Tata-Tóváros mozitörténete és az Est Mozi

2020. december 08. kedd | Írta: Forgács Balázs
Tata-Tóváros első mozija 1911. június 8-án nyílt meg, a Tóvárosi Mozgófényképszínház a Hattyú kertben invitálta a nézőket, szemet gyönyörködtető műsorokkal és olcsó helyárakkal, az építmény 600 férőhellyel büszkélkedett, nem sokkal később már az Uránia nevet viselte. Még ebben az évben, novemberben, téli helyiségben nyitott meg a Reiner-féle házban. Az Esterházy-szállóval szemben pedig felépült egy másik állandó mozi is, az Est 1911. december 17-én nyitotta meg kapuit. A 200 fő befogadására alkalmas mozgó Noll Miklós, az Esterházy szálló vezetője kezdeményezésre nyitott meg a tata-tóvárosi nagyérdemű szórakoztatására. Idővel bővítették a férőhelyek számát.
Az Est az első világháborút sértetlenül vészelte át. 1930-ban látták el hanglejátszó berendezéssel, a hangosfilmeket hamar megkedvelte a közönség. Szintén ekkortól vetítették az első magyar filmhíradót is. 1936-ban robbanás történt az Est Mozgó gépházában vetítés közben, a 300 fős közönség nagy riadalom közepette tódult ki a moziból. A fiatal gépész, Edelkraut Béla volt az egyetlen áldozat, aki életét áldozta, tömegkatasztrófát elhárítva. Szinte az alapoktól kellett újjá építeni a mozit.
A II. világháborúban, 1944 őszén egy német katonákkal teli előadás alatt bombatalálat érte, rengetegen lelték halálukat. A mozi károsodásáról nincs információ, viszont 1945-ben egy év kényszerszünet következett a tatai Apolló nagymoziban, aminek okán a közönségnek Tóvárosra, az Est Mozgóba kellett járnia. 1948-ban államosították, a Komárom Megyei Moziüzemi Vállalathoz került és Tó Mozi néven működött tovább, 1949-ben újjá építették, 1958-ban szélesvásznúvá alakították át, vetítőgépeit korszerűbbekre cserélték. 1957-ben kétgépes kertmozit is építettek mellé. Az Apolló Mozgó az államosítás után a Béke Mozi nevet kapta meg, állapota a 60-as évek végére leromlott, helyette Art Kinot szerettek volna építeni a művészfilmek iránt érdeklődőknek és a nagyobb létszámú filmklubnak, ám ez végül nem valósult meg és a Béke is bezárt. A Tó Mozit ugyanakkor 1961-ben és 1967-ben is korszerűsítették, utóbbit követően 1968 novemberében nyitott meg.
A rendszerváltás után a Komárom Megyei Moziüzemi Vállalat megszűnt és az önkormányzati vette kezelésbe, 40% részesedése volt az újonnan alakult Filmcentrum Kft-ben, amely a mozit üzemeltette. Az első tennivalók az épület rendbetételén túl, presszó kialakítása a galérián és szolgáltató üzletek kialakítása volt a földszinten. 1991. május 1-én, Habsburg Ottó látogatásának alkalmával felvette a Páneurópai Filmcentrum nevet. Kamaraterem megnyitásán is gondolkoztak, ám ez végül nem valósult meg.
A színes lézernyomtatók megjelenésével egy időben, 1992-ben a mozi egyik üzletében egy pénzhamisító nyomda működött, amelyet a rendőrség rövid időn belül lekapcsolt.
