Ambrus Mozgó, Szeghalom

2010. június 20. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
Szeghalmon már 1906-ban voltak filmvetítések a Polgári Olvasó Egyletben, amely 1912-ben a Kávéház nagytermébe költözött. Ez volt a mozi elődje. 1924-ben a falu főutcáján épült fel az 500 férőhelyes Ambrus Mozgó. Építtetője és üzemeltetője egy helyi gazda, Ambrus Imre, aki örökségét és vagyonának nagy részét a mozira költötte. 1925-től már vetítettek benne.

Az épület szecessziós, neobarokk stílusban épült Czoczek Alajos építész tervei alapján. Akkoriban a falu legtetszetősebb épülete volt és a környék legszebb mozija is. A homlokzat felett egy kör formájú fémkeretben, vaslemezből készült betűkből az Ambrus Mozgó elnevezés volt olvasható. A belsejében a szecessziós stílusjegy uralkodott, a legtöbb díszítést a páholyok és az erkély kapta. 1939-ban átépítés következtében 6 méterrel növelték a nézőtér hosszát, amely így 600 férőhelyessé vált. Még ebben az évben elkészült a végrendelet, amelyben a tulajdonos halála esetén a mozgó a városra száll, az itt élők szellemi gyarapodására. A mozi működtetésében a családtagok és rokonok segítettek. A háború alatt sem szünetelt a filmvetítés. Inflációs időben terményekért, tojásért és árucikkekért cserébe is lehetett filmet nézni. 1950-ben került sor az államosításra és átnevezték Ady Mozivá. 1951-ben Ambrus Imre meghalt, egészségének megromlásában szerepet játszott a filmszínház elvesztése is. 1956-57-ben a mozi homlokzatát átalakították, a díszítéseket eltüntették, az ívelt vonalakat vízszintesek váltották fel. A belső átalakítás során a 600 férőhelyet 412-re csökkentették. 1960. november 7-ére szélesvásznúvá építették a mozit, 1961-re a nézőtéri berendezések is átalakultak. 1962-ben a Békés Megyei Moziüzemi Vállalathoz került. 1963-ban színházi előadások megtartására is alkalmassá tették a színpadot, új öltözőket építettek. Már ezt megelőzően is volt ünnepségek, hangversenyek, művelődő előadások, különböző rendezvények színhelye. Nem egyszer politikai fórumokat is tartottak itt. 1983-ban egy nagymérvű átalakítás valósult meg, melynek során összekapcsolták a mozi épületét a Művelődési Központtal (Ambrus Imre volt lakóházával). Az épület belső boltíves mennyezetét kibontották, így az eredeti fa tetőszerkezet láthatóvá vált. A falak a lámpáknál faburkolattal látták el, a 450 férőhelyű nézőtér 330-ra csökkent, így a kevesebb néző számára kényelmesebb elhelyezést lehet biztosítani.  1991-ben újra a város kezébe került, amely a Művelődési Központnak adta át üzemeltetésre. 2005-ben a Fite vetítőgépeket, használt, de remek állapotban lévő Meo 5XB típusú vetítőgépek váltották fel, az üléseket párnázott felhajtatósra cserélték.
Jelenleg a mozgó a Tildy utca 30. alatt található. A 275 fős terem részben faborítású, ívelt fa tetőszerkezetű, erkélyből, oldalpáholyból és szinte sík üléssor elrendezésű földszinti nézőtérből áll. Alsó szinten hátul földszinti páholyok is találhatóak. A vetített kép a nagy vászont teljesen kitölti, a rálátás a hátsó sorokból is kiváló. Hangzása mono. Hetente egy filmet vetítenek az elmúlt hónapok premierjeiből, péntekenként 19 órakor. A jegyár baráti, mindössze 400 forint.
Csak remélni tudjuk, hogy Ambrus Imre öröksége még a nehéz időket is túlszárnyalja és marad továbbra is Szeghalom szellemi gyarapodásának mozgatója!

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 23:11