Az elmúlt tél hírei

2021. március 01. hétfő | Írta: Forgács Balázs
Nem kecsegtetünk senkit sem azzal, hogy nagy hírekkel szolgálhatunk, hiszen a Covid-19 járvány és a veszélyhelyzet miatti teljes leállás a téli hónapok egészét érintette. Azonban történt néhány fejlesztés, amely néhány apró hírrel és nagyobb tervvel kiegészülve megemlítendő. Plusz hiánypótlást is be kell illesztenünk 2 tavalyi és egy tavalyelőtti lemaradt hirrel.
- 2019 októberében állt szolgálatba az ország első RGB lézer vetítője a Müpa Moziban, egy Christie CP2315-össel.
- 2020. január 30-án a Malom Mozi indította útjára az ország második DLP alapú nagymozis RGB lézer vetítőjét, egy Barco SP4K-27HC típusút, amely mindamellett, hogy energiatakarékos, csendes és szinte töredéke a fenntartása egy lámpás géphez képest, 4K felbontással bír és a színek megjelenítése is sokkal kontrasztosabb, a lámpásokhoz képest.
- 2020. szeptember 3-án Elrajtolt a mohácsi Kossuth Filmszínház, méghozzá egy Barco SP4K-15 RGB lézervetítővel és 7.1-es hangrendszerrel, a jegyárak felnőtt esetén 1400, kedvezményesen 1200 forintba kerülnek.
- Karácsonyra több mozi próbálta megélénkíteni a szinte nullára redukálódott jegyeladásait, volt, akik ajándékjegyeiket kínálták, mások különleges komplett ajándékjegy csomagokat, Vip mozi vagy rendezvényes bérlésesre ösztönöztek, volt aki innovatív módon 3 hónapos, 6 hónapos és 12 hónapos mozibérleteket árult, amelyekkel majd az újranyitás után korlátlanul tud használója moziba menni, megint mások a büfé termékeiket szállították ki pl otthoni filmnézéshez, ezzel is csillapítva a leállás miatti költségeket.
- December 28-án lett 125 éves a mozi, a Lumiére fivérek ekkor mutatták be első filmjüket a nagyközönségnek Párizsban, a találmányuk mintegy másfél hónappal később Budapestre is megérkezett.
- Január végén a pápai Petőfi Mozi cserélte le nézőtéri ajtóit, amelyek igencsak kiszolgálták idejüket, helyükre a hangszigetelt nyílászárók kerültek, így a bent szórakozó közönség már nem fogja hallani az előtérből beszűrődő zajokat.
- Február 8-án a Kultik Mozihálózat, valamint a Köki Terminál bejelentette, hogy jövő tavasz végén, nyár elején egy excluzív és minden tekintetben egyedülálló mozit multiplex mozit fog felépíteni a Köki Terminál emeletén és tetőkertjén, 6 hagyományos moziterem mellett 3 VIP terem is lesz, valamint D-BOX fotelülések is. A mozi legnagyobb termében Dolby Atmos, a kisebbekben Christie Vive Audió fog szólni, a vetítők pedig egytől egyig a Christie RGB lézer vetítői lesznek, amelyek 4K felbontással bírnak majd.
- A Magyar Közlönyben jelent meg, hogy az önkormányzati bérleményt használó mozik és más szolgáltatók, akiknek a járvány miatt le kellett állniuk, az eddig befizetett összegeiket az önkormányzatoknak vissza kell utalni március 15-ig és a veszélyhelyzet alatt nem szedhetnek be újabb díjat bérlés címszóval.
- Újabb mentőcsomagot kapnak a mozik, azok a filmszínházak, akik a Mozisok Országos szövetségének, valamint az Art-Mozi Egyesület tagjai, mozinként maximum 15 millió forinttal járul hozzá az állam a működési költségek 80%-ához, de termenként ez 2,5 millió forint lehet, az össztámogatás mértéke 610 millió forint.
Utoljára frissítve: 2021. május 02. vasárnap 15:54