Cinema City Debrecen

2020. május 20. szerda | Írta: Forgács Balázs
Ünnepélyes keretek között a Cívis város első Bevásárló és szórakoztatóközpontjának átadójával egy időben, 1998 decemberében nyitotta meg kapuit a 9 termes multiplex mozi is. A Debrecen Pláza felső szintjén található mozikomplexum Debrecen és a környék kedvelt többtermesévé vált, amely mindig a legfrissebb alkotásokkal hálálja meg a látogatók hűségét.
A vetítéseket az indulástól számítva 15 éven át 35 mm-es analóg vetítőgépekkel bonyolították. A filmtekercseket összeragasztva egy nagy, több szintes, forgótányéros úgynevezett platterre helyezték. A filmet a tekercs belső feléről egy adagoló közvetítette terelőgörgőkön át, a vetítőgép optikájához, ahol a lámpájával megvilágítva, kinagyítva a film képe a vászonra vetült, egy másodperc alatt 25 filmkocka pergett végig a vásznon. Ezután a hanglámpához ért, a filmszalagon található analóg hangsávot ez a szerkezet világította meg, amelynek fényéből a filmszalag modulált fényáramot állított elő, ezt érzékelte a hangolvasó, amely feldolgozta és a hangprocesszor irányába továbbította. A filmszalag ezután szintén terelőgörgők segítségével visszatért egy másik tálcaszintre. Egy filmkópiát akár több teremben is vetíteni tudtak, ez volt az úgynevezett interlock. Két terem között közvetítőgörgőkön jutott el ugyanaz a filmszalag. Erre a nagy érdeklődésre számító filmeknél volt szükség, ha több termet kellett megnyitni a nagyobb tömegek miatt, ugyanis a kópiák száma limitált volt, egy mozi többnyire egyet kapott. A két terem közti időeltolódás kb. másfél perc lehetett. A hang a nagyobb termekben Dolby Digital 5.1, a kisebbekben Dolby Sztereó volt.
2009. július 1-én indultak a vetítések az első DCI (Kinoton) vetítőgéppel, amely 3D vetítésre is képes volt és eleinte főleg a térhatású filmalkotásokat adták, amelyek akkoriban olyan népszerűek voltak, hogy minden előadás magas kihasználtsággal teljesített. Nem sokkal ezután augusztusban, majd 2010 júliusában is egy-egy újabb Christie DCI vetítőt állítottak be. Mindegyikben a Dolby 3D színszűrés elvén működő passzív rendszert alkalmazták. 2012-ban aztán a maradék termeket is digitalizálták, a korábban átszerelt vetítőtermekben pedig az újonnan beszerzett Barco B alsorozatú, 2K felbontást produkáló vetítőgépekre cserélték le a Christie-ket, egységesítve g gépparkot. A 3D rendszert a polarizált MasterImage 3D lett, amely egy forgótárcsás eszköz, ezt a vetítőgép optikája elé tolják, a gyorsan forgó szűrőtárcsán át jut a filmkép a vászonra. A szűrőn egyenlő részben felosztott, több a bal- és a jobbszemüveg lencsére jutó polarizált sávok vannak. A 3D rendszer elengedhetetlen kelléke a nagy fényvisszaverő képességgel rendelkező ezüstvászon, valamint a polarizált szemüveg. Ahol térhatású filmvetítéseket végzik, azokban a termekben kizárólag ezek a vásznak vannak, természetesen 2D vetítésekre is használni lehet őket, a szemüvegek pedig megvásárolhatók a pénztárban.
2010-ben a mozit teljesen felújították, az összes nézőtéri fotelt kicserélték, megújultak a kiszolgáló helyiségek, a büfé és a pénztár, bevezették a bankkártya elfogadást. Az összes még sztereóhangzású vetítőterem Dolby Digital 5.1-es hangrendszert kapott a digitalizált vetítők beépítésével egy időben, 2012-ben.
2018 márciusában az egyik hagyományos termet a 4Dx teremmé építették át, a mozgószékes Dél-Koreai szabadalom a különlegesebb élményekre vágyó nézőknek biztosít újféle élményeket. A filmélmény és az opcionális 3D hatás mellé egyéb vizuális effektek is társulnak, úgymint eső, hó, villámlás, szél, füst, mozgó fotelülések és illatok.
