Balaton Mozi, Balatonfüred

2020. április 30. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
Az első mozit, az egykori Kisfaludy Vendéglőből alakították ki egy 1913-as határozat szerint, 1914. március 29-én már arról számolt be az egyik helyi lap, hogy hamarosan megnyílik a mozgószínház a fürdőtelepen. A fürdő igazgatója szerint egy modern fürdőhely épp oly elsőrendű kötelessége a szórakoztatás, mint a kényelem vagy a pontos, figyelmes kiszolgálás. Hiszen a szórakozás adja meg a savát, borsát az egész fürdőéletnek. Az épületet úgy alakították ki, hogy abban színi előadásokat is lehessen tartani, egy kis színpadot is építettek.
A Kisfaludy Mozgó névre keresztelt filmszínház 260 ülőhellyel 1914. július elejére készült el és e hónap 9-én nyitotta meg kapuit. Az első napon a szenzációs „Kék egér” és egy utazás műsora várta a nagyérdeműt. Az előadás előtt Sümegi Maca, Sümegi József a füredi főorvos leánya mondott prológot. Innentől napi 2 előadásban, két naponként változó műsorral gyermek és felnőttek szórakoztatása céljából indultak meg a vetítések.
A mozi a 30-as években vált hangosfilmvetítő hellyé, 1948-ban a Magyar-Szovjet Művelődési Társaság kultúrestet rendezett, amelyen a vármegye főispánja Vass Károly is megjelent. 1950-ben államosították, és a Mozgókép Nemzeti Vállalat tulajdonába adták, amely később a Veszprém Megyei Moziüzemi Vállalat néven vált is mertté a rendszerváltásig. 1957-ben hétfő és csütörtök kivételével mindennap tartottak vetítéseket. 1960-as években épült ki a kertmozi, amely 2004-ig a bazársor elbontásáig szórakoztatta a nyaralókat. A Kisfaludy Filmszínházat ugyanebben az évben leromlott állapota miatt restaurálták, de a mozi ekkor végleg bezárt, az átalakítás után a Kisfaludy Galéria kapott helyet benne. A mozi utódja pedig a Balaton Szabadidő és Konferenciaközpontban működik tovább, amelyet 2008-ban adtak át. Korábban analóg vetítők üzemeltek. A digitális vetítőt 2011. március 17-én állították üzembe, azóta van 3D vetítés is a városban, kezdetben az Xpand aktív 3D rendszert használták, a terem teljeskörű felújítása után 2019 októberében a RealD rendszerére álltak át, amely egyúttal a vászoncserét is magában hordozta, ezüstszínű lett, mivel a polarizált és immár megvásárolható szemüvegek ezen működnek megfelelően. 2016-ban csatlakozott a Kultik partnermozijai közé.
A város szabadidőközpontja a város szélén egy hatalmas szőlőskert közepén található a vasútállomástól 10-15 perc sétával érhető el, de tömegközlekedéssel, autóval és kerékpárral is megközelíthetjük, hiszen autóbusz megálló, ingyenes parkoló és biciklitároló áll a nézőközönség rendelkezésére. A Horváth Mihály utcában elterülő épületegyüttes a nyaralóövezet és az új városrész között bújik meg. A szabadidő központ leginkább a város sportolási lehetőségeit kívánja kielégíteni, de a pihenni és szórakozni vágyók is remek kikapcsolódást találhatnak maguknak.
