Cinema City Nyíregyháza

2014. június 23. hétfő | Írta: Forgács Balázs
A ’90-es évek második felétől először a fővárosban, majd a vidéki nagyvárosokban is igény mutatkozott a többtermes plázamozik iránt, amelyek a nagy filmválasztékukat, a minőségi kényelmet és a csúcsminőségű mozizás élményét hozták magukkal. Mindenhol innovációként jelentek meg a maguk területén és az újdonság hatalma által nem ritkán 70-80%-kal is emelkedett a megváltott jegyek száma a multiplex láz előtti időszakhoz képest. Persze ennek nagy részét a többtermesek vitték el, a hagyományos mozik pedig hanyatlásnak indultak és néhány év működés után vagy a multiplexek nyitásával egy időben bezárásra kényszerültek.

 

Nyíregyházán a pláza építési láz időszakában adták át a helyi bevásárlóközpontot és az emeleti részen egy 6 termes mozit, 2000 áprilisában. A magyar filmforgalmazó, az Intercom Hollywood Multiplex nevű leányvállalatának negyedik tagjaként (vidéken a második) vonult be a multiplexek magyar történetébe. A régióban, Debrecenben és Miskolcon ekkor már működtek hasonló kaliberű mozik, utóbbi helyen kettő is.  A nyíregyházi multiplex a legkiválóbb vetítési és hangrendszerrel debütált, hatalmas vetítővásznai, rendkívül kényelmes székei, rugalmas műsorai és elérhető árakon csalogatta be a minőségi szórakozásra éhes közönséget. Egyedülálló építészeti megoldással, a csillagokba emelt nézőtéri bejáratokkal sugallta a mozi, hogy itt bizony nem mindennapi élményben részesül a néző. És valóban. A közönség hétről hétre megtisztelte látogatásával a komplexumot, mert nem csak filmélményt kapott, hanem maximális moziélményt is. A Hollywood Multiplex égisze alatt vezették be a Hollywood Multicard programot, amellyel a hűséges mozizásért járó pontokat lehetett gyűjteni, majd azokat mozijegyre vagy Hollywood Multiplex márkavédjegyes ajándéktárgyakra beváltani. Ennek a kártyának a segítségével lehetett először a magyar mozik történetében interneten helyet foglalni, de büfé és jegyárkedvezményekre is jogosított, illetve egyéb akciókra is lehetett érvényesíteni. Szintén az első mozis cég volt, ahol sms-ben is lehetett jegyet foglalni. A minőségéről híres HMPLX bő hat év működés után kilépett a szabolcsi megyeszékhely moziüzemeltetéséből és ezzel egyetemben a többi egységeitől is megvált.

2006 augusztusától a Palace Cinemas, jobban mondva a Palace Mozik Kft. vette át az üzemeltetést. Az új cég más szemléletet tanúsítva vezette hattermes multiplex moziját. Már nem volt fontos a fényűzés, igyekeztek mindinkább egy átlagos üzemeltetési modellt kialakítani.  Az ő érdemük sem elhanyagolható, hiszen ebben az időszakban nyílt lehetőség, az e-ticket rendszerben online mozijegy vásárlásra, akár kedvezménnyel is. Az első digitális gépbeszerzésre 2010 júliusában került sor az egyik nagyteremben, ahol a Masterimage 3D rendszert szerelték fel egy külsőszűrős berendezéssel, ezzel együtt a fehér vásznat ezüstszínűre cserélték. A Palace más fejlesztést nem invesztált a moziba, a veszteségekkel üzemelő céghálózatot végül 2011 januárjában felvásárolták.

A harmadik üzemeltető a Cinema City lett, amely jelenleg is országosan a multiplexek 74%-át tudhatja magáénak. Ők fejezték be a digitalizálást viszonylag rövid időn belül, néhány hónap alatt kapott a maradék 5 moziterem DCI vetítőgépet, négy vetítőernyőt ezüstvászonra cseréltek a térhatású vetítések miatt. A fejlesztések nem álltak meg, bevezették a Palace időszakában megszokott internetes jegyváltás lehetőségét is.

