Cinema City Duna Pláza

2019. február 09. szombat | Írta: Forgács Balázs
Magyarország első multiplex mozija 1996. november 7-én nyitott meg az első újkori bevásárlóközpont felső emeletén. Az akkor 9 termes mozi, egyedülálló színfoltja volt a mozi történetének, hasonló is csak a Corvin Mozipalotában működött. Az Intercom leányvállalata a Hollywood Multiplex első tagja a Village Cinemas világhírű hálózat részeként garantált filmélményt nyújtott az odalátogatóknak. A fejtámlás, pohártartós, kényelmesmozifotelek, a Dolby Digital és DTS hangrendszer, a hatalmas panoráma vásznak és a filmkínálat ámulatba ejtette a nézőt olyannyira, hogy már az első évben nagyszámú, másfélmilliós látogatottságra tett szert.
A hatalmas érdeklődés miatt 1998. júliusban 2 újabb auditóriummal egészült ki, amelyekben már páros páholyok várták a szerelmespárokat, a nagyobb termek első sorainak fotelüléseit pedig dönthetővé tették a kényelmes fejtartás végett. Mozigépészeti megoldásában is újat mutatott fel, a vetítőgépek nem orsókon vetítették a filmeket, hanem az összes filmet összeragasztva egy vízszintesen forgó több szintes adagoló tálcára rakták, innen haladta film a vetítőgéphez, majd vissza ugyanazon eszköz egy másik tálcájára. Az egyik vetítőgépnél végtelenített plattert alkalmaztak, ezért nem kellett minden előadás előtt újrafűzni a filmet. 1999-ben bevezették a Hollywood Multicard hűségkártya programot, amely kedvezményt biztosított a mindenkori jegyárból, valamint multipontgyűjtő is volt egyben. A pontokat mozijegyre, büfétermékekre logóval ellátott és filmes ajándéktárgyakra lehetett beváltani a mozi területén lévő shopban, ezzel is ösztönözve a moziba járókat, hogy a Hollywood Multiplexekben mozizzanak. Itt lehetett először sms-ben mozijegyet rendelni és interneten helyet foglalni, pénztáraknál bankkártyával fizetni. Rendszeresek voltak a premier előtti és éjféli vetítések is, amelyeket különleges programokkal, nyereményjátékokkal fűszereztek, sőt nem voltak ritkák az éjfél után kezdődő előadások sem. 2002. szeptember elején a 9 milliomodik látogatót köszöntötték.
 
A kétezres évek elejétől lassú ütemben fogyatkozott a mozik forgalma, 2005-ben már sejthető volt, hogy a mozilánctól megválik a tulajdonos, majd el is adta a Palace Mozik Kft-nek, amely 2006. augusztus 3-án vette át a Duna Pláza moziját. Az új tulajdonos 2010 áprilisában elhozta a moziba az első digitális vetítőt, az egyik teremben ezüstvásznat szereltek fel, hogy a Masterimage 3D rendszer zavartalanul működhessen. 2008-ban az alsó termeket leválasztották, azokat bezárták. Az egyik fenti terem támogatói elnevezést kapott. A Palace Mozik vezetése igyekezett a legjobban kiszolgálni közönségét, 2009-ben bevezette a Palace Mozikártyát, amely 10% kedvezményt biztosított a mindenkori jegyárból. 2008-tól Mozifanatikusok éjszakája néven egész éjszakán át tartó maratoni mozizásra invitálta látogatóit évente egyszer, illetve Palace Filmünnep néven csinált 4 napon át tartó, kísérőprogramokkal tarkított mozinapokat, a korábbi moziünnep néven elhíresült fesztivál mintájára, lényegesen olcsóbb jegyárakkal. Az évek során veszteségekkel küszködő vezető mozihálózat is értékesítésre került, 2011-ben a Cinema Cityhez került több mozija, köztük a Duna Pláza is. Az izraeli mamutcég első dolga volt, hogy az összes termet felszerelte a korszerű digitális vetítővel és csak néhányban hagyta meg az analógot. A mozi esztétikája nem sokat változott, a felújításra idén kerül sor.
 
