Cinema City Győr

2019. március 03. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
A Cinema City mozihálózat első vidéki és egyúttal második magyar multiplexe 10 teremmel 1998. szeptember 8-án nyílt meg a Győr Plázában. A város egyik legnagyobb lakótelepének szélén található komplexum Magyarország egyik legforgalmasabb vidéki mozija.
Kezdetben Kinoton 35 mm-es vetítőgépekkel vetítettek egy úgynevezett platteres rendszerrel. Nem kellett külön tekercsekről, kétgépes rendszerben vetíteni, mint a hagyományos mozikban, elegendő volt összeragasztani a filmet egy óriás tekerccsé és egy kb. másfél méter átmérőjű könnyűfém ötvözetből készült, alulról középen alátámasztott tányérra rakni, amelyet villanymotor hajtott a forgásiránynak megfelelően. Egy szervomotoros húzó automatika a tekercs belső végéről továbbította a filmet a vetítőgépen át, majd vissza egy másik ugyanazon a szerkezeten lévő tányérra, egy abroncs köré forgott. A következő előadás erről a platterről is elindítható volt, ekkor a lengőkaros húzó automatikát kellett megcserélni. A nagyobb termekben Dolby Digital, a kisebbekben Dolby Stereo hangrendszerrel vetítettek. Nagyobb érdeklődést kiváltó filmek esetében úgynevezett interlock vetítésekkel oldották meg az egy kópiával való munkát úgy, hogy több teremben egyszerre vetítették. A filmszalagot ilyenkor két gép között görgőkön keresztül vezették át. A kópiák digitálissá válása és a digitális 3D filmek elterjedése miatt ezt a mozit is elérték a fejlesztések. 2009 januárjában egy Kinoton digitális vetítőgéppel lett gazdagabb és az első vidéki multiplex volt, ahol dci rendszerrel vetítettek. Rövidesen újabb termet szereltek fel (2009. július), azonban már Christie géppel. A 3D rendszerhez a Dolby 3D adta a technológiai hátteret, amely a színszűrős elven működik. 2010-ben opera és balett előadások vetítésével is próbálkoztak. Ugyanebben az évben teljeskörű megújuláson esett át a mozi, amely főleg a termek nézőtéri foteljeinek teljes cseréjét és a teljes padlószőnyeg és előtéri burkolatok megújulását, a cég új dizájn elemeit és színvilágát érintette, valamint még egy Christie vetítővel gazdagodott a mozi. 2011-ben az összes terem digitális vetítőgépet kapott és a meglévő termek Christie vetítő gépeit Barco típusúra cserélték, ezzel együtt a Dolby 3D rendszert Masterimage 3D-re váltották, ez azt jelentette, hogy azokban a termekben, ahol 3D filmet vetítenek a fehér vásznakat ezüstszínűre cserélték, a 3D szemüvegeket pedig már nem kell előadás végén visszaadni. A polarizált eljárással készült szemüvegeket megvásárolhatták a nézők, amelyeket akár későbbi más előadáson is használni lehet. 2017 januárjában a korábban lezárt 5-ös teremben 4DX termet alakítottak ki a színesebb szórakoztatás érdekében, a győri törzsközönség legnagyobb ámulatára. A Kinoton vetítőjét 2017-ben vonták ki a forgalomból.
 
A Győr Pláza az Adyváros déli részén található, a Vasvári Pál utca 7 szám alatt. Megközelíthető a gyakran közlekedő helyi autóbuszokkal. Autóval látogatók számára ingyenes parkoló, valamint fizetős parkolóház is biztosított, ahol a mozilátogatók 3 órán át ingyenesen parkolhatnak. A kerékpárral érkezők a bevásárlóközpont bejáratainál lévő állványzatnál zárhatják le járműveiket. A bejárat a kórház felől közelíthető meg a legegyszerűbben. A mozi a pláza egyik központi eleme, bal kéz felől narancssárga betűkkel világít a Cinema City felirat. Szembe állva bal kézre a pénztárak esnek, amelyek a felújítás után emberközpontúak lettek azáltal, hogy a pénztári plexiüvegeket eltávolították. Felettük képernyőkön a filmek előzetesei és az előadások kezdései vannak feltüntetve. A pénztárban a készpénzes jegyváltás mellett bankkártyával, az EDENRED Ticket Compliments Top Premium ajándékutalványokat is elfogadják fizetőeszközül. Az online vagy a telefonon lefoglalt tiketteket az előadás előtt legalább 30 perccel (első előadás előtt 15 perccel) meg kell váltani, különben azokat törlik a foglalási rendszerből és ezután szabadon értékesíthetik őket. Az online megvásárolt jegyeket ugyanitt lehet átvenni. Nem kell külön sorban állni, ha az e-ticket rendszerben kértük a visszaigazolást, ekkor, ha a megfelelő eszközön (okos telefon, tablet, stb) vagy otthon kinyomtatott tiketteket bemutatjuk a jegyellenőrzési ponton, a QR kód beolvasása után engednek be a büféhez és a mozitermekbe. A könnyebb filmválasztás érdekében filmes ismertetők állnak a nézők rendelkezésére. Jobbra a lépcső mellett és mozgáskorlátozottak számára használható korlátlifttel lehet felmenni a büféhez és a termekhez. A hatalmas elemózsiakínálattal rendelkező büfé hosszú pultjánál különféle rágcsálni- és ropogtatnivalót vehetünk magunkhoz a filmélmény kiegészítéséhez. A frissen pattogatott kukorica és a szószos nachosok illetve a különféle szénsavas- és rostos üdítőket, megadott kombinációban akár együtt pénztárcakímélő módon is megvásárolhatjuk, ezenkívül snackek, chipsek, csokoládék friss magvas-sajtos perec is kaphatók. Azönkiszolgáló standon különböző gumicukrokat, aprócsokoládékat, pralinékat és trüffelt szedhetünk papírzacskóba vagy pohárba. A büfével szemben állva balra az 1-5. (itt van a 4Dx terem is), jobbra a 6-10. termeket találjuk.
 
