamint iskolai szünetekben már 10 órakor is elkezdik a vetítéseket, pénteken és szombaton az utolsók 22:30-kor indulnak.
A jegyárak nagyvárosi szintűek, egy 2D-s teljes árú jegyet 1700 forintért válthatunk, kedvezménnyel 1350 Ft, amelyre a gyermek 16 éves korig, a nappali tagozatos diák, a nyugdíjas, a fogyatékkal élő, valamint az tanítási időszakban, munkanapokon, hétfőtől péntekig, 16 óráig bárki jogosult, a koradélutáni kedvezmény kivételével azonban a kedvezmény jogalapját igazolni kell. Háromdimenziós filmek esetében 1800 Ft, míg kedvezményesen 1530 Ft a jegy. A 3D szemüveg ára 270 forint, amelyet a következő 3D előadásra is magunkkal hozhatunk és ezzel nézhetjük meg a filmet, nem szükséges újat vásárolni. A Cinema City online felületén vagy a Simple applikáción keresztül megvásárolt jegyek plusz 75 forintösszeggel terheltek az adminisztrációs költség miatt. Telekom Kapcsolat vagy Kapcsolat Fun kártyával hétköznapon 2 db jegy váltható 15% kedvezménnyel, ez teljes árnál és a kedvezményesnél, valamint a 2D és 3D esetében is használható. Csoportos jegy részleteiről a mozivezetőnél érdeklődhetünk. Ajándékjegy minden vetítési nemre váltható.
Későbbi tervekben szerepel néhány teremben a Dolby Atmos hangrendszerre való átállás, valamint a lézeres vetítőgépek üzembe állítása is. Bátran kijelenthetjük, hogy Pécs hamar megkedvelte multiplex moziját és minden újabb fejlesztést gyakori látogatással hálál meg. Reméljük, hogy a kultúrának egy markáns megtestesítője marad a következő évtizedekben is.
Utoljára frissítve: 2020. december 13. vasárnap 09:40