Cinema City Aréna (Budapest)

2021. november 04. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
Magyarország és Kelet-Közép Európa legnagyobb multiplex moziját 2008 januárjában a Cinema City nyitotta meg Budapesten, az Aréna Plázában. A Kerepesi úton lévő bevásárlóközpont az egykori lóverseny pályán épült fel, a közönség 2007 októberében vehette birtokba, ám a mozit csak 2008 január 17-én. A Keleti pályaudvar közelsége, a forgalmas Kerepesi út, nyomós indok volt a várt, nagy forgalomra, ám a kezdeti időszakban még nem így alakult. A multiplex mozi újdonságait is beleértve az egyik legnagyobb látogatottsággal bíró mozi lett. A szórakoztató egységnek három legfőbb különlegessége: a 16 termes hagyományos moziterem mellett, a ScreenX moziterem, az 5 VIP stúdió és az IMAX®.
Kezdetben főleg Kinoton 35 mm-es és néhány Christie és Kinoton digitális vetítőkkel dolgoztak a moziban, az IMAX®-ben még analóg 70 mm-es vetítőgéppel vetítettek, a filmet egy kisebb fajta emelővel kellett a platterre emelni. A reklámok és előzetesek vetítése itt is 35 mm-es vetítőről történtek. Az analóggal való munka szakmai szempontból akkor jelentettek kihívást, amikor a nagy érdeklődésre számító filmeket forgalmasabb időszakban, több teremben is meg kellett nyitni a közönség számára. Ilyenkor meg kellett oldani, hogy az érintett nézőterek vásznán ugyanaz a film peregjen, a mozinak erről sajátos megoldással kellett gondoskodnia, mert a forgalmazók nem gyártottak annyi kópiát, hogy egy-egy multiplexnek akár több is jusson. Az interlock vetítés ilyenkor jött jól, a gépek közötti görgőn át oldották meg, hogy a filmalkotás akár több teremben is egyszerre vetíthető legyen. Az analóg időszak 2009-től csökkenni kezdett, amikor megjelentek a Kinoton és Christie típusú első generációs digitális vetítőgépek, amelyhez a Dolby 3D színszűrős elven működő rendszert építették be. 2011-ban nagyarányú digitalizálást hajtottak végre, ekkor a meglévő Christie vetítőket Barco-ra cserélték, később a Kinotonok is kikoptak. Analóg vetítés pedig szinte teljesen meg is szűnt, de működő gépek néhány teremben megmaradtak. A 3D rendszer a forgótárcsás Masterimage-re cserélődött, amihez a szemüveget már a nézőknek kell megvásárolni. 2012-ben az IMAX® teremben történt változás, egyrészt vásznat cseréltek, másrészt pedig szintén digitális vetítővel gyarapodott a mozi, amely kiváltotta a 70mm-es, technikailag elavult rendszert.
A pláza megközelítése két irányból lehetséges. A Keleti pályaudvar és a Stadionok felől is, bár előbbihez lényegesen közelebb van, 10 percnyi sétára. A tömegközlekedést használók a 80-as trolibusszal tudják legkönnyebben megközelíteni, ami a pláza előtt áll meg, az autókkal érkezőket 2 óra időtartamra (a mozizóknak 4) ingyenes mélyparkoló fogadja, ahogyan a kerékpárosok is őrzött tárolóban támaszthatják le kétkerekűiket.
A multiplex bár külön részt alkot a plázában, mégis szervesen összekapcsolódik vele. A „megaplex” a legfelső szinten található, az eljutás az új építésű plázákhoz hasonlóan első látásra bonyolultnak tűnik, mert a mozi központi bejáratától távolabb esnek a szintek közötti mozgólépcsők és liftek. A mozi pénztárszintjére külön mozgólépcső visz fel az ételudvar feletti részről, de közvetlenül az üzletház nyugati bejáratához közel eső liftekkel is feljuthatunk oda.
