Cinema City Alba (Székesfehérvár)

2021. október 24. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
Székesfehérvár belvárosában az Alba Pláza avatóünnepségével egy időben, 1999. június 22-én adták át a 10 termes multiplex mozit is. A Cinema City mozik sorában ez volt a negyedik vidéki komplexum. Az emeleti építésű szórakoztatóegységet két szembefordított 5-5 teremből építették fel. Lényegében az első 5 teremcsoport azonos kialakítású és méretű a másikkal. Már a megnyitást követően óriási forgalmat generált és ma is az egyik legerősebb vidéki vára a hálózatnak, amit főleg a központi elhelyezkedésének és a rendkívül gazdag filmkínálatának köszönhet. A hagyományos értelemben vett premier mozi a multiplex megnyitása után a megcsappanó látogatói számok miatt ellehetetlenült és be is fejezte működését a városban.
Kezdetben minden teremben analóg vetítővel végezték a munkát, sőt a gépek közé telepített görgőkkel interlock vetítéseket is tartani tudtak a nagyobb közönségszámok alkalmával. Ez azt jelentette, hogy egy filmalkotást akár 2-4 teremben is képesek voltak vetíteni egyszerre ugyanazzal a kópiával. A digitális korszak 2009. július 1-én köszöntött be, akkor egy Kinoton DCP 30-as vetítővel és Dolby 3D rendszerrel indítottak. 2010. október 21-én egy újabb vetítő követte a meglévőt, 2011 őszén pedig a többi auditórium is már digitálisan vetített. Ma már csak két üzemképes analóg gép maradt. Ekkor cserélték le a színszűrős rendszerű Dolby 3D-t, a polarizált eljárással működő Masterimage 3D rendszerre és a Kinoton vetítőket is leváltották a Barco-k. Hét teremben kicserélték a matt fehér vásznakat ezüstbevonatúra, mert az újonnan alkalmazott térhatású rendszer ezt követelte meg. A fejlesztés nem csak a vetítési eszközöknél változott meg, hanem a jegyvásárlás és foglalás terén is fontos újításokon esett át. 2009-ben az internetes jegyfoglalást tették lehetővé, a többi mozihoz képest viszonylag későn, 2010-ben lehetett először bankkártyával is fizetni, majd 2013 őszén az online jegyvásárlás is a mindennapok részévé vált.
Az Alba Pláza a belvárosban, a Piac téren terül el. Az autókkal érkezőket 3 óra díjmentes parkoló várja a bevásárlóközpont tetőparkolójában, a kapott jegyet a mozi pénztárában lehet érvényesíteni, a kerékpárosok a bevásárlóközpont előtt zárhatják le járműveiket az erre kialakított állványzatnál. A távolsági, helyközi buszpályaudvar a tőszomszédságban található, a helyi buszjáratok jelentős része is megáll a közelben.
A mozi a ház hátsó bejáratához esik közelebb, a multiplex bejárata a bevásárló tér egyik tágasabb sétálórészéből nyílik a pénztárakkal és a mozihoz vezető lépcsővel és mozgólépcsővel. A hat pénztárablak felett monitorokon jelennek meg a vetített filmek kezdési időpontjai. A bejárat homlokzatát a műsoron lévő filmalkotások plakátjai díszítik, köztük különböző színű neonfényben világító csillagokkal, a balszélen pedig a világító neonnarancs Cinema City logó. A filmes ismertetők a választás megkönnyítése érdekében még a jegyváltás előtt megtekinthetők, átböngészhetők. A jegyvásárlásnál a hagyományos készpénzes fizetés mellett bankkártyát és EDENRED Ticket Compliments Top Premium ajándékutalványokat is elfogadják fizetőeszközül. Itt vehetjük át a telefonon vagy az interneten lefoglalt tikettjeinket az előadás előtt legkésőbb 30 perccel (első előadás előtt 15 perccel), különben azok törlődnek a rendszerből és tovább értékesíthetik őket. Az online megvásárolt jegyeinket okos eszközön (okos telefon, tablet, stb) bemutatjuk és a QR kódot beolvasva engednek tovább a termek felé az emeleten. A büféhez és a termekhez emeletnyi lépcsőzéssel vagy mozgólépcsővel juthatunk fel, a kerekesszékes mozgáskorlátozottak részére pedig korlátlift is rendelkezésre áll. A felfelé vezető úton óriás plakátok, standee-k, molinók az éppen futó vagy a jövőben vetítendő filmalkotásokat mutatják. A lépcső felett hullámzóan kialakított fém lambéria és a haladási irányt jelző színesen világító nyíllal formált neoncsövek teszik izgalmassá és fényűzővé a moziélmény előtti perceket. Az emeleten a hosszú pultú büfé, gazdag elemózsia és italkínálata tárul a szemünk elé. Itt vehetjük meg a mozifilmek elengedhetetlen kellékeit, a frissen pattogatott kukoricát, a szószos nachost, magvas-sajtos pereceket, csokoládét, cukorkákat és a különféle kiszerelésű szénsavas vagy rostos üdítőitalokat, sört, ásványvizeket, ice teákat, akár menüben is, pénztárca kímélő árban. Külön standon szedhetünk papírzacskóba édességeket (gumicukorka, aprócsokoládé, praliné), azt súlyra lemérve fizethetjük ki. Az előtérben kényelmes fotelekben várakozva a programmagazinokat böngészve tartalmasan tölthetjük el az időt a filmre való beengedésig.
