Cinema City Allee (Budapest)

2021. október 15. péntek | Írta: Forgács Balázs
Budapesten, Újbuda belvárosában, egy új bevásárlóközpontot, azon belül egy többtermes multiplex mozit terveztek a 2000-es években felépíteni, a kivitelezést 2007-ben kezdték meg és a 4-es metró tervezett átadására kívánták megnyitni. Az Allee néven ismertté vált plázában a Cinema City 13 termes mozija a gazdasági válság évét követően, 2009. november 12-én nyitotta meg kapuit, amely akkor a telített mozis piacon bár hiányt töltött be, több környékbeli mozira elszívó hatást gyakorolt. A létesítmény az Október huszonharmadika utcában a 4-es villamos dél-budai végállomása mellett található. Érdekesség, hogy ez volt az első olyan multiplex Magyarországon, ahol már a nyitáskor üzemeltek digitális 3D vetítőgépek.
A megnyitáskor 3 teremben üzemelt DCI vetítő, amelyek akkor még a Christie elsőgenerációs 2K felbontású gépei voltak, ezenkívül minden terem egy-egy platterrel ellátott Kinoton 35 mm-es vetítőgéppel üzemelt. Az eltérő vetítési nemeket sínes-görgős megoldással látták el, a nem használt gépet a vetítendő helyről kitolták és a másikat tolták a helyére. Ezen kívül a nagyobb termeket interlock vetítési lehetőséggel is ellátták, a nagyobb érdeklődésre számító alkotásokat akár hat teremben is vetíteni tudták akár egyszerre is, a filmszalagot közvetítő görgőkön át tudták két szomszédos vetítőgép között eljuttatni, a filmek adott jelenetei a két terem között másfél-két perces késleltetéssel jelentek meg a vásznon. 2011-ben az összes teremben kicserélték a vetítőgépeket, a Christie-ket a Barco második generációs szintén vetítőlámpás vetítőgépei váltották fel. A 3D rendszer a színszűrős Dolby 3D-ről a Masterimage rendszerére változott, ezért számos teremben a vásznakat nagy fényvisszaverő-képességű ezüstszínűre kellett lecserélni, mert a polarizált 3D csak ilyen vásznon működik jól. 2018 decemberében az összes teremben lecserélték a nézőtéri foteleket. Kezdetben kék és piros színvilágúakat szereltek, mára már kizárólag piros színűekkel találkozunk. Szintén ebben az évben a 3-as terem Dolby Atmos hangrendszert kapott, illetve újdonságként foszforlézert vetítőt is beszereltek, amellyel élénkebb színeket tudnak kivetíteni.
Megközelítése számos helyközi és helyi autóbusz mellett a fonódó budai-, valamint a nagykörúti villamosokkal és a 4-es metróval a legegyszerűbb. Autókkal érkezők az M1-es autópálya felől a Kosztolányi Dezső tér – Bocskai út irányából, a Bah csomópont felől a Villányi út – Móricz Zsigmond körtér irányából, a Szabadság hídról a Bartók Béla úton, a Petőfi híd felől az Október huszonharmadika utcán, valamint dél-budai irányból a Fehérvári úton közelíthető meg a legkönnyebben. A pláza alagsorában mélygarázs áll rendelkezésre, ahol 3 órán át díjmentesen parkolhatnak a mozi vendégei. A kerékpárral érkezők a pláza előtti tereken kerékpár támaszoknál zárhatják le járműveiket.
A többtermes objektum a pláza második szintjén, a szomszédos Vásárcsarnok felöli oldalon található, ahová mozgólépcsővel és lifttel is könnyedén eljuthatunk. A Cinema City világító logója már messziről jól látható, ahogyan a mozgólépcsővel haladunk a felső szintre. Az előtéren óriásplakátok, standee-k, digitális plakátok hirdetik egy műsoron lévő vagy a hamarosan bemutatandó filmalkotásokat, valamint filmes ismertetők állnak a rendelkezésre a könnyebb filmválasztás lehetőségeként. A jegypénztárak felett digitális plakátok, a pénztárosok mögött kijelzőn a műsoron lévő filmek kezdési időpontjai olvashatók. Jellegzetes rejtett hangulatvilágítású mennyezet kék, piros és narancssárga színben pompázik. 