A mozi jó forgalommal érte meg az ezredfordulót, ám gazdaságtalan üzemeltetés és a leromlott, balkáni állapotok miatt 2003. március végén bezárták és privatizálták. Az azt követő évben, idősebb Helmeczi Dénes 40 millió forint ráfordítással újította meg, mindenféle állami támogatás nélkül. Egy gyulai cég által gyártott mozifotelekkel és Kecskemétről érkezett használt mozigépekkel indulhattak meg az előadások, a modernizált terem hangzása Dolby Digital 5.1 hangrendszerrel büszkélkedett, majd 2004. szeptember 18-án nyitott újra, Est Mozi néven. Öt évre kötöttek szerződést, hogy ezen időszakig moziként funkcionálhasson. Három évig nagy forgalmat bonyolított, ám feltehetőleg az illegális filmletöltések, a szomszéd város többtermes mozija elszívó hatást gyakorolt Tatára és a mozijára egyaránt. Az is gondot jelentett, hogy a forgalmazók csak a nagyobb forgalmú moziknak gyártottak filmkópiákat, a behatárolt mennyiség miatt csak a premier után hetekkel-hónapokkal kapta meg őket a mozi, amikorra a nagyok szinte rongyosra játszották őket. Emiatt sajnos olyan mértékben zuhant a látogatottság, hogy csak heti 3 alkalommal tartottak vetítést egy délutáni és egy esti előadás keretében és azok is csak egy minimum létszám felett. 2010-ben a vállalkozó fia, a friss diplomás, huszonéves Helmeczi Dénes lett a mozi vezetője.
A filmek digitális hordozóra való átállása csak tovább mélyítette a mozi válságát, aminek következtében 2013 júniusában bezárásra kényszerült és hosszú hónapok szünete után tudott csak újra talpra állni, amikor megérkezett a Sony digitális vetítőgép. A nyitásra 2014. március 6-án este került sor a 300 – A birodalom hajnala című filmmel. Az érdeklődés szinte azonnal megugrott az előző évekhez képest, hiszen már nem kellett várni a filmekre, premierben tudták bemutatni ezeket. Kezdetben kizárólag 2D vetítéseket tudtak tartani. Egy vászoncsere és némi színpad alatti anomália megszűntetése után 2016 májusában megérkezett a 3D szűrő is. A polarizált 3D rendszerhez a szemüvegek megvásárolhatók lettek, nem kellett minden térhatású filmre külön megvenni azokat.
2019-ben üzemeltetőváltás történt, a jegyárak relatív magasabbak lettek, viszont az új, klubkártyás rendszerben jelentősen kedvezőbbé váltak a korábbiakhoz képest, ám 2020 szeptemberére árnyalatnyival olcsóbbá váltak a teljes árú jegyárak.
A mozi épülete az Ady Endre u. 21 szám alatt található, belépve az ajtón a fogadótérrel, majd a candy pulttal találkozunk, ahol mozijegyet és a büfétermékeket együttesen is megvásárolhatjuk. Mindkettőt kifizethetjük bankkártyával és készpénzzel is, a büfé termékeket pedig OTP Szép-kártya vendéglátó alzsebének összegével is kiegyenlíthetjük. A büfében pattogatott kukoricát, szószos nachost, különféle csokoládékat, gumicukrokat, snackeket, valamint szénsavas és rostos üdítőket, ásványvizet, sört vásárolhatunk. Az online lefoglalt mozijegyeket 20 perccel korábban át kell venni, különben törlődnek és értékesíthetik a helyeket. A bejárati ajtótól jobbra lépcső vezet fel presszóba, ahol különféle italokkal és akciókkal várják a szomjas betérőket.