A büfétől balra az 1-5, jobbra pedig a 6-10 termek találhatók. A nézőterek kialakítása lépcsős üléssor elrendezésű, kényelmes sortávolságú, a lengyel mozifotelek normál háttámlás, pohártartós, kartámaszos, lehajtható, párnázott ülésű vérnarancs szövetszínű fotelüléseivel berendezett. Az ülések számozottak, a jegyek helyre szólnak. A férőhelyek a következőképpen alakulnak: 1 – 79 fő, 2 – 377 fő, 3 – 109 fő, 4 – 167 fő, 5 - 245 fő, 6 – 245 fő, 7 – 167 fő, 8 – 113 fő, 9 – 304 fő, 10 – 79 fő. Az ezüstvászonnal felszerelt termek: 2-es, 3-as, 4-es, 5-ös, 7-es, 8-as, 9-es, 10-es, ezekben lehet 3D alkotásokat vetíteni. A légkondicionálóval felszerelt és akadálymentesített termek mindegyike Dolby Digitális 5.1 hangrendszerrel rendelkezik. A legnagyobb vászon 13x7 méter, míg a legkisebb teremé 8x5 méter nagyságú, de mindegyik auditórium utolsó sorából is élvezhető a vetített 2K felbontású film, a felirat is jól olvasható. Gyermekeknek ülésmagasítóval teszik élvezhetővé a vászonra való rálátást.
A gépház aktívan dolgozó masinái a belga Barco DCI vetítőgépek, amelyek különféle teljesítményű lámpákkal, hatalmas, több terrabájtos memóriával rendelkező Doremi szerverekkel és CP 500, 650 és 750-es hangprocesszorokkal rendelkeznek, amelyek a végfokok által kezelik a nézőtéri hangsugárzókat. A szerverek a tároláson túl kezelik a vetítőgép konfigurációit, kezeli a filmek előtti reklámokat, filmelőzeteseket, de még a vetítés előtti zenét és a lámpavezérlést is. A 3D szűrők a Masterimage rendszerén kétféle kialakítással rendelkeznek. Az egyik a hagyományos forgótárcsás kivitel, amely mobilizálható, a másik pedig a fix Horizont 3D, amely egy stabil külső szűrő az optika előtt. A 2-es és a 6-os termekben még analóg, háromtálcás platterrel kiegészített Kinoton FP30D vetítőgépek is működnek nagyritkán, amelyek sínes megoldással tolhatók be az átvetítendő üveg elé és ezzel együtt tolható ki mellőle a digitális társa. Digitális gépekből a 2-es és a 9-es termekhez egy-egy DP2K-32B, az 5-ös és 6-oshoz egy-egy DP2K-23B, a többihez pedig DP2K-19B vetítőgépek tartoznak. Hét teremben lehet egyszerre a térhatást előállító Masterimage 3D-vel vetíteni, ennyi szűrőeszköz van a mozi állományában.
Egy vetítési hét csütörtöktől szerdáig tart, a pénztárak nyitása a műsorok kezdete előtt fél órával kezdődik és az utolsó kezdete után negyedórával fejeződik be. Az első vetítések hétköznap 13 órától, szombaton és ünnepnapon, illetve az iskolai szünetek idején hétköznap már délelőtt 10 órakor is elkezdődnek. Az utolsók hétköznap 20:30, pénteken és szombaton 22:30-kor indulnak. Egy-egy nagyobb tömegeket érdeklő filmalkotást akár a premier napját megelőző estén vagy a megelőző hétvégén is műsorra tűzhetnek. A mozi igyekszik hétről hétre a legszélesebb érdeklődésnek és korosztálynak megfelelni választékos repertoárjával. A műsorban a legkeresettebb filmek a premierek, de természetesen lehet találkozni a bemutató utáni heti filmekkel is és általában addig tartják műsoron őket, ameddig igény mutatkozik rájuk, akár 1-2 hónapig is.
Jegyárai megfizethető színvonalat képviselnek, ám kedvezménnyel akár 15%-kal olcsóbbá tehetjük a kiadásainkat. Egy teljes árú 2D-s tikett 1800Ft, míg a kedvezményes 1450Ft, ugyanennyibe kerül a tanítási időszakban, munkanapokon 16 óráig igénybe vehető kedvezmény, amelyet bárki igénybe vehet. Kedvezményre a diák, a gyermek 16 éves korig, a nyugdíjas és a fogyatékkal élők jogosultak. A teljes árú 3D-s jegy 1900 forintba kerül, kedvezménnyel és a tanítási időszakban, munkanapon 16 óra előtt kezdődő filmekre 1550Ft a jegyár, a térhatású élményért Masterimage szemüvegre is szükség van, ez 270 forintba kerül darabonként, de ha már van ilyen szemüveg a birtokunkban, akkor természetesen nem kell újat venni. Az online megvásárolt jegyek plusz 75 forintösszeggel terheltek az úgynevezett kényelmi díj miatt. Kedvezményt lehet igénybe venni Telekom Kapcsolat vagy Kapcsolat Fun kártyával hétköznapokon, maximum két darab jegy megvásárlásával, mely a teljes árú és a kedvezményes mozijegy árából 15% árengedményt ad. Csoportos kedvezményről a mozivezető ad felvilágosítást. Ajándékjegy 1875 forintért váltható, de csak 2D-s vetítésre váltható be, ha mégis 3D filmre szeretnénk beülni vele, akkor a különbözetet ki kell fizetni.
Az elmúlt 10-12 évben sokat tett a Cinema City azért, hogy mozijait a digitalizáláson túl a megjelenésben is modernizálttá tegye. Azzal, hogy lépést tartanak a technikai fejlődéssel és műsorpolitikájával meghatározó a megyeszékhelyen, stabil forgalmat bonyolít. Ez pedig hosszú távú elköteleződést mutat az üzemeltető részéről.
Utoljára frissítve: 2022. február 28. hétfő 15:30