A mozik 98%-a kinyitott

2020. július 04. szombat | Írta: Forgács Balázs
Két héttel a járvány miatti korlátozások feloldásával csaknem az összes hazai mozi megnyitotta kapuit, ám a legtöbb helyen csak csökkentett kapacitással, mert a legjobban várt filmek és blockbusterek nem vagy csak korlátozott számban láthatók.
A nagy filmgyártó stúdiók az idei év második felében vagy jövőre kívánják moziban megjelentetni filmjeiket, ezért szinte minden hazai mozi kényszerhelyzetben nyithatott meg. Nem csak a nyitvatartás ideje marad el a járvány előtti időhöz képest, de több multiplex mozi is csökkentett teremszámban vetít. A forgalom is jól tükrözi a kényszerű állapotokat, amely a korábbiak töredéke. Az első héten közel 3500-an, a másodikban majdnem 11500-an váltottak jegyet valamelyik filmre az országban és a Cinema City még csak július elején indította el vetítéseit, tehát ez a szám akár ennek többszörösére is emelkedhet.
A kieső forgalom és csökkent bevételeket megsínylik az amúgy sem rózsás helyzetben lévő mozik, amelyeket szinte magára hagyott az állam. Erre válaszul mozik igyekeznek különféle akciókkal, tematikus vetítésekkel a nézőket becsábítani termeikbe. A magyar filmes hónap alkalmából például visszahozott magyar filmekkel próbálnak erősíteni. Az első nagy filmpremier, az AVA, amellyel mindenki igyekszik kihozni magából a legtöbbet, átütő siker azonban nem várható, mert a legtöbb néző mégis Christopher Nolan filmjét a Tenetet és a Disney legújabb élőszereplős remake-jét tartotta számon, a Mulant,de ezek bemutatását is elhalasztották. A többi műsoron lévő film a korlátozások kezdetekor vetített filmekből áll. Van azonban két kivétel, a Disney filmekhez nem kaptak a digitális vetítőkön való levetítéshez szükséges digitális kulcsot a forgalmazók és a mozik sem, ezért nem tudják vetíteni az Előre és A vadon hívó szava című filmeket. Ezeket várhatóan július közepétől láthatja majd újra a közönség.
Ki nem nyitott mozik: Poroszlói Mozi, Kultik Dunaújváros, Lelle kertmozi, Club Aliga Kertmozi, Vigadó Mozi (Kisújszállás), Fehérgyarmat Mozi, Premier Kultcafé (Budapest), Paksi Mozi, Kabos László Filmszínház (Sárvár), Csákányi László Filmszínház (Szentgotthárd).
Utoljára frissítve: 2020. augusztus 01. szombat 07:14