A Bem Mozi története

2011. október 15. szombat | Írta: Forgács Balázs
Helios Mozi néven nyílt 1908-ban a mai Margit körút 5/b alatt, 1934-ben Admiral néven vált ismertté. 1939-ben a mozik magyarosított nevet kaptak, így ez a mozi az Adria Filmszínház elnevezést viselte a kommunista hatalomátvételig. A szocialista ’50-es években már Bem Moziként fogadta Buda filmrajongóit. A mozi tulajdonosa az Ingatlan Kezelő Vállalat, a bérlő a Fővárosi Moziüzemi Vállalat (FÖMO) volt.

1979. március 1 és november 15 között teljes átépítésen esett át, többek között új vetítőgépházat és kiszolgáló helyiséget kapott, megváltozott a nézőtér alakja - befogadóképessége 150 fő - ezáltal rövidebb lett a vetítési távolság. Kicserélték a szellőző berendezést és a kazánt. A padló és az oldalfal szőnyegborítást kapott, a mennyezetet akusztikai célokat szolgáló fémlapokkal látták el, a székek fémvázait pedig kárpittal borították be. Az előcsarnokban ülőgarnitúra és hirdetőfelületek várták a vendégeket. Budapesten itt népszerűsítették először a mozi frontoldalán diafilmvetítéssel a filmeket és a reklámokat. Ebben az időben bemutató moziként funkcionált.
A rendszerváltást nehézségek nélkül vészelte át, új tulajdonos a Budapest Film és a Fővárosi Önkormányzat lett. 2000-től a Kántor László vezette Új Budapest Filmstúdió üzemeltette 9 éven keresztül, ezen időszak alatt korszerűsítésen is átesett és art mozihálózat illetve az Europa Cinemas tagja lett. 2009 nyarán a Budapest Film pályázatot írt ki és irreálisan magas összegért kínálta fel a mozit megvételre. Az üzemeltető aláírásgyűjtésbe kezdett a megmentésre, ám úgy nézett ki, hogy a végső nap mégis elérkezik. De nem! 2009 júliusától a Bem kávézóját üzemeltető Rocketman Kft. vette kezébe a hányattatott sorsú filmszínházat, amelyet Bem Filmturkáló néven nyitottak újra. 2009 végére úgy látszott, hogy ismét az utolsó napok következnek, de ismét elmaradt a halálos ítélet kihirdetése. Az új tulajdonosnak nem volt célja a bezárás, ám elsősorban a hozzá nem értés, másodsorban pedig az előtérben üzemelő kocsma dohányozhatóvá tétele és emiatt növekvő forgalma vezetett oda, hogy 2010 februárjában már csak hétvégenként tartottak vetítéseket, majd 3 hónappal később, május 14-én végleg bezárt a mozi. Jelenleg kizárólag a söntés üzemel.
A volt mozi leginkább egy kávézóhoz vagy pubhoz hasonlít. A pultnál lehetett megvásárolni a mozijegyet. A terem 101 férőhelyes, enyhén lejtős kialakítású, a nézőtér klimatizált.  A hangzás Dolby Stereo, a gépházban egy Meo 5 X vetítőpár dolgozott. A terem plafonján egy projektor is megbújik, ám ez nem tartozik az e-cinema hálózathoz, kizárólag DVD vetítésre használható.
Filmkínálata az utánjátszó mozikéhoz állt a legközelebb, a jegyár egységesen 600 forint volt, Budán itt mozizhattunk a legolcsóbban. Hétköznap két esti, hétvégén plusz egy délutáni előadás várta a mozizni vágyókat, az utolsó hónapokban már csak a hétvégi 2-3 előadás színesítette a műsort, leginkább ismétlődő filmekkel, újakat nemigen mutattak már be.
A Heliost, méltatlan utolsó nevén Bem Filmturkálót 102 éves korában érte a halál, feltámadására szinte 0% az esély. A Budapest Film értékesítette az ingatlanrészt, amely feltehetőleg bankként vagy más üzletként folytatja életét.

Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 12:33