Bye, bye celluloid!

2013. május 08. szerda | Írta: Forgács Balázs
Formátumváltó fesztivált rendez a digitalizálás előtt álló Cirkó-Gejzír Mozi és a Másképp Alapítvány május 9 és 26 között. Ezalatt a két és fél hét alatt több filmet utoljára vetítenek a moziban (pl. Ádám almái, Nézz balra ott egy svéd, stb) mert ezeket kizárólag celluloidon forgalmazták. A mozi pedig ezen túl csak digitális kópián hozza el filmalkotásait, az analóg vetítőket nyugdíjazzák.

Az Európai Uniós pályázaton nyert támogatás segítségével talpon tud maradni a mozi, e támogatás nélkül bezárásra kényszerülne. Utoljára lesz a moziban „gyorstalpaló” mozigépész tanfolyam, ahol a jelentkezők elsajátíthatják a gépész munkájának egy-egy fontos lépését, megismerkedhetnek a vetítőgép működésével. A félórás oktatás után viszont el is felejthetik az ott tanultakat, hiszen a későbbiekben nem lesz szükség rá. Az akció mottója: tanuld meg és felejtsd el!
Árverésre kerül az egyik korai cirkós film kópiája: a Latcho Drom, amelynek kikiáltási ára 50 ezer forint. A befolyt összeget a mozi működésére és az alapítvány munkájára fordítják.

Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 11:22