A pláza a nagy forgalmú és jelentős tömegközlekedési csomópont mellett, a Péterfia utca és a Hunyadi János utca kereszteződése mellett fekszik, kiváló tömegközlekedési elérhetőséget biztosítva a város külső részeiből, a vasútállomásról és az egyetem felől is. Az autókkal érkezők az utcafronton és a pláza mélyparkolójában is tudnak parkolni, az utóbbit használók 3 óra díjmentes parkolást vehetnek igénybe, ha a jegyváltáskor lebélyegeztetik a parkolójegyet, a kerékpáros vendégek a pláza bejáratánál felállított állványzatnál zárhatják le kétkerekűiket.
A mozi a bevásárlóközpontban a legkönnyebben lifttel érhető el, de mozgólépcsőn is egyszerűen az emeletre juthatunk. A bejáratnál a megszokott design tárul a szemünk elé. A balra lévő pénztárablakok felett lcd monitorokon jelennek meg a műsor a kezdésekkel, valamint a filmelőzetesek. A büféhez vezető lépcsők felett pedig a Cinema City felirat és terem számok különböző színű neon megvilágításban ragyognak, közéjük pedig kifüggesztett az aktuálisan műsorra vett filmek plakátjai láthatók. A pénztárakban a hagyományos készpénzes fizetés mellett bankkártyával is fizethetünk, emellett elfogadják fizetőeszközül az EDENRED Ticket Compliments Top Premium ajándékutalványokat is. Itt vehetjük át az online megváltott jegyünket, de nem kell külön sorban állni, ha az e-ticket rendszerben kértük a visszaigazolást, ekkor, ha a megfelelő eszközön (okos telefon, tablet, stb) vagy otthon kinyomtatott tiketteket bemutatjuk a jegyellenőrzési ponton, a QR kód beolvasása után engednek be a mozitermekbe. A pénztárak mellett filmes plakátok, ismertetők segítik a filmvetítésre való hangolódást és választást. Újdonság, hogy automatából is megválthatjuk jegyeinket, akár a korábban lefoglalt helyünket is kifizethetjük bankkártyával, akár kedvezménnyel, pl. a diákigazolvány vonalkódját leolvasva.
A feljáró lépcső mellett korlátlift segíti a kerekesszékkel érkezőket. A büfé óriási mérete gazdag elemózsiakínálattal rendelkezik. Pattogatott kukorica, szószos nachos, snackek, csokoládék, gumicukrok, valamint szénsavas- és rostos üdítők, ice teák, ásványvizek toronyból vagy üveges kiszerelésben is kaphatók. Menükbe foglalva különböző kiszerelésben pénztárcakímélő árakon kínálja büfétermékeit.
Innen a termek jobbra (1-4) és balra (5-9) helyezkednek el. Itt kérik el a jegyünket és a kedvezményt igazoló okmányt vagy kártyát a mozi udvarias dolgozói, akik egyúttal útba is igazítanak bennünket, hogy hová szól a helyünk, itt kapjuk meg 3D szemüvegünket, ha a pénztárnál megvásároltuk azt. Mindegyik auditórium légkondicionált, lépcsőzetes és enyhén lejtős üléssor kialakítású. A fotelülések normál háttámlájúak, fejtámla nélküliek (4Dx teremben fejtámlásak), pohártartósak és a francia Quinette jó minőségű termékei. A termek férőhelyei 1-es 116 fő, 2-es 190 fő, 3-as 276 fő, 4-es (4Dx) 112 fő, 5-ös 215 fő, 6-os 342 fő, 7-es 174 fő, 8-as 87 fő, 9-es 112 fő. A vásznak a legnagyobb teremben 10,1 x 4,3 méter, a legkisebb teremben 6,2 x 2,75 méter nagyságú. 3D vetítésre az 1, 2, 3, 5, 6 termek alkalmasak, ezekben ezüst vászon van, a többiben pedig fehér. Egyszerre 4 teremben tudnak 3D vetítést tartani, ennyi MasterImage eszköz áll rendelkezésre egyszerre. A gépházban a fentebb említett Barco vetítőgépei dolgoznak, Doremi szerverek segítségével, amelyek a vetítőgépek lelkei is, valamint ezen tárolják a filmeket, ennek segítségével állítják össze a műsorokat, az előzeteseket, reklámokat vagy a szünet alatt az aláfestő zenét. A hangot CP750 processzorok vezérlik a végfokok segítségével.