Fent egy természetes fénnyel is megvilágított aula fogad, filmes digitális poszterekkel és a pihenésre, várakozásra alkalmas kényelmes fekete-piros bőrfotelekkel (a co-vid óta nincsenek kihelyezve). A falon lévő digitális plakátokon az éppen futó vagy a közeljövőben vetítendő filmalkotások váltakoznak. A feljárótól bal kézre esnek a pénztárak, amelyeket szalagkorlátos labirintusban érünk el, ha nagyobb forgalom jelentkezik. A pénztárpult felett digitális plakátok hirdetik az aktuális filmeket, valamint a pénztárosok háta mögött kijelzőkön látható a műsor. A jegypénztárak kialakításánál figyeltek arra, hogy a vásárló és a jegypénztáros között semmilyen kommunikációs akadály ne legyen, ezáltal a közvetlenséget, az emberközpontúságot és bizalmat sugározva. A teljes kapacitás 8 személyes jegyvásárlást tesz lehetővé egyszerre, plusz 1 pénztár kizárólag a VIP jegyváltásokra. Ha a megfelelő eszközön (okos telefon, tablet, stb) vagy otthon kinyomtatott e-tiketteket bemutatjuk a jegyellenőrzési ponton, a QR kód beolvasása után engednek tovább a termekhez. A pénztáraktól jobbra 4 db érintőképernyős jegyautomata található, amelyekkel az előzetesen lefoglalt helyekre is megválthatjuk jegyünket. Minden pénztárnál készpénzes jegyváltás mellett lehet fizetni bankkártyával és az EDENRED Ticket Compliments Top Premium ajándékutalványt is elfogadják fizetőeszközül. Az automatáknál csak bankkártyával vásárolhatunk és a foglalásainkat szintén megvásárolhatjuk ezeknél a kioszkoknál. Az előzetesen telefonon vagy online lefoglalt jegyeket az előadás kezdete előtt 30 perccel (első előadás előtt negyedórával) kell átvenni, különben azokat törli a rendszer és a helyek értékesítésre kerülhetnek, érdemes tehát időben megérkezni vagy online megvásárolni a tiketteket.
A feljáróval szemben lehet a büféhez és a termekhez mozgólépcsővel feljutni. A mozgólépcső alján jobbra, a VIP lobby található. Ide csak azok a vendégek léphetnek be, akik rendelkeznek VIP típusú tikettel, ők a jegyen szereplő filmkezdés előtt félórával léphetnek az exkluzív kényelmet nyújtó, svédasztalos bárba, ahol korlátlan ital- és ételfogyasztásra van lehetőség. Itt ellenőrzik a jegyeinket, valamint itt kapjuk meg a 3D szemüvegeket is. Az ételek között, könnyű leves, frissen készült főtt és sült ételek, pizzák, mártások, saláták, desszertek, popcorn és szószos nachos, az italok között szénsavas és szénsavmentes, valamint rostos üdítőitalok, ásványvíz, teák, illetve bor, sör és pezsgő választható. Utóbbiak kiszolgálása külön pultnál történik. A moziterembe korlátlan mennyiségű popcorn, szószos nachos és üdítő vihető be. A termek kialakítása igazi luxus, magas komfortfokozatú bőrfotelek vannak nagy lábtérrel, fotelenként befordítható asztalkával, ahol az elemózsiát helyezhetjük el, az üdítőt a karfába süllyeszthető pohártartóba helyezhetjük. A fotelek kartámláján kezelőgombok vannak, amelyekkel a háttámla dőlésszögét, valamint a lábtartó magasságát lehet beállítani. Ha a vendég elhagyja a fotelt, az öt másodperc után magától alaphelyzetbe áll. A termek mindegyike lépcsőzetes üléssor elrendezésű, a hangzás Dolby Digital 5.1-es, a vásznak nem túl nagyok 5,7 x 2,3m nagyságúak, lévén, hogy ezek kis férőhelyű nézőterek. A vászonra való rálátás tökéletes, még a következő sor foteljei sem takarják ki a képet, akkor sem, ha a fotelünk háttámláját teljesen hátradöntjük. Az 1-es és 4-es termek 40, a 2-es, 3-as, 5-ös pedig 32 fősek. A gépházban a Barco vetítőgépcsalád B típussorozatú 2K felbontású vetítőgépei dolgoznak, a Kinoton analóg vetítő csak néhány teremben maradt meg. A 3D rendszert a Masterimage biztosítja, amely a polarizált eljárású vetítés elvén működik, a vetítőgép elé pedig egy forgótárcsás szűrőt helyeznek, amely 2D tartalom vetítésekor kitolható a vetítőgép elől. Ezeket a vetítéseket a moziban megvásárolható 3D szemüveggel lehet megtekinteni, de valójában az összes féle (kivéve az IMAX®) polarizált szemüveg alkalmas az itt alkalmazott 3D-s film megtekintésére. Garantált térhatású filmélményt a mozi csak az itt kapható szemüvegekre ad. A Masterimage 3D-t csak speciális ezüst vászonra lehet kivetíteni, mert a polarizált eljárás megköveteli annak meglétét, míg a fehéren nem működne megfelelően. Ilyen vászon csak az 1-es, 2-es és 4-es termekben van.
