Apolló Mozi, Pécs

2019. augusztus 18. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
A város és az ország első kifejezetten mozinak épült intézete 1912. december 14-én nyitotta meg kapuit a pécsi nagyközönség előtt Apolló néven. Az egy termes, szecessziós stílusjegyekkel épült filmszínház Károlyi Emil tervei alapján született, a belső kiképzési munkák terveit pedig egy neves fővárosi építész Spiegel Szigfrid végezte. Az épület bő fél év alatt készült el és kezdetben 510 fő befogadásra volt alkalmas. A bioszkóp az első években zongoristát, majd zongora-triót alkalmazott, 1916-ban komplett zenekarokat szerződtettek, ők festették alá a filmek történéseit. 1913. július másodikán egy kertmozit is nyitottak a mozi belső udvarán.
Az Apolló olyan műsorokkal csábította be a nagyérdeműt, hogy a pécsieknek eszébe sem jutott más mozikba is jegyet váltani. Az Apolló Projektograph Rt. szinte monopolhelyzetet teremtettek a városban, nem tűrte meg a konkurenciát, ezért igyekezett lekötni a nagy filmgyárak és a legismertebb színészek filmjeit. Az első világégést nagyobb gondok nélkül átvészelte, de az ezt követő inflációválság, forradalmak és a szerb megszállás elmélyítette a válságos időszakot. Az Apolló társaság második filmszínháza, a Park Mozi 1923. július 8-án nyitott meg, 680 fős nézőterével, korszerű tetőszellőztetőjével, de a sikerek mellett sok gondot is okozott a válság elnyúlása miatt. 1930-ban az Apolló, majd egy évre rá a Park is hangos lett. A harmadik mozijuk 1936 szeptemberében átadott Uránia lett, amely az akkori kulturális élet kiemelkedő eseménye volt.
Az Apolló Mozi a II. világháborút is sérülések nélkül vészelte át, az 50-es évek elejétől a Baranya Megyei Moziüzemi vállalat vette kezelésbe, miután a város összes moziját államosították. Virágzó kora az ’50-es, ’60-as évekre tehető, ekkoriban vetítettek filmszemléket is. A ’70-es években egy 120 fős termet építettek mellé, amelyet az udvaron keresztül lehetett megközelíteni. Pécsett itt vetítettek először szervezett előadásokat, art filmeket és a ’80-as évek közepén itt működött az első filmklub is.
A rendszerváltást követően az önkormányzat, később az Intercom Rt. kezelésébe került. 1999-ben a multiplex megnyitása komoly forgalomcsökkenést okozott és az üzemeltető is továbbadott az épületen, amely ismét a városra szállt. Mivel a közelben az Uránia is működött, így annak üzemeltetése mellett döntöttek a városatyák és az Apolló 2000-ben bezárta kapuit. Csak 4 évvel később 2004 szeptemberében nyitott újra a Cirkó Film - Másképp Alapítvány gondozásában. A szervezet egy igen erősen leromlott állapotú épületet vett át, ezért még 2003-ban nagy volumenű felújítást hajtottak végre rajta. Az addigi nagytermet teljesen szétbontották. A földszinten egy pub-ot alakítottak ki, az emeleten pedig a jelenlegi 2 terem kapott helyet, ahol az egykori nagyterem páholya és gépháza volt. A régi kisterem területén ma lakóépületek állnak.
Az alapítvány 2014-ben a normatív támogatások meredek csökkenése miatt megválni kényszerült a mozitól, ezért az önkormányzat támogatásával az újonnan alakult Apolló Mozi Alapítvány vette át az üzemeltetést. A közelben lévő Uránia 2011-es bezárása miatt már csak ez a mozi maradt hagyományos filmszínházként, a város pedig az értékmegőrzés mellett döntve fontosnak tartotta az Apolló támogatását. A Magyar Kormány az art mozik digitális vetítőgépek beszerzésére kiírt támogatására 2011-től minden évben 100 millió forint támogatást osztott ki az arra pályázó mozik számára. Az Apolló nagyterme 2012 őszén 11,4 millió forintot, a kisterem pedig 2015 decemberében 8,5 millió forint kapott vissza nem térítendő támogatásként. Utóbbi segítségével megújult a kisterem, a nagyterem megújulása pedig 2017-ben történt szintén hasonló forrásokból.
