Cinema Agria, Eger

2013. július 08. hétfő | Írta: Forgács Balázs
A mai Agria Park területét Eszterházy Károly püspök adta át Egernek azzal a szándékkal, hogy a városban országos vásárokat tudjanak rendezni. 1894-ben Dohánygyár épült rajta, amely 1973-ban bemutatóüzem lett. A Wallis csoport 2005-ben vette meg, hogy oda bevásárlóközpontot építsen. A plázában több üzlet között helyet kapott egy 3 termes miniplex mozi is, amely 2008. április 8-án nyitotta meg kapuit. Az üzemeltetési feladatokat a város tulajdonában lévő Agria Film Kft. kapta meg.

Az Agria Park Bevásárlóközpontot Eger belvárosában a Törvényház út 4. alatt találjuk, a távolsági buszpályaudvartól mintegy 5 perc könnyű sétával elérhető. A helyi tömegközlekedéssel a város minden irányából megközelíthető. Az egyéni közlekedők az épületkomplexum mélyparkolójában hagyhatják járműveiket, amelyet a mozizás időtartama alatt, de maximum 3 órán keresztül ingyenesen használhatnak. A mozi a ház észak-nyugati részén, az emeleten került kapott helyet. Az éttermek mellett alakították ki a Cinema Agria közös jegy- és büfé pénztárt. A hagyományos készpénzes fizetés mellett számos kultúrautalvánnyal és bankkártyás vásárlással is megválthatjuk mozijegyünket. A műsorkezdéseket plazmamonitorokon követhetjük nyomon, érdekesség, hogy a 10 perc sétára található – szintén az Agria Film kezelésében lévő - Uránia Mozi műsora is megjelenik rajta. Az interneten és a telefonon lefoglalt jegyeket is itt tudjuk átvenni a kezdés előtt 30 perccel, a fel nem használt foglalásokat ezután felszabadítják. Az előtérben szembe állított dupla mozifoteleken várhatjuk ki az előadás kezdetét illetve a terembe történő beengedést. A légkondicionált termek egyforma kialakításúak, mindegyik 146 férőhelyes, lelátó üléssor elrendezésű, az ülések a spanyol Ezcarazy International termékei, a Bruselas modellek minőségi mozi élményt biztosítanak minden néző számára. Az karfás ülőhelyek kényelmesek, magas háttámlásak, pohártartósak, ülőrészük felhajtható és termenként különböző színűek (fekete, óceán kék, barna). A nézőtér székei és azok sorai számozottak, a jegyek helyekre szólnak. Kerekesszékkel közlekedők részére az első sorban alakítottak ki helyet, ebből adódóan a mozi egész területe akadálymentesített. A háromból kettő terem art minősítéssel rendelkezik. A vásznak nagyok, a hangzás a Dolby Digital hangrendszernek köszönhetően minőségi hangélményt biztosít, a gépházban egy Sony SRX-515P típusú 4K-s, egy Christie CP2220 digitális, egy Cinemeccanica 35 mm-es vetítőgép és egy projektor üzemelnek. A christie vetítő 3D-t is vetít, a Dolby 3D-t telepítették rá, az ilyen filmekhez a bejáratnál speciális szemüveget osztanak, amelyeket annak végén vissza kell adni. Érdekesség, hogy a nyitáskor azonban néhány hónapig a budapesti Pólus Multiplex moziból leszerelt megbízható Strong típusú 35 mm-es vetítőgépek dolgoztak.
Teljes árú jegyek filmektől függően 1250 és 1390 forint között változnak, kedvezményes belépő (diák, gyermek és nyugdíjas) 1090 és 1190 forint közötti áron váltható. Csoportos kedvezmény 20 főtől 850-tól indul, iskolai vetítésekre 500 forint a személyenkénti ár. Ifi mozi keddenként a 30 év alatti egri vagy Egerben tanulóknak kedvez egy a mozi által kiválasztott alkotásnál 595 forintért. Vetítések mindennap 15 órakor kezdődnek, hétvégenként előfordul a délelőtti műsorsáv is, amennyiben gyermekeknek szóló vagy nagyobb sikerű film van műsoron, az utolsó előadások 20 és 21 óra között kezdődnek. Műsorkínálata a legújabb és a néhány hetes közönségfilmekből és art besorolású alkotásból áll, 3D tekintetében utánjátszó mozija az Urániának, amellyel együtt igyekszik a szélesebb és a szűkebb rétegeknek is kedvezni.
A 2013-as év a fejlesztések éve lett a mozinak, először a Sony vetítőt szerelték be februárban, amelyet az Urániából átkerült Christie követett áprilisban. Az elkövetkezendő fejlesztések a kedvezmények kiterjesztéséről szólnak majd, hogy még vonzóbb, még otthonosabb legyen a nézők számára.

Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 10:20