A legfelső szinten széles elemózsiakínálattal rendelkező büfé van, itt találhatók a hagyományos termek és az IMAX® auditóriumhoz vezető lépcsőfolyosó, valamint egy kávézó is. A helyiség a Cinema City mozikra jellemző dizájnvilágítással megoldott belső, amely a legnagyobb fényűzést, a dinamikusságot és színes eleganciát sugall. A mozizó tényleg azt érezheti, hogy első a vendég. A büfében frissen pattogatott sós kukoricát, szószos nachost, friss sajtos vagy magvas perecet és fülönféle palackos és kimért, rostos és szénsavas üdítőket vásárolhatunk meg, akár menübe foglalva is, megkímélve a pénztárcánkat. A kínálat részét képzik a különféle csokoládék, rágók, cukorkák, chipsek és snackek is. A mozgólépcsőtől jobbra az önkiszolgáló pultnál papírzacskóba szedhetünk gumicukrot, pralinét és darabcsokoládékat, amelyeket súlyra kimérve fizethetünk ki a mozi kávézójánál, ahol kávét, forró csokoládét, kapucsínót, valamint desszerteket és akár fagylaltot is vásárolhatunk, ezeket is bevihetjük a termekbe.
Ha a megrakott elemózsiával megvagyunk, akkor választhatunk irányt. Balra a 6-14, jobbra a 15-21 és a ScreenX, valamint az IMAX® termek találhatók. Itt vehetjük át a pénztárban megvásárolt szemüvegeket és itt kell bemutatni a jegyeket is, mert csak úgy engednek tovább a mozi udvarias munkatársai, valamint tájékoztatnak, hogy melyik terembe kell mennünk és hová szól az ülőhelyünk. A hagyományosés ScreenX termek lelátó elrendezésűek, a fotelülések nagyon kényelmesek, piros színű plüss huzatúak, fejtámlásak és pohártartósak. Mindegyik ülés számozott, a jegyek helyre szólnak. Termenként a következő férőhelyek vannak: 6-os 128, 7-es 231, 8-as 182, 9-es 203, 10-es 138, 11-es 114, 12-es 226, 13-as 105, 14-es 361, 15-ös 378, 16-os 324, 17-es 96, 18-as 230, 19-es 91, 20-as 83, 21-es 129, 22-es (ScreenX) 223 fősek. Mindegyik nézőtéren az első sorokban van kialakítva mozgássérültek részére hely, a 120 fő felettiekben 3, az alattiakban 2 kerekesszéknek. A vásznak 8,7 x 5,1m és 15,8 x 6,5m közötti méretűek, a rálátás minden helyről tökéletes. A hangzást itt is a Dolby Digital 5.1 szólaltatja meg a Dolby CP650 és CP750-es hangprocesszorokon és a QSC végfokerősítőkön át, a JBL hangfalakat, amely a megszokott és elvárható élményt nyújtja. A 14-es és 15-ös termekben Dolby Atmos hangrendszer lett beépítve 2019 tavaszán, CP850-es hangprocesszor kezeli a hangot. A gépházban a Barco 2K felbontást garantáló, B típussorozatú digitális vetítőgépei dolgoznak. Kinoton analóg vetítőgépek már csak néhány teremnél használ a mozi. A 14 és 15-ös termekben úgynevezett foszfor lézervetítők dolgoznak, ezek nem lámpával, hanem lézerfény segítségével vetítenek, a film képe pedig sokkal élénkebb színeket valósít meg. A Cinema City Aréna a Masterimage 3D és az Horizon 3D rendszereket használja, amelyet a VIP termeknél leírt módon alkalmaznak, a szemüveget viszont itt külön meg kell venni. 3D vetítésre alkalmas termek a 9, 10, 11, 15, 16, 17, 18, 22, de csak 6 db Masterimage mobileszköz van a hagyományos termekhez. A Horizon 3D rendszerhez nem kell külön mobileszköz, mert az más módon, fix szűrőn át vetíti ki a 3D képet.
A ScreenX terem a 22-es terem, a jobboldali teremcsoporthoz tartozik, közvetlenül a moziiroda és a mozi kávézója között helyezkedik el. Különlegessége, hogy a filmet nem csak szemből, hanem oldalirányban is élvezhetjük, célja, hogy a filmhez közelebb vigye, körülölelje a nézőt, szinte részvevője legyen annak, a perifériás látómezőn túl érjen. A filmek cselekményének nagy része a központi vásznon történik, az oldalsókon szinte csak akkor, ha a film vizualitása megkívánja vagy a filmalkotás sztorijához hozzáad.