A szebb napokat is megélt 7 termes mozi Budapesten a XIII. kerületben található a Váci út és a Gyöngyösi utca keresztezésénél. A pláza közvetlen közelében áll meg a 105-ös, a 115-ös nappali- és a 950-es éjszakai buszjárat, valamint a 3-as metrónak is van itt megállója. Az autósok részére fizetős parkoló áll rendelkezésre a pláza parkolóházában, amely 3 óra ingyenes parkolást biztosít a mozilátogatók részére. A parkolójegyet a mozipénztárban kell érvényesíteni. A kerékpárosok részére a pláza előtti állványzat nyújt lezárási lehetőséget. A mozi a pláza legfelső szintén helyezkedik el. A gyors megközelítés érdekében ajánlott az északi bejáratot használni, onnan pedig lifttel egykettőre a mozi szintre érhetünk. Az előteret a közelgő és az aktuális filmalkotások óriásplakátjai, standee-jei alkotják, a helyiséget úgy alakították ki, hogy a néző mindjárt a mozipénztárakhoz érkezzen, a könnyebb filmválasztás érdekében filmes ismertetőket helyeztek el a pénztárablakok előtt. A készpénzes jegyváltás mellett megengedett a bankkártyával való fizetés is, valamint az EDENRED Ticket Compliments Top Premium ajándékutalványt is elfogadják fizetőeszközül. Az online vagy a telefonon lefoglalt tiketteket az előadás előtt legalább 30 perccel (első előadás előtt 15 perccel) meg kell váltani, különben azokat törlik a foglalási rendszerből és ezután szabadon értékesíthetik őket. Az online megvásárolt jegyeket ugyanitt lehet átvenni. Nem kell külön sorban állni, ha az e-ticket rendszerben kértük a visszaigazolást, ekkor, ha a megfelelő eszközön (okos telefon, tablet, stb.) vagy otthon kinyomtatott jegyeket bemutatjuk azok ellenőrzési pontján, a QR kód beolvasása után engednek be a mozitermekhez. A pénztárablakok feletti LCD tv-ken a vetített filmek előzetesei futnak. A termekhez a pénztárak bal oldalán felvezető lépcsőn át juthatunk. Ide csak érvényes jeggyel léphetünk be, itt adják kezünkbe a 3D szemüveget is, ha a jegyet úgy vettük meg. Szemben a széles elemózsiakínálattal rendelkező büfé van, ahol különféle rágcsálni- és ropogtatnivalót találunk a filmélmény kiegészítéséhez. A frissen pattogatott kukoricát és a szószos nachos-t, illetve a különféle szénsavas- és rostos üdítőket, megadott kombinációban akár együtt, pénztárcakímélő módon is megvásárolhatjuk, ezeken túl snackeket, chipseket, csokoládékat, rágókat és friss magvas-sajtos perecet is kaphatunk. A büfé mellett kávézó van, ahol kávé mellett, kapucsínó, forró csokoládé, különféle teák és desszertek is a kínálat részei. Egy önkiszolgáló standon különböző gumicukrokat, aprócsokoládékat, pralinékat szedhetünk papírzacskóba vagy pohárba, amelyeket egységáron vagy súlyra kimérve fizethetünk ki.
 