A termek különböző színű magas háttámlás, kartámaszos, pohártartós ülésekből állnak, amelyek a francia, már megszűnt Quinette gyár kiváló és kényelmes termékei. Lelátó és lépcsőzetes üléssor elrendezésűek és számozottak. A sorok számozásai a lépcsőben beépített világító szám jelzi. A termek férőhely szerint a következők: 1-es 74 fő, 2-es 378 fő, 3-as 127 fő, 4-es 167 fő, 5-ös (4DX) 128 fő, 6-os 245 fő, 7-es 167 fő, 8-as 131 fő, 9-es 304 fő, 10-es 74 fő. Gyermekeknek ülésmagasító áll rendelkezésre, hogy a háttámla mögül rendesen kiláthassanak. A legnagyobb vászon 60,5 négyzetméter, a legkisebb vászon 13,75 négyzetméter, a vetített kép éles, a felirat jól olvasható, 5 teremben ezüst vászon van, ennyi Masterimage 3D mobilszűrő van a mozi tulajdonában. 2D vetítés esetén a mobilszűrő kitolható a vetítő elől.
 
Mindegyik teremhez Barco B szériájú digitális vetítőgépek tartoznak, amelyek 2K-s felbontásban vetítenek. Filmes és reklám tartalmakat a szerverre töltik fel, illetve ezzel szabályoznak különféle beállításokat is, mindegyik géphez egy-egy Doremi típusú szerver tartozik. Kinoton 35 mm-es vetítőgép már csak a 4-es és 6-os teremhez van felszerelve, de dolgozni már nemigen láthatjuk őket, csak ha arra igény merül fel (pl. Napszállta, vagy régebbi film csoportos vetítésen). Digitális társaik mellett úgy vannak felállítva, hogy sínes megoldással kitolhatók egymás mellől. A légkondicionált és kerekesszékkel könnyen megközelíthető termekben Dolby Digital 5.1 hangrendszer szól, amelyet a gépházban lévő CP750 hangprocesszorok és a QSC, MPC és JBL végfokerősítők szólaltatnak a beltéri hangfalakon keresztül.
 
Filmkínálata hétről hétre változik, minden csütörtökön frissül. A legújabb kasszasikereket és értékes premiereket hozzák el hétről hétre a mozi üzemeltetői és akár több héten vagy néhány hónapon át műsoron tartják ezeket. Főleg a népszerű sztárokat felvonultató szinkronizált vígjátékok, akció és sci-fi alkotások, megtörtént eseményeken alapuló drámák, valamint animációs és családi filmek kedvelőinek kedveznek a választékos programkínálattal, de akadnak a feliratosan megjelenő szórakoztatófilmek, magyar és horrorfilmek kedvelői is szép számmal. A nyitvatartás az igényekhez igazodik, hétköznapokon 13 órától 20:30-ig, hétvégén és iskolai szünetekben már délelőtt 10 órától, pénteken és szombaton 22:30-kor kezdődnek az utolsó vetítések. Előfordulnak premier előtti filmvetítések is, illetve nagyobb érdeklődést kiváltó filmalkotásokat a premier előestéjén is műsorra tűzhetnek.
 
Jegyárak nagyvárosi jellegűek: 1730 forintért válthatunk teljes árú jegyet, de diák, szenior, fogyatékkal élő vagy koradélutáni kedvezménnyel (tanítási időszakban, munkanapon hétfőtől péntekig, 16 óráig) csak 1350 Ft. 3D filmek esetében 1810,- a teljes árú jegy, koradélutáni kedvezménnyel 1460 Ft. 4DX előadás 2D jegyára 2740 Ft, 3D jegyára 2820 Ft. 3D szemüveg 250 forintért kapható és haza is vihető. Normál árú előadásra a nappali tagozatos diákok, gyermekek 16 éves korig, nyugdíjasok és a fogyatékkal élők egész héten 1350 forintért válthatnak jegyet, 3D film esetében 1460 Ft a jegyár. Kedvezményes 4DX 2D-s előadásra 2510 forintot, 3D előadásra 2620 forintot kell fizetni. A kedvezményes jegyár a 4DX esetében csak hétfőtől csütörtökig érvényesíthető, kivéve, ha nem munkanap. 4DX előadásra nincs koradélutáni kedvezmény. Csoportos jegyár részleteiről a mozivezetőnél lehet érdeklődni. Ajándékjegy a pénztáraknál váltható mindegyik vetítési nemre teljes áron. Az online megvásárolt jegyeket plusz 60 forintösszeggel terheltek az adminisztrációs költség miatt. Hétköznapokon 15% kedvezményben részesülhet a Telekom Kapcsolat vagy Kapcsolat Fun Kártyával rendelkező személy 2 mozijegy erejéig, a 15%-ot a kedvezményes jegyek árából is levonják.
 
Győrben a multiplex az egyedüli mozi, amely forgalmát tekintve is az élbolyban helyezkedik el. A Cinema City kiemelt figyelmet szentel neki, nem hiába volt az első vidéki multiplex, és amelyet elsőként szerelt fel DCI vetítővel, elsőnek újította fel és vidéken elsőként hozott el egy olyan szolgáltatást (4DX), amelyet a környék és a városlakók is teltházas vetítésekkel hálálnak meg.
Utoljára frissítve: 2019. október 11. péntek 07:28