A mozi a bejárattól balra található, jobbra pedig a büfé, ahol a filmnézéshez elengedhetetlen pattogatott kukoricát és a különféle szénsavas vagy rostos üdítőket szerezhetjük be. A ruhatárban leadhatjuk kabátjainkat. Az előtéren különféle mozis plakátok és standee-k láthatók, amelyek a műsoron lévő vagy a közeljövőben műsorra kerülő filmalkotásokat mutatják meg, a kihelyezett képernyőkön filmelőzetesek futnak. A jegyváltás a bejárattól balra, a ruhatár szélén bújik meg, az első előadás előtt 30 perccel lehetséges, itt vehető át az online vagy telefonon lefoglalt tikett is, de akár online meg is vásárolható a mozijegy. A foglalás legkésőbb 15 perccel a filmvetítés kezdete előtt vehető át, különben automatikusan törlődik és tovább értékesíthetik a helyeket. A 2019-ben teljeskörűen felújított terem 155 fős, légkondicionált, viszont nem akadálymentesített. A lelátó üléssor elrendezés és a multiplexfíling a fiatalabb generációt is becsalogatja. A mozifotelek a spanyol Escaray kiváló termékei, amelyek kényelmesek, királykék szövetborításúak, fejtámlásak, pohártartósak és felhajtható ülésűek. A vászon hatalmas, ívelt és 9,6 x 4,4 méter, a teremben 7.1-es hangrendszer szólal meg.
A gépházban egy 3D szűrővel ellátott Barco DP2K-15C vetítőgép és egy Meo 5XB típusú analóg vetítőgéppár áll, utóbbit munkában alig látjuk, mivel a kópiagyártás szinte teljesen leállt 2013-ban. A digitális vetítőgép lelke a Doremi szerver, ezen tárolják a filmeket, ezzel kezelik a vetítés sorrendjét, az előzeteseket, de még a film előtti zenét is ezen az eszközön állítják össze. A hangtornyon egy Dolby CP750-es hangprocesszor van, a végfokaival együtt, amelyek a nézőtéri hangszórókat állítják be. Az első DCI vetítő egy NEC típusú gép volt, amely 3 és fél éven át szolgált, majd néhány évig egy Barco DP2K-10S is üzemelt, míg végül a jelenlegi került a mozihoz.
Jegyárai a környék fizetőképességéhez igazodnak, de egyáltalán nem magasak. Egy 2D jegyért 1400 forintot kell fizetni, de kedvezményesen ez csak 1200 Ft. Kedvezményre a diák, a gyermek 12 éves korig és a nyugdíjas jogosult. Törzskártyával még ennél is olcsóbban mozizhatunk, 1100 forintért ülhetünk be egy filmre, ha birtokunkban van egy ilyen kártya, amely egy évre 1500 forintba kerül és névre szóló. Érdekesség, hogy más Kultik és Kultik-partner mozi törzskártyájával is igénybe vehető a kedvezmény. A 3D jegyár kis mértékkel magasabb, ekkor 1600 forint egy jegy, kedvezménnyel csak 1400 forint a jegy, törzskártyával pedig 1300 Ft. A kedvezményre jogosultak azonosak a 2D jegyárnál alkalmazottakkal. A 3D szemüveg 300 forint darabáron vásárolható meg, de ha már van itt vásárolt szemüveg, akkor azt legközelebbi előadásra is magunkkal lehet hozni, nem kell újat venni. Csoportos jegyár egyedi árképzéssel történik, ajándékjegy váltható.
A filmkínálata a legújabb közönségfilmekből állnak, amelyeket akár 2-3 hétig is műsoron tudnak tartani, havi néhány alkalommal rétegfilmeket is vetítenek. Egytermes moziként igyekeznek a város és környék különböző korosztályaihoz szólni. Nagy sikere van az animációs gyermekeknek szóló filmeknek, amelyeket 2D és 3D formátumban is igyekeznek műsorra tűzni, de a korosabbaknak szóló vígjátékok, drámák és a nagy stúdiók szuperprodukciói is egyaránt a kínálat részei. A nyitva tartás is a közönség igényeit követik, minden nap 13 és 15 óra között nyitnak és 3-4 filmelőadást is vetíteni tudnak. Az utolsó előadások 20 óra körül indulnak.
A balatonfüredi az első olyan mozi, amelyik egytermesként belevágott a digitalizálásba. Példáját azóta több hasonló helyzetű mozi követte és sikerrel üzemelnek. A mozi fejlesztései 2019-ben a felújítással révbe értek, a város lakói büszkén látogatják szeretett filmszínházukat.
forrás: Helytörténeti Gyűjtemény, Balatonfüred
Utoljára frissítve: 2020. június 08. hétfő 05:24