A légkondicionált termek balra a 4-7, jobbra az 1-3 számozásúak.Férőhely szerint az 1-es 413, a 2-es 306, a 3-as 255, a 4-es 103, az 5-ös 200, a 6-os 153 és a 7-es 248 fotelüléssel rendelkeznek. A fotelek párnázottak, kékeslila szövetülések. A kényelemről árulkodik a felhajtható ülőrész, a fejtámla és a pohártartóval ellátott kartámasz. Néhány teremben páros páholyt is kialakítottak a szerelmespárok intimebb mozizása érdekében, illetve a termek első két sor foteljeinek háttámlája enyhén megdönthető. A normál sorközökben kényelmesen elférnek a lábaink,amelyek egy hosszabb film megnézése után sem gémberednek el. A teremkialakítások lépcsőzetes vagy lejtős elrendezésűek, a kisgyermekek részére minden előadás előtt ülésmagasítókat adnak, de egy átlagtermetű embernek a vászonra remek rálátás biztosított a legtávolabbi helyről is. A legnagyobb vászon az 1-es teremben van 117,25 négyzetméter nagyságú, a legkisebb a 4-es 34,8 négyzetméter. A mozgáskorlátozottak részére az első sorokban alakítottak ki helyet, de van olyan auditórium, ahol a hátsó traktusban van kialakítva számukra. A mozi egész területe akadálymentesített. A gépházban Barco B sorozattípusú 2K felbontású digitális vetítőgépekkel történik a vetítés, lelkük a Doremi szerver, amely a háttértároló szerepét is betölti és kezeli a vetítőgép munkáját. A CP650-es és CP750-es hangprocesszorokkal, valamint QSC végfokerősítőkkel vezérlik a JBL hangszórókat. 3D vetítésre az 1-es, 2-es, 3-as, 5-ös, 6-os termek lettek kialakítva az ezüstvászon felszerelésével, ugyanennyi Masterimage külső szűrő is áll rendelkezésre, amelyekre, ha nincs szükség, kigördíthetők a vetítőgép optikái elől. Még vannak ugyan analóg vetítőgépek is, de már jobbára használaton kívül az 5-ös és a 6-os termekhez, ezek a Cinemeccanica gyártású olasz vetítők a digitális társaik mellett állnak, sínes megoldással tolhatók a terem ablaküvege elé.
 
A jegyárak átlagosak, az árhoz minőséget kapunk. Egy 2D jegyár 1850 forint, 3D tikett 2000 forint, a 3D szemüveg 250 forintért váltható. Kedvezményesen az ár 2D esetén 1410 Ft; 3D jegy váltásakor 1570 Ft. Kedvezményben a nappali tagozatos diák, a gyermekek 16 éves korig, a nyugdíjas és a fogyatékkal élő kap, a jogosultságot igazolvánnyal is igazolni kell, egy igazolvánnyal egy előadásra csak egy jegy váltható. Kedvezményes nap a szerda, ilyenkor mindenki számára 1410 forint egy 2D-s mozijegy, kivéve rendezvények és ünnepnapon, a 3D-s előadásra nincs kedvezményes nap. Az online megvásárolt jegyeket plusz 60 forintösszeggel terheltek az adminisztrációs költség miatt. Hétköznapokon (szerda kivételével) 15% kedvezményben részesülhet a teljes, valamint a kedvezményes jegyárból a Telekom Kapcsolat vagy Kapcsolat Fun kártyával rendelkező személy 2 mozijegy erejéig. Csoportos kedvezményekről a mozivezetőnél lehet érdeklődni, ajándékjegy 2D és 3D formátumra is váltható teljes áron.
 
Műsorkínálata széles, de leginkább a szinkronizált szórakoztató filmekre van ebben a moziban igény, azon belül is a 3D-s alkotásokra, amelyekből egy-egy hagyományos 2D-s verziót is vetítenek, ritka esetben a szinkronos mellett feliratos verziójú filmet is vetítenek. Premier filmek és a néhány hétig-hónapig játszott filmalkotások jellemzik a műsorpalettát, de előfordulnak premier előtti filmvetítések is, illetve nagyobb érdeklődést kiváltó filmalkotásokat a premier előestéjén is műsorra tűzhetnek. Minden korosztály megtalálja a neki szóló filmalkotást. A nyitva tartás a budapesti mérsékeltebb forgalmú mozik látogatási szokásaihoz igazodik. Hétköznap 13 órakor indul az első vetítés, este 22:30-kor az utolsó előadás kezdődik el. Hétvégén és iskolaszünetekben már délelőtt 10 órakor rajtolnak az első vetítések.
 
Az immár 22 éves multiplex szebb napokat is megélt, mind forgalomban, mind pompában, mára kissé megkopott. A közelben található nagyobb csomópontok közelében épült többtermesekkel már nem tudta felvenni a versenyt. A jelenlegi üzemeltető fontosnak tartja Magyarország első multiplexét, 2019-ben teljes megújításra kerül, hogy továbbra is minőségi szórakoztatást, élményt nyújtson és megelégedéssel töltse el minden nézőjét.
 
(Cinema City előtti fotók forrása: Duna Pláza mozi facebook zárt csoport)
Utoljára frissítve: 2019. augusztus 08. csütörtök 05:44