 A Nyír Plaza a városközpont peremén, a keleti városrészben a Szegfű utcában található. Már néhány háztömbnyi távolságra látszik a kétszintes bevásárlóközpont tetején a sötétben világító Cinema City felirat. Az egyéni közlekedőknek ingyenes parkoló és kerékpártároló áll rendelkezésükre, míg a sűrűn közlekedő tömegközlekedési eszközt használóknak néhány 100 métert kell gyalogolniuk. A mozikomplexum a második emelet keleti felén helyezkedik el, a bejárat fölött narancsszínű neon feliratú céglogót helyeztek el. Az előtérben különféle plakátok, standee-k, filmelőzetesek mutatják be a mozikban vetített vagy a később műsorra kerülő filmeket, de akár írásos ismertetőkön keresztül is barátkozhatunk velük, ha nem vagyunk biztosak a választásban. A nemrégiben megújult mozi büféjében a filmélményhez elengedhetetlen pattogatott kukorica, szószos nachos, illetve üdítők és édességek kaphatók. A gumicukorkákat önkiszolgáló standon választhatjuk ki általunk megválasztott mennyiségben, akár keverve is. A büfétől balra a pénztárakban a készpénzes jegyváltás mellett bankkártyával is fizethetünk, valamint Sodexo Ajándék és EDENRED Ticket Compliments Top Premium ajándékutalványokat is elfogadják fizetőeszközül. Itt vehetjük át a telefonon vagy online lefoglalt jegyeket a kívánt előadás előtt legalább 30 perccel, különben azok törlődnek a rendszerből. Itt vehetők át az online megvásárolt tikettek is. A beengedés előtti várakozást a mozi által biztosított ingyenes wifi teheti tartalmassá. A mozitermekhez szőnyegezett lépcsőn át juthatunk fel, ide már csak érvényes jeggyel léphetünk be, amelyet a lépcső alján udvarias jegyszedők érvényesítenek és mondják, hogy melyik terembe szól a jegyünk. A csillagos eget szemléltető, köralapú előtérbe érünk, ahol vékony neoncsőből megformált számok jelzik a termekhez tartozó folyosókat. Ezek felett futó mátrix táblák mutatják az aktuálisan vetített filmeket és azok kezdési időpontjait.

A nézőterek lejtős üléssor elrendezésű, bordószövetű, fejtámlás, pohártartós, szövet kartámlás, a magyar Exa-Team által gyártott felhajtható fotelülések vannak. A helyek számozottak, tehát a mozijegyek is ennek értelmében helyre szólnak. A sorok számozása a sötétben világítanak a könnyebb tájékozódás érdekében. A falmosó szövetek színvilága a türkiz kék és a sötét bordó között változik és termenként eltérőek. 

 

A vásznak óriásiak, a 6-os auditórium kivételével az összes többiben perforált ezüstvászon van, a 6-os kisteremé viszont matt fehér. A hangzás a JBL hangszóróknak köszönhetően a vájt fülűeknek is életteli élményt nyújt, a Dolby Digital hangrendszernek és a Dolby CP650-es és CP750-es hangprocesszoroknak köszönhetően. A gépházban 6 db Barco digitális vetítő dolgozik, amelyekből 4db DP2K-19B, 1db DP2K-20C és 1db DP2K-32B típusú. A gépek lelke a Doremi szerver. Az 1-es, 3-as és a 6-os gépek mellett egy-egy Cinemeccanica analóg vetítő is helyet foglal és bár működőképesek, ma már szinte nem használják őket. A 6-os gép kivételével mindegyiket használják 3D vetítésre, ám egyszerre csak néggyel tudnak így vetíteni, ugyanis csak ennyi Masterimage mobil szűrője van a mozinak. Az auditóriumok akadálymentesítettek és légkondicionáltak. A férőhelyek a következőképpen alakulnak: 1. – 159 fő, 2. – 114 fő, 3. - 114 fő, 4. – 288 fő, 5. – 244 fő, 6. - 84 fő.

Filmkínálata a nagyobb sikergyanús filmalkotásokból áll, amelyeket igyekeznek több héten át műsoron tartani, különösen a gyermekeknek szólókat és a szinkronizált vígjátékokat illetve sztárparádékat. A közönség minden korcsoportja megtalálja a magának valót. A mozi hétköznap 13 órakor indítja első vetítéseit, az utolsók 20:30 körül. Hétvégén délelőtt és az iskolai szünetekben délelőtt 10 órakor kezdődnek az előadások, pénteken és szombaton az utolsók 22:30-kor indulnak.

 

Jegyárai a régióban a legmagasabbak, egy teljesárú jegy 1420 forintba kerül, míg a kedvezményes 1110Ft. Kedvezményre a nyugdíjas, a diák és a gyermek jogosult, utóbbi kivételével az igazolványok felmutatásával érvényesíthetik jogosultságukat. 3D teljesárú tikett 1590Ft, míg az engedményes jegyet 1250 forintért vehetjük meg. A térhatású filmekhez a Masterimage által kibocsátott speciális szemüvegeket lehet használni. A polarizált eljárás alapján készült szemüvegeket a jegypénztárban 230 forintos jegyáron beszerezhetjük, de a következő előadáson a korábban megvásárolt szemüvegek használhatók, így azért külön már nem kell fizetni. A T-Mobile Kapcsolat vagy Fun kártya tulajdonosai hétköznap 15%-os kedvezményt vehetnek igénybe. Csoportos árakról a mozi vezetőnél lehet érdeklődni. Ajándékjegy váltható. Nyíregyháza mozija állta a sarat az amortizációval szemben és a kezdetektől számítva ma is hozza azt a nézőszámot, ami egy hasonló méretű multiplexhez szükséges. Reméljük, hogy még nagyon sokáig élvezhetjük a hattermes egyedi stílusát és nagyszerű világát.
Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 09:53