A műsor hétről hétre a legsikeresebb és legfrissebb premierekből és a nézőszámok alapján még műsoron tartható filmekből áll, ezeket akár 4-6 héten keresztül is vetíthetik. Nem ritka, hogy egy kiemelt érdeklődésnek számító filmet a bemutató előtt hétvégéken vagy az első vetítési nap előestéjén premier előtt mutatnak be. A Cinema City igyekszik a legkülönfélébb témájú filmeket elhozni, a legnagyobb igény a szinkronizált családi, animációs, vígjátékokra, akciófilmekre van, de kiemelkedő az érdeklődés a blockbusterekre, a bestellerekre és az igaz történet alapján készült filmekre. Hatalmas kasszasikereknek számítanak a Marvel és DC filmsorozatok, valamint egyes sci-fi és horror témájú filmvetítések is. A nyitva tartás is ennek köszönhetően a következőképpen alakul: Hétköznap az első vetítések 13 órakor, hétvégén, valamint tanítási szünetekben délelőtt 10 órakor kezdődnek, az utolsók 20:30-kor, pénteken és szombaton 22:30-kor indulnak. A vetítéseket a nagy torlódások elkerülése érdekében nem egyszerre, hanem eltolva negyed-fél órával indítják, hogy egyenletes legyen a moziban tartózkodó vendégek kiszolgálása.
A jegyárak a megfizethető kategóriába tartoznak. Egy teljes árú jegy 1700 forintba kerül, de a nappali tagozatos diákok, a gyermekek 16 éves korig, a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők vagy a bárki által igénybe vehető koradélutáni kedvezménnyel (tanítási időszakban, munkanapon hétfőtől péntekig, 16 óráig) csak 1400 forintba kerül. A térhatású alkotások már magasabb kategóriába esnek, ezért egy teljes árú jegyért 2070 forintot kell fizetnünk szemüveggel (ebből a szemüveg 270 Ft), a koradélutáni és a fentiekben taglaltak kedvezménye egyaránt 1500 forint + szemüveg. A teljes árú és kedvezményes 2D és 3D előadásokra egyaránt hétköznap 15% kedvezményt kapnak a Telekom Kapcsolat vagy Fun kártyával rendelkezők maximum 2db jegyváltás esetén. Teljes árú 4Dx 2D vetítésekre 2700 forintba, kedvezményesen 2550 forintba kerül egy tikett. Kedvezményt a gyermekek 16 éves korig, a nappali tagozatos diákok, a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők kaphatnak hétfőtől csütörtökig tanítási- és munkanapon. Teljes árú 4Dx 3D vetítésekre a jegyár 2800 Ft, kedvezményesen 2650 Ft, a kedvezményezettek itt is a 4Dx 2D-s jegyáraknál taglaltak szerintiek. 3D szemüveg ára 270 Ft, de nem kell újat vásárolnunk, ha már van birtokunkban az ebben a moziban vásárolt típusú, ezzel is csökkentve a 3D jegyárat. A mozi honlapján vagy a Simple applikáción keresztül vásárolt online jegy darabonként 75 forint kényelmi díjjal terhelt.
A Cinema City hosszú távon tervez a debreceni multiplex-szel, ezért olyan fejlesztéseket (4Dx) hoz, illetve tervez megvalósítani (Dolby Atmos, lézeres vetítő), amelyekkel újabb élményeket nyújt és meglévőket tökéletesítve igyekszik a legjobban kiszolgálni a közönségét. A közönség pedig gyakori látogatással hálálja meg a törődést.
 
4Dx moziterem fotók: Cinema City
Utoljára frissítve: 2020. augusztus 10. hétfő 05:17