Az IMAX® terembe a büfétől jobbra eső területen léphetünk be, itt egy váltakozó színben pompázó izgalmas, meredek lépcsőfolyosón mehetünk a teremhez. A lépcső alján balra egy minibüfé található, ahol az IMAX® látogatók külön is megvásárolhatják a fogyasztani való elemózsiát, innen balról és jobbról is be tudunk lépni a nézőtérre. A gigantikus vászon egy negyed focipálya méretű 18x24 méteres egyben gyártott ezüstvászon, amely az IMAX® szabvány szerinti méret. Ezt 2017 februárjában és 2018-ban is lecseréltek, mert a régi elhasználódott. A meredek lejtésű nézőtéren egyszerre 398-an férnek el. A székek gyártója …, amely szintén a kényelmes, fejtámlás, pohártartós típusú, fekete-sárga bőrszövet ötvözet. A gépházban 2 db Christie CP2230 típusú 2K-s digitális vetítő van, egyik a bal szemnek, másik pedig a jobb szemnek vetít 3D film esetén, 2D-nél csak az egyik üzemel. A vetítő az IMAX® 3D rendszert használja, amely polarizált eljárással működik, ám a más mozikban használt szemüvegek itt nem használhatók, mert más (vertikális) a polarizációs séma. A szemüvegeket a pénztárban kell megvenni, ha nincs ilyen a birtokunkban.
Műsorkínálatának túlnyomó többsége a nagy hollywoodi és európai produkciókból állnak, ám a kínálat része az art besorolású alkotások is. Kicsiktől az idősekig mindenki megtalálja a magának szóló alkotást. A nagyot hallók is élvezhetik a filmeket, hiszen hallókészülék áll rendelkezésükre a vetítés idejére. Egyes termek szponzorok által támogatottak, ezért a vetítés előtti reklámokban a támogató is helyet kap. Nem csak normál vetítésekre lehet a termeket használni, hanem akár ki is bérelhetők céges rendezvényekre, prezentációkra, céges party-kra, születésnapokra, zártkörű vetítésekre. A technikai megoldások (hangosítás, mikrofon, stb.) adottak.
A mozi jegyárai részletesen a következők: Hagyományos multiplex 2D előadásai 1950 Ft, kedvezményesen 1500 Ft. Kedvezményes jegyet a gyermekek 16 éves korig, nappali tagozatos diákok, nyugdíjasok és a fogyatékkal élők vehetnek igénybe, ha igazolni tudják a jogosultságot, egy kedvezményes okmánnyal, egy kedvezményes jegy váltható. Szerdánként mindenkinek 1500 forintba kerül a 2D-s tikett, kivéve a premier előtti filmekre, rendezvényekre, és ha a szerdai nap ünnepnapra esik. 3D filmeket teljes áron 2100 forintért nézhetjük, kedvezményesen 1650 forintért. Kedvezményes nap ebben a kategóriában nincs. 3D szemüveg 270 forint darabáron váltható.
ScreenX árak: teljes áron 2500 forintba kerül egy jegy, kedvezményesen 2050 Ft.
VIP jegyárak: 2D esetén 6150 forintba, míg 3D film esetén 6400 forintba kerül, de a szemüveget a jegy ára nem tartalmazza. Kedvezmény nincs!
IMAX® jegyárak: Ismeretterjesztő IMAX 3D film esetén 1800 forint, kedvezménnyel 1370 forint egy jegy, míg az egészestés IMAX 3D 2280 forintba kerül, kedvezménnyel pedig 1900 forintba, az IMAX 2D 2150 forint, kedvezményes tikettel 1750 Ft. Az IMAX 3D szemüveg 330 forintért vásárolható.
15% kedvezményt vehet igénybe a Telekom Kapcsolat vagy Kapcsolat Fun kártyával rendelkező személy hétköznap szerda kivételével a (2D, 3D, IMAX®) teljes- és kedvezményes árú előadásokra 2 db jegy erejéig. Ajándékjegy minden előadás típusra váltható. Csoportos kedvezményekről a mozivezetőnél lehet érdeklődni.
Előadások a hagyományos termekben, valamit az IMAX®-ben naponta akár délelőtt 12 órától, a VIP részlegben 16 órától, péntektől vasárnapig és ünnepnapokon déltől kezdődnek előadások és egészen 22:30-ig van műsorprogram választék. A mozinak főleg a nagy forgalma és sok terme miatt a filmeknek akár a szinkronos vagy a feliratos/eredeti nyelvű, felirat nélküli verzióját is vetíteni tudják, de olyan alkotások is műsoron tarthatók, amelyek más mozik kínálatából már kifutottak, de itt még van forgalma. Bestseller-, kasszasiker várományos filmeket a premier napján akár éjfélkor is műsorra tűzhetnek, de előfordulnak premier előtti vetítések a bemutatót megelőző napon vagy hétvégéken.
Az Aréna mozi különlegessége és sokfélesége rengeteg embert megmozdít, a főváros legnagyobb számban látogatott multiplexe, amely átrendezte a mozis piacot és a moziba járási szokásokat is. Hosszú távon tervez vele az üzemeltető, egy üde színfolt a budapesti mozik térképén.
Utoljára frissítve: 2022. március 19. szombat 17:27