A moziterem lépcsőzetes üléssor elrendezésű, magas háttámlás, kartámaszos, palacktartóval felszerelt, felhajtható ülésű, a gyulai Fa-Fém kényelmes fotelüléseiből áll. A hátsó sorokban páros fotelülések is vannak, amelyek a szerelmespárok intimebb mozizását hivatottak megteremteni. Az utolsó sorban kanapék és kényelmesebb fotelek vannak, nagyobb sortávolsággal. A légkondicionált és akadálymentesített nézőtér 190 fő befogadására alkalmas. A terem hangzása jó, 7.1-es hangrendszerrel bír és a tulajdonos a plafonra is szerelt hangszórókat, amellyel előkészült egyfajta ál-Atmos hangrendszerre. Az ezüsthatású vászon 10 x 5,5 méter nagyságú, minden helyről kiváló a rálátás. Érdekesség, hogy bár karzat a mozihoz nem tartozik, a gépház mellett balra egy VIP szoba is megbújik, amelyet a teremtől egy hatalmas plexiüveg választ el. Itt egy bárszekrénnyel ellátott exkluzív kényelmű 5 bársonyfotelt helyeztek el. Innen külön áron lehet filmet nézni és külön házimozi hangrendszer van bekötve.
A gépházban már csak egy 4K felbontást vetíteni tudó Sony SRX-R320-as vetítőgép dolgozik, az analóg gépeket a digitális érkezése előtt kiemelték. A dci gépet RealD szűrővel látták el, amely a polarizált 3D rendszerben vetít a jobb és a balszemnek felváltva, a néző a szemüvegen át a két szemnek kapott információ által látja a képet térhatásúnak. A vetítőgép lelke a Doremi szerver, amelyen a filmek tárolásán túl a műsor összeállítása, előzetesek, reklámok vetítése, valamint a teremzene lejátszása is a feladatai közé tartozik. A hangtorony egy CP750-es processzorból és a hozzá tartozó végfokokból áll, ezek segítségével szólaltathatók meg a terem hangsugárzói.
A jegyárak megfizethetők, de törzskártya kedvezménnyel rendkívül alacsony áron mozizhatunk. Egy teljes árú jegyért 1400 forintot, míg a kedvezményesért 1200 forintot kell fizetni, aki rendelkezik törzskártyával, annak a jegyára csupán 1000 Ft. Általános kedvezményre a nappali tagozatos diákok és a gyermekek 12 éves korig jogosultak. A 3D jegyárak teljes áron 1600 forint, kedvezményesen 1400 forint, törzskártyával 1200 forintba kerül. A megvásárolható 3D szemüveget 300 forintért vásárolhatjuk meg, az 1 évig érvényes törzskártyáért 1000 forintot kérnek, amellyel tulajdonosa kedvezményesen mozizhat. Matiné filmvetítések 990 forintért válthatók. Keddenként mindenki számára 2D vetítés 1000, 3D vetítés 1200 forint.
A filmszínház a környék filmszerelmeseit a legfrissebb premierfilmekkel kívánja kiszolgálni, amelyeket 1-3 héten át műsoron tart forgalomtól függően. Minden nap vetítenek gyermekeknek szóló filmeket, illetve nem maradhatnak el a legújabb blockbusterek és bestellerek megfilmesített változatai sem. Nagy az érdeklődés a szinkronizált vígjátékokra, akciófilmekre is. A mozi egy időben artmoziként is működött mostanra leginkább a nagy játékfilmeket vetítik, 2020-tól azonban bevezették az art bérletet, az alternatív tartalmakra, nagyobb művészi értéket képviselő alkotásra kíváncsi nézők részére. A filmeket tematikusan összeállítják, előre meghirdetik és havi egy alkalommal, egy kora esti időpontban láthatja őket a közönség.
A nyitva tartás is az igényekhez igazodik, az első előadásokat 13-14 óra körül indítják és napi 3-4 előadást vetítenek, hétvégén délelőtti-koradélutáni időpontban is kezdődnek vetítések, az utolsó kör 20-21 óra között indul.
A fejlesztések nagy része már befejeződött, szeretnék a mennyezeti hangszórókat bekötni a hangrendszerbe, valamint a nézőtéri székek cseréjét is elvégezni, illetve némi átalakítás is várható az előtérben, a büfé pultnál és a terem belső arculatában is.
 
források: Tata-Tóvárosi Hírmondó, Ifj. Helmeczi Dénes
Utoljára frissítve: 2021. február 16. kedd 10:34