A távmozi használata

2020. április 20. hétfő | Írta: Forgács Balázs
A koronavírus járvány szinte felkészületlenül érte nem csak a mozis és filmes szakmát, hanem a mindennapi életünket is alaposan felforgatta. A mozik voltak az első áldozatai a korlátozó intézkedéseknek, először csak csökkentett férőhellyel működhettek, alig egy héten belül pedig bezárásra kényszerültek.
Akadtak olyan megoldások, amellyel csillapítani lehetett a filméhséget, több forgalmazó a saját filmjeiket kölcsönözhetővé tette, amelyek egy mozijegy áráért 24-48 órára a kölcsönző nézhetett meg annyiszor, amennyiszer akart, akár többedmagával együtt. Több streaming szolgáltatónak is megnövekedett a forgalma, hiszen igyekeztek az emberek ezeken keresztül pótolni azt, amit a mozi hiánya okozta űr hagyott.
A jövő azonban minden kétséget kizáróan az az elképzelés lesz járvány idején, amit a Budapest Film elsőként alkotott meg, a távmozi ötlete. Ha sikeres elképzelés lesz, valószínűleg több hálózat is azon fáradozik majd, hogy megalkossa saját online moziját és pótolhassa a pótolhatatlant.
Egy rendkívül jó segítséget kaptunk a Budapest Filmtől a távmozi használatához, amely segítségével kiderül az is, hogy mily módon jut el hozzánk a mozi, ha már mi nem tudunk ott lenni. Interneten mozizni? Á, ez olyan lesz, mint egy netflix – mondhatnánk jogosan. Ám a Budapest Film Zrt ennél többet álmodott, mindenképpen szerette volna azt, hogy moziban érezzük magunkat akkor is, ha ez fizikailag nem lehetséges.
A film.artmozi.hu weboldalra kattintva egy moziműsor tárul elénk, amely mozikra és időpontokra bontva mutatja meg, hogy melyik filmeket vetítik. A nekünk tetszőt kiválasztjuk, amely a kosár tartalmába kerül. Megadhatjuk a számlázási adatokat, email címet, ahová a jegy visszaigazolást majd a kifizetés után elküldik részünkre. A pénztárban elfogadjuk a szerződési feltételeket és elküldjük a megrendelést. Megjelenik a bankkártyás fizetés felülete, ahol megadhatjuk a banki terheléshez szükséges adatokat. Ha a fizetés gombra rányomtunk és a mobiltelefonunkra érkezett visszaigazoló kódsort is beírtuk, email címünkre megérkezik a távmozijegy. Ellenőrzés céljából érdemes megtekinteni a tartalmát, ahonnan tovább csak a vetítés kezdete előtt egy órával léphetünk majd.
Ekkor egy társalgóba jutunk, ahol a többi nézővel cseveghetünk, de akár a mozi dolgozóival is. Ha a fekete belépési négyzet villog és elhangzott a három gongjelzés, a vetítés elkezdődik, beléphetünk a terembe. A vetítés alatt kijöhetünk a teremből akár a jegyszedővel beszélgetni, majd vissza is fáradhatunk.
Néhány technikai infó: A szolgáltatás elérhetősége csak Magyarországon belül lehetséges. A filmvetítéseket egy jeggyel egy képernyőn akár többen is meg tudják nézni, nem szükséges több jegyet venni. Ha késve érünk a filmre, ugyanaz az eset történik, mint amikor késve érkezünk a filmvetítésre, az elejét nem látjuk a cselekménynek. Érdemes időben érkezni, mert a filmeket pontosan kezdik, eleinte filmelőzetesek és reklámok nélkül. Az előadások felbontása HD minőségben jelenik meg, gyengébb jel esetén kisebb felbontás is előfordulhat a folyamatosság fenntartása érdekében. A hang 5.1 hangrendszerben szólal meg, ha van erre alkalmas eszközünk. Az első napokban még csak a Mozinet filmjei között lehet választani, mert csak ezzel a forgalmazóval sikerült eddig szerződnie az üzemeltetővel, későbbiekben több forgalmazóval is megállapodás születhet. Tervekben szerepel, hogy a Corvin Mozi is bekapcsolódhat a távmozi szolgáltatási körébe a populárisabb filmekkel, a nagy forgalmazók jóvoltából. A távmozi első premierje A láthatatlanok című francia film lesz, amely hazájában másfél milliós nézettségnek örvendő alkotás volt és egy mindenre elszánt szociális munkásról szól. Később a különféle nemzetek filmhetei és filmes fesztiválok is itt lesznek láthatók. A jegyek ára egységesen 990 Ft.
 
Az jegyváltástól a távmoziteremig a következő útmutatón keresztül jutunk el: https://film.artmozi.hu/tavmozi-hasznalat/
Utoljára frissítve: 2020. április 21. kedd 08:27