Toldi Mozi, Budapest

2020. május 05. kedd | Írta: Forgács Balázs
1932-ben nyitott City néven, amelyet az akkori magyar szépségkirálynő Lampel Ica népszerűsített, 1944-ben Szittyára keresztelték, majd ismét visszakapta eredeti nevét. Az államosítás után rövid ideig az Úttörő néven futott, majd az 1950-es évek elején nyerte el mai nevét. 1952. július 25-én, öt hónappal a Bwana Devil amerikai tesztvetítéseinek megkezdése előtt itt mutatták be az első „Plasztikus Film” programot, ez volt az egyetlen 3D-vel felszerelt mozi Magyarországon.
A rendszerváltásig a FÖMO üzemeltette, majd utána a Fővárosi Önkormányzat kezelésébe került. 1992-től a Balázs Béla Stúdió vette át az üzemeltetést, hozzájuk köthető az első nagymérvű átalakítás, amikor kéttermessé alakították a filmszínházat. A Stúdió vezetése alatt kapta meg a kisterem Gémes György nevét, aki a ’60-as évek végétől 1977-ig irányította a Toldit. 2001-ben a Pesti Est vette át, akik 3 évig üzemeltették. A második évük végén már közel jártak az erősen leamortizálódott mozi felújításához, ám ez mégsem következett be.
2004-ben a Budapest Film Zrt. kezelésébe került, akik 2008. május 21-én ideiglenesen bezárták a 216 fős nagy és 51 fős kisteremmel rendelkező komplexumot, hogy aztán ősszel felújítva nyissák meg. Majdnem fél évvel később, októberben újra a filmek birodalmává vált. Az előtér extravagáns kávézóvá változott, majd időszakonként változott a design, mindkét terem új üléseket, vásznat, hangtechnikai berendezést kapott, a vetítőgépek alapos felújításon, tisztításon mentek keresztül. A nagyterem 2012 márciusában, a kisterem 2013 májusában kapott DCI vetítőt, amelyeket az előző évi digitális gépek beszerzésére kiírt pályázati támogatás útján szereztek be.
A mozi a Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. alatt található, az Arany János utcai metróállomástól 1 percre, a Nyugati pályaudvar irányában. Az előteret  fotelekkel, kávézó asztalokkal rendezték be, amely péntek és szombat esténként zenei szórakozóhellyé alakul. A bejárat mellett találjuk a pénztárat, ahol a készpénzes jegyvásárlás mellett bankkártyával is fizethetünk. Szemben a pult, amely nem hagyományos mozibüfé, de popcorn, ropi kapható – és isteni a limonádé.
Balra a nagy-, jobbra pedig a kisterem bejárata található. Az előbbi nézőtere lépcsőzetes üléssor elrendezésű, a sorokban az Ezcaray International normál háttámlás, kényelmes, felhajtható fotelüléseivel berendezett. A vászon 8,2 x 3,4 méter, a vetített kép minden helyről tökéletesen látszik, a Dolby Digital 5.1-es hangrendszer kiváló élményt biztosít. A terem egyéb rendezvények (színház, művészeti est, konferencia, stb.) lebonyolítására is alkalmas, erről árulkodik egy kisebb színpad is. A kisterem nézőtere sík üléssor elrendezésű, viszont a 4,3 x 1,9 méteres vásznat kellő magasban helyezték el, úgy hogy az előttünk ülő feje felett kényelmesen elláthassunk. A hangrendszer itt is 5.1-es Dolby Digital és a fotelülések is ugyanazok, mint a nagyteremben.
A gépházban mindkét teremhez egy-egy Christie CP2210-es vetítőgép társul, valamint Meo 5X illetve Meo 5XB típusú vetítőgéppárok tartoznak, utóbbiak már csak néha vetítenek. A dci vetítőgépek lelke a DSS200-as Dolby processzor, ahol a filmek tárolásán kívül a műsor összeállítást, reklámokat, filmelőzeteseket és a teremzenét is itt lehet beállítani. A hangtorony CP650-es processzorral rendelkezik, a hozzá tartozó végfokokkal szólaltatják meg a beltéri hangszórókat. A nagyteremhez szinkrontolmács fülke is tartozik, hiszen a filmszínház fesztiválmoziként is funkcionál számos filmalkotás eredeti nyelven hallható.
Filmkínálata döntő többségében art besorolású filmalkotásokból áll, időnként populárisabb filmalkotások is terítékre kerülnek, nem ritkán eredeti nyelven, felirat nélkül. Emellett nemzetek filmhetei, különféle filmes fesztiválok színhelye is. A nyitvatartás az igényeknek megfelelően alakul. Az első vetítések 13-14 órakor indulnak, hétvégén 11-12 óra között is előfordulnak filmkezdések, az utolsók 20-21 órakor kezdődnek. A műsorokat úgy állítják össze, hogy a látogatók lehetőleg az utolsó metróval haza tudjanak jutni.
Egy teljes árú jegy 1550 forintba kerül, kedvezményesen csak 1200 forint. Kedvezményre a 60 év felettiek, a diákok valamint csütörtökön bárki jogosult, kivéve a rendezvényeket, fesztiválokat. Kedvezményes nap a csütörtök, ekkor más kedvezmény nem érvényes és ha ez a nap ünnepnap, akkor a normál áron mozizhatunk. Budapest Film klubkártyával 20%-kal olcsóbb a teljes árú belépő, amit a kártyára korábban feltöltött forintösszegből vonnak le. Egy kártyával, egy előadásra maximum 6 kedvezményes jegy váltható. A termek akadálymentesítettek és légkondicionáltak.
A Toldi legalább annyira kedvelt szórakozó -és találkozóhely, mint legendás, underground hangulatot árasztó filmszínház, sokan kedvelik és méltó helye van Budapesten. Az artmozi hálózat legnépszerűbb fesztivál helyszíne, a fiatal filmesek és művészeti iskolák, filmes műhelyek (SZFE, MOME, WERK AKADÉMIA, ELTE) bemutató mozija. Reméljük, hogy a tradíció nem szakad meg és még sokáig élvezhetjük a Toldi varázslatos világát.
Utoljára frissítve: 2020. december 01. kedd 08:56