A jobbkéz felől eső nyitott pultnál tudunk jegyet váltani akár készpénzzel vagy bankkártyával, de elfogadják fizetőeszközül az EDENRED Ticket Compliments Top Premium ajándékutalványt is. Lehetőség van kioszkokból is megmenni a tiketteket, ha bankkártyával szeretnénk kiegyenlíteni a jegy árát, ahol akár a korábban lefoglalt jegyünket is megválthatjuk. Online is megvásárolhatjuk a jegyet, ilyenkor nem kell külön sorban állni, hanem okos eszközünkön (telefon, tablet, stb…) vagy kinyomtatott formában is bemutathatjuk, ilyenkor a QR kód beolvasása után engednek minket tovább a termek felé. A telefonon vagy online lefoglalt jegyeket az előadás előtt 30 perccel, (első előadás előtt 15 perccel) át kell venni, különben a rendszer törli a foglalást és tovább értékesíthetik a már felszabadult helyeket. Balkéz felől a mozi kávézója van, ahol különféle szendvicseket, süteményeket, kávékat, kapucsínókat, teákat, valamint snackeket és fagylaltot is kaphatunk, amelyeket a moziba is bevihetünk. Szemben a mozi várakozó tere van, ahol jobbra a széles elemózsiakínálatával rendelkező büfét találjuk, a filmnézéshez elengedhetetlen frissen pattogatott kukorica, szószos nachos, sajtos vagy magvas perecek, különféle snackek, csokoládék, gumicukrok, drazsék, valamint szénsavas vagy rostos üdítők, sörök, ásványvizek, teák a kínálat részei. Ezeket különféle méretben, kombinációban, akár menüben foglalva pénztárcakímélő módon is megvehetjük. Külön önkiszolgáló pultnál papírzacskóba szedhetünk gumicukrot, pralinét és darabcsokoládékat, amelyeket súlyra kimérve, egységáron fizethetünk ki.
A természetes fénnyel megvilágított büfé előtér balra egy hosszan elnyúló folyosóval folytatódik, ide már csak érvényes jeggyel léphetünk be. A beengedés előtt, kényelmes bőrkanapékon várakozhatunk, de a termekbe való beengedés előtt is, a termek bejárata előtt is ilyen fotelek vannak. Néhány lépcsőfok megtétele után a termek színészek arcképeivel illusztrált előfolyosója következik, ahol baloldalon az 1-8, jobb oldalon a 9-13 klimatizált termek helyezkednek el. Az ülőhelyek száma összesen 1703, a férőhelyek a következőképpen alakulnak: 1-es 168 fő, 2-es 181 fő, 3-as 221 fő, 4-es 153 fő, 5-ös 153 fő, 6-os 126 fő, 7-es 135 fő, 8-as 117 fő, 9-es 126 fő, 10-es 84 fő, 11-es 72 fő, 12-es 84 fő, 13-as 83 fő. Ezek mindegyike lelátó üléssor elrendezésű nézőtér, kényelmes, fejtámlás, pohártós, piros színű plüss szövetű ülésekből állnak. A behaladás lentről történik, a kijárat pedig a vászon alatt kialakított menekülő útvonalon át lehetséges. A sorok számozása sötétben a lépcsőfokokon világító ledeknek köszönhetően remekül tájékoztatja a sötétben vagy félhomályban beérkezőket is. A nézőterek és az egész mozi területe akadálymentesített, kerekesszékkel közlekedők kiválóan tudnak közlekedni, a lépcsők mellett korlátlift áll rendelkezésre. A vásznak a legkisebb teremben 8 x 3,3, a legnagyobban pedig 13 x 5,4 méter nagyságúak és íveltek, a feliratot minden ülésből jól látni. A vetített képet 2K felbontásban élvezhetjük, ráadásul a 3-as teremben a korábban említett foszfor lézervetítő üzemel. A hangért a Dolby Digital 5.1 hangrendszer felel, a 3-asban Dolby Atmos muzsikál.