Az épület homlokzata eredeti szépségében a Perczel Mór utca 22. alatt, a belvárosban található. Megközelíthetősége könnyű, mivel a tömegközlekedés főbb helyi buszjáratai a közelben állnak meg. Az autókkal érkezők a környező utcákban tudnak leparkolni, az esti órákat leszámítva fizetősek és a helyek is limitáltak.
Az épületbe lépve egy a 70-es évekre emlékeztető mozaikköves padlózatú aulába érünk, szemben a korábban említett kávézó-pubbal. Az előtéren a kerékpárosok zárhatják le kétkerekűiket, de a férőhelyek korlátozottak. Balra lépcsőn felfelé vezet az út a mozihoz, az irányt egy zöld neoncsövekből megformált „Apolló Mozi pénztár” felirat mutatja. A lépcső alján egy múltidéző 35 mm-es vetítőgép áll. A lépcső tetején balra egy hosszabb, a vetített filmek plakátjaival illusztrált folyosón érjük el a jegypénztárt.
A tikettet készpénzzel és bankkártyával is megválthatjuk. Rögtön jobbra található a 100 fős Dr. Stark terem és a 40 fős Klubterem. Az előbbi elnevezés a mozi korábban elhunyt filmklub vezetőjének nevét Dr. Stark András nevét viseli.
A termek lépcsőzetes üléssor elrendezésűek, a fotelülések normál háttámlásak, pohártartósak, a nagyteremben felhajtható, a kicsiben fix ülőrészesek. A kisebbik nézőtéren 2 db páros fotel is található, amely intimebb mozizást tesznek lehetővé az ezt igénylő párok részére. A vetített kép jó minőségű, a vásznak 7 x 2,9 és 4 x 1,6 méter nagyágúak, a hangzás Dolby Digital 5.1. A nagyterem baloldali falát és a termek előterét freskók borítják, amelyek Gebauer Ernő munkái és különféle népcsoportok vándorlását mutatja be.
A gépházakban egy működőképes Meo 5X típusú vetítőgép mellett mindkét teremben egy-egy Christie Solaria One digitális vetítőgép dolgozik, amelyek 2K felbontásban tudnak vetíteni. A DC vetítőgépek lelke a Christie processzor, amelyeknek a vezérlésben van nagy szerepük, ezen kívül a filmek tárolását is megvalósítják, az egyik vetítőnek egy külső nash tárolója is van. A hangvezérlés CP750 és CP55-ös hangprocesszorokkal történik, utóbbi digitális átalakítóval működik. Mindegyikhez tartoznak végfokok, amelyek össze vannak kötve a nézőtéri hangszórókkal.
Műsorkínálatában leginkább a kisebbségek helyzetét, másságot bemutató fesztiváldíjas alkotásokra törekszik, de nagyobb volumenű art műveket is levetítenek, esetenként egy-egy populárisabb alkotás is műsorra kerül. Célközönsége sokrétű, szinte minden korcsoport megmutatkozik itt, bár nagy különbség, hogy a plázás nagyfogyasztó vendégek nemigen fordulnak meg itt, a multiplexnek nem konkurenciája az Apolló, hiszen a közönsége is inkább főleg a mélyebb kulturális értékkel bíró alkotások követői.
Jegyárai barátiak, egy felnőttjegy 1050 forintba kerül, míg egy nyugdíjas- és diákjegy 850 forint. Ajándékjegy 2 főre ajándékozható formában kerül kiállításra, Kisvakond bérlet 4+1 mozizást tesz lehetővé, a pénztárnál ingyenesen kérhető szelvénnyel 4 mozizást igazolva az 5. film megtekintése ingyenes és a jegyek átruházhatók, tehát többen is felhasználhatják. Az első filmvetítések 15-16 óra körül kezdődik, az utolsók pedig többnyire 20 óra körül indulnak.
A mozi egész hangulata más, mint az eddig megszokottak, sugallva azt, hogy nem mindennapi filmekben lesz része annak, aki ellátogat ide. A filmszínház hosszú távú koncepciója mentén még sokáig élvezheti a város és a környék artfilm kedvelő közönsége.
források:
- hetedhethatar.hu, Azok a régi szép idők… Kalandozások a régi Pécs városában – 55-65. rész Trebbin Ágost tollából;
- apollopecs.hu
utolsó fotó: mek.oszk.hu
Utoljára frissítve: 2020. január 25. szombat 12:39