Center Mozi, Békéscsaba

2012. június 15. péntek | Írta: Forgács Balázs
A Center Mozi 2001. június 21-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára a Csaba Center Bevásárlóközpont második szintjén. Az üzemeltető eredetileg a Hollywood Multiplex mozilánc lett volna, ám az elállt nyitási szándékától, így a Center Mozi Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vette azt kezelésbe. A 4 termes komplexum már az első hónapokban meghozta a várt forgalmat, mert a soktermes filmszínház még újdonságnak számított a régióban. Végre olyan mozit vehetett birtokba a nagyközönség, amely a legfrissebb alkotásokat hozta el, választékos műsorral jelentkezett és csúcsminőségű hang- és képvilággal kápráztatott el őket.

 

A bevásárlóközpontot Békéscsaba szívében az Andrássy út 37-43 szám alatt találjuk, amely kiváló közlekedési kapcsolatainak köszönhetően minden irányból közvetlen helyközi és helyi autóbuszjárattal elérhető. Az egyéni közlekedők sem szenvednek hátrányt, hiszen igényes parkolóházban helyezhetők el az autók, motorok, a bevásárlóközpont előtt pedig kerékpártároló fogadja a kétkerekeseket. A parkolás 3 órára ingyenes azoknak, akik a mozielőadás előtt lebélyegeztetik a jegyüket és azt felmutatják a parkoló kijáratánál.
A második emelet végében nyílik a mozi területe 2 pénztárablakkal, ahol készpénzen vásárolhatunk tikettet. Itt vehetjük át a telefonon megrendelt mozijegyeinket is, legkésőbb az előadás kezdete előtt háromnegyed órával. Mellette a széles édes és sós elemózsia- illetve italválasztékkal bővelkedő büfé áll. Néhány lépcsőfok megtétele után az égtájaknak megfelelő elrendezésű és elnevezésű terembejáratok előterébe jutunk, amely mennyezete a csillagokat mintázza sok apró csillogó színes fénnyel és egy bolygót megformáló ezüstgömbbel. A mozitermek mindegyike légkondicionált és akadálymentesített. A kerekesszékkel közlekedők a kijáraton keresztül közelíthetik meg helyeiket. Az auditóriumok lépcsőzetes üléssor elrendezésű fejtámlás, párnázott karfás, pohártartós, kényelmes, kékszövetű mozifotelekből állnak, az oldalburkolat uralkodó színe a barna. Az Észak terem 244, a Kelet 186, a Dél 106 és a Nyugat 102 férőhelyes, utóbbi az artmozi hálózat tagja. A vásznak nagyok, kiemelkednek a falból, a képi élmény szemet gyönyörködtető, a hang a Dolby Digital hangrendszernek és a CP650 moziprocesszornak köszönhetően a vájt fülűeknek sem okoz csalódást. A gépházban termenként 2 db Meo 5XB csehszlovák gyártmányú 35 mm-es vetítő áll, amelyek felváltva vetítik a filmkópiákat. Az Észak teremben Christie CP2230-as, Kelet-, és a Dél termekben a Christie CP2220-as vetítőgépei pedig már az új vetítési nem képviselői, ezekkel akár 3D filmet is lehet vetíteni. Az Északba és a Keletbe 2010 szeptemberében, a Dél auditóriumba 2011 novemberében érkeztek a d-cinema vetítők. A térhatású vetítési technológia a Dolby 3D Digital Cinema rendszer. A térhatású filmek előtt speciális szemüvegeket osztanak kis és normálméretben, amelyek segítségével háromdimenzióssá válik a filmalkotás. Az előadás végén vissza kell adni őket a személyzetnek. A két kisteremben fellelhetők még az e-cinema rendszerben vetítő Panassonic projektorok, ám már csak a digitális vetítő nélküli auditóriumban használják azt művészfilmek és reklám előzetesek levetítésére.
A műsorra kerülő filmek a csabaiak és a környéken élők filmigényeit igyekszik kielégíteni. A gyermekelőadásoktól a művészfilmeken át a dráma-, vígjáték- és akciókedvelők hétről hétre frissülő 2D és 3D kínálatból válogathatnak. A 3D filmeket a mozi által adott szemüvegekkel lehet megnézni, amelyek felnőtt és gyermek méretben is készleten van, az előadás végén ezeket vissza kell adni. A vetítések 14 órától indulnak, az utolsók 21 órakor rajtolnak. Pénteken és szombaton akár 22 órakor is kezdődnek előadások, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon délelőtti matiné is színesíti a kínálatot.
A jegyárakat a régió lakosságának fizetőképességhez igazították, kedvezményrendszere szerteágazó. Egy normál 2D teljesárú jegyért keddtől csütörtökig 16 óra előtt 850 forintot kell fizetni, 16 órától 1050 forintot, péntektől vasárnapig 16 óra előtt 950 Ft, utána már 1150 Ft a jegyár. Hétfő a kedvezményes nap, minden film 850 Ft, kivéve a premierek és a 3D produkciók, azokra a hétköznapi árak az érvényesek. Árengedmény illeti a 12 év alatti gyermekeket a korhatár nélküli, 20 óra előtt kezdődő filmekre és a matiné előadásokra, melynek mértéke szintén 850 Ft. A 3D filmek jegyárai egységesen 1450 forintba kerülnek, hétfőn premierfilmek kivételével 1150 forintért válthatók a belépők, matiné előadásra és a 12 év alatti gyermekek részére a korhatár nélküli, 20 óra előtt kezdődő mozifilmekre szintén 1150 forintért vásárolhatunk mozijegyet. Az art besorolású filmeknek kiemelt figyelmet szentel a Center Mozi, ezért kibocsátotta az Art-Kártyát, amellyel ezekre a műalkotásokra 300 forintos árengedményt biztosít a mindenkori jegyárból. A kártya éves díja 1000 Ft.
A megnyitás óta 100%-ban magyar kézben lévő multiplex mozi elkötelezett a jövőt illetően, tervei között szerepel az utolsó terem digitalizálása. Már folyamatban van az internetes jegyfoglalás rendszerének kialakítása is. Távoli jövőben a termek felújítására, burkolatok cseréjére és a moziszékek felújítására kívánják előteremteni a szükséges pénzösszegeket. Bár nehéz gazdasági időket élünk, a Center Mozi látogatottsága évről-évre gyarapodó nézőszámokat mutat és ez hosszú élhető éveket jósol Békéscsaba kulturális-szórakoztató színfoltjának.

Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 11:53