A gépházban a Barco DP2K B szériás vetítőgépei dolgoznak, a lézervetítő típusa DP2K-36BL. A vetítőgépeket Doremi és saját szerverekkel üzemelnek, amelyek egyben tárolókapacitást is megvalósítanak, ezeken keresztül lehet konfigurációs beállításokat végezni, a vetítést lebonyolítani, a beengedés alatti zenét lejátszani és hogy milyen előzetesek, reklámok legyenek a vetítés előtt. Néhány teremben megmaradtak a 35 mm-es vetítőgépek. A hangot a Dolby CP650 és CP750 hangprocesszor segítségével, valamint a hozzátartozó végfokerősítőkkel szólaltatják meg az egyedileg bemért beltéri hangszórókat.
Jegyárai a fővárosi Cinema City mozikkal egy árban van. Teljes árú jegyet 1950 forintért, kedvezményest 1500 forintért lehet váltani. Utóbbit a gyermekek 16 éves korig, a nappali tagozatos diákok, nyugdíjasok és a fogyatékkal élők tudják igénybe venni illetve szerdán mindenki, ha az nem munkaszüneti napra esik. 3D jegyet teljes áron 2100 Ft-ért, kedvezményesen 1650 forintért válthatunk, de a szerdai kedvezmény ebben az esetben nem érvényesíthető. Telekom Kapcsolat vagy Fun kártyával rendelkezők részére hétfőtől péntekig, munkanapokon, a teljes- és kedvezményes jegyárból 15% kedvezményt nyújtanak 2 jegy erejéig. A Cinema City ajándékjegyet is árusít azoknak, akik meg szeretnék lepni szeretteiket a mozi élményével, erre a mozi pénztárában adnak lehetőséget 2D ajándékutalvány ára 2025 Ft, 3D esetében (ebben benne foglaltatik a szemüveg is) 2445 Ft, amelyek egy előadásra egy személy vehet igénybe. Az online vásárolt ajándékjegyek és a vetítési időpontra váltott jegyek darabonként 75 forint, úgynevezett kényelmi díjjal terheltek. A 3D szemüvegek ára 270 forintba kerül, de nem kell újat venni, ha már van birtokunkban ilyen.
Filmkínálata többnyire a szórakoztató közönségfilmeket, bestellereket, blockbustereket, drámákat, családi, valamint animációs filmeket sorakoztatja fel, de igény van a nagyobb művészeti értékkel rendelkező alkotások vetítésére is, ezért nem ritkán artfilmeket is műsorra vesznek. Több terem lévén alkalom nyílik egy filmnek akár a szinkronos, feliratos verziójának vetítésére is, eredeti nyelvű, felirat nélküli vetítések létjogosultsága mi sem magyarázza jobban, mint a közeli diplomata negyed és több, közelben található középiskola, egyetem és kollégium is. Ha egy filmet 2D és 3D formátumban is forgalmaznak, akkor ebben a moziban mindkettőt műsorra veszik. Heti szinten az aktuális premiereket általában megtaláljuk a műsorban, egy filmet 4-6 hétig tartanak műsoron, nem ritkán tovább is, ha van rá igény. A legjobban várt filmalkotások esetében előfordulnak premier előtti előadások a megelőző hétvégéken és a premier napját megelőző napon is.
A vetítések normál esetben minden nap 12 órától 22:30-ig kezdődnek, ettől eltérő nyitvatartást a mozi weboldalán a mozi helyszín kiválasztásánál olvashatunk. Délelőtt a gyermekfilmek, vígjátékok indulnak el, este általában a magasabb korhatárú filmeket veszik műsorra, a premiereket egész nap vetítik.
A megnyitáskor sokszor emlegették az egykor volt közeli Bartók Mozit, amelynek hiányát ez a mozi is pótolja, ám a piaci helyzet és a jó megközelíthetőség olyanokat is idecsábított, akik korábban nem vagy máshová jártak moziba. Választékos műsorkínálata garancia arra, hogy még sokáig élvezhetjük az Allee titokzatos soktermesének világát.
Utoljára frissítve: 2022. január 31. hétfő 08:09