18 éves az Odeon-Lyold

2011. december 12. hétfő | Írta: Forgács Balázs
A mozisok a Magyarhangyával karöltve avatják nagykorúvá a mozit december 16 és 18 között tartandó programsorozat alkalmával, ahol régi kedvenc filmjeikkel, akciókkal és zenével várják az érdeklődőket.

A rendezvény sajtótájékoztatóján Donáth Péter a Magyarhangya szóvívője elmondta: “A Magyarhangya szeptemberben költözött be az Odeonba, ahol az itteniek segítségével a közösségi mozizás megteremtésén dolgoztunk. Számos bloggal, újsággal, szervezettel működtünk együtt, illetve saját ötleteink alapján is szerveztünk filmklubokat. Igyekeztünk minél színesebb programokat hozni, bevonni más művészeti ágakat is a műsorszervezésbe. Most pedig szeretnénk méltán megünnepelni az elmúlt három hónapot, amire nagyszerű alkalom az Odeon születésnapja.”

A Magyarhangya 8-10 szervezett vetítést vitt havonta a moziba, amellyel szélesítette annak kínálatát. A legnagyobb problémák a tematikus vetítések alkalmával a már lejárt forgalmazási jogú filmeknél mutatkozott meg. Másfelől viszont a Filmtekercs és a Filmcsata pályázatával együtt sikerült a legnagyobb magyar filmes online közösséget létrehozni, csupán másfél hónap alatt.

Borsos Erika a mozi igazgatója elmondta, hogy sok mozi zárt be, de az Odeon a kávézóból, filmkölcsönző tékából és a moziteremből – ha nem is könnyen – de fenntartja magát. Az elsődleges célja fennállása óta az igényes művészfilmek, filmtörténetileg fontos remekművek és az értékes alkotások közvetítése volt. Ez az igény, a nézőkhöz való eljuttatás vezette oda az Odeon alapítóit, hogy tékáikat megnyissák.  2003 óta a mozifilm forgalmazásban is jelen vannak, a bemutatott filmek és a mozik műsora is ehhez a célhoz igazodik.

A születésnap alkalmából előkerültek régi Odeon forgalmazások, mint régi Almodóvar filmek és olyan kultikus alkotások, mint a Pí, a Ghost in the shell vagy a Párizs szeretlek! A vetítendő filmekből egy videomontázs is született, a Skip, amelyet Gyulai Gábor készített. Szombaton este bemutatásra kerül a Depeche Mode-ról egy koncertfilm és megtekinthetők lesznek nagy vásznon a nem rég indult Kodály Metod projekt keretein belül készült videók is.

Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 12:21