Tabán Mozi, Budapest

2012. november 24. szombat | Írta: Forgács Balázs
Pécsy Manó és társa 1909-ben nyitotta meg első állandó budai mozgóit: A Fő utcában a Batthyány-t, a Krisztina Körút elején álló Scala-t és 1910-ben a Palotát. Alakultak ugyan konkurensek, de nem bírták a versenyt, mert a három vetítőhely a legjobb műsorokkal látta el a várnegyed lakosságát. Pécsyt a filmgyárosok akkoriban mozikirályként emlegették. Lekötötték a Psylander, később a Henry Porten filmeket és az amerikai slágereket is, így azok kizárólag ezekben a mozikban futhattak. A hosszú életű filmpaloták sok generációt neveltek fel. A filmgyárak igyekeztek megszerezni ezeket a mozgókat, de a tulajdonosi kör moziszeretete nagyobb volt annál, mint hogy idegen kézre adják őket.

 

A Palota Mozgó több évtizeden át, 1947-ig használta nevét, majd Krisztina lett. 1954-től Diadal elnevezést viselte, ekkor alakult meg a Fővárosi Moziüzemi Vállalat is, amely saját hatáskörébe vette az intézmény üzemeltetését. A központosított irányítás alatt átalakították, gépészeti berendezéseit felújították vagy korszerűbbre cserélték. A vállalat megszűntével a jogutód Budapest Film vette át 1990-ben, azóta Tabán Moziként ismerjük. 2008-tól Art mozihálózat tagjaként a Grantfilm Kft folytatta az üzemeltetését. Ez az egyetlen olyan mozi Budapesten, amelyik helyet biztosít egy 30 fős klubhelységben a moziterem mellett 1-1 film utáni beszélgetéshez, kisebb vetítéshez vagy előadáshoz. Minkét terem kibérelhető bármilyen rendezvényhez, előadáshoz vagy külön filmvetítéshez.
A részben akadálymentesített mozi frekventált helyen, a Vár alatti alagút közelében, a Krisztina körúton bújik meg egy többszintes társasház földszinti részén. Az épület előtt elhaladó 18-as villamossal vagy a közelben megálló 5-ös, 16-os, 178-as, 105-ös buszokkal érhető el legkönnyebben. Autóval érkezőket fizetős parkolóhely, a kerékpárosok viszont csak a mozitól távolabb tudják biztonságosan lezárni járműveiket.
Az előtérben egy hangulatos várakozó-kávézó van, amely akár a filmélmények utáni beszélgetések remek színhelye is lehet. Itt találjuk az Odeon Videotékát, ahol értékes és ritkaságszámba menő filmalkotásokat kölcsönözhetünk. A jegypénztárban hagyományos készpénzes jegyvásárlás mellett különböző kultúra utalványokkal is fizethetünk. Itt vehetjük át a telefonon lefoglalt tikettjeinket is. Budapest egyedi fényképes mozitörténeti gyűjteménye e filmszínház előterében lett kiállítva a Budapesti Mozitörténeti Alapítvány munkájának köszönhetően. Néhány lépcsőfok megtétele után jutunk el a 12 soros, 60 férőhelyes moziterembe, amely légkondicionált, enyhén lejtős üléssor elrendezésű. A moziszékek fakózöld kárpitozásúak, felhajthatók, alacsony háttámlájúak. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik, a jegyek nem helyre szólnak. A vászon kisméretű, a hangrendszer Dolby Surround és Dolby Digital, amelyek egy általános hangzást adnak. A nézőtér negyedik sorától hátrafelé haladva már egészen jól élvezhető a kép, nem kell a nyakunkat kitörni a látvány és az élmény kedvéért. Kinézete és berendezettsége a 60-as évekre emlékeztető falra függesztett kristálylámpákból áll, a helyiség színvilága sárgás barna. A gépházban egy hagyományos 35 mm-es Meo 5XB vetítőgéppár egy projektorral egészül ki, amelyen e-cinema- és reklámfilmek peregnek. A készülék alkalmas dvd vagy blu-ray lejátszására is.
A célközönsége főleg az szépkorúakból kerül ki, illetve a művészfilmeket kedvelő közép és fiatalabb korosztály látogat ide. Hétvégéken matiné előadással a gyerekeknek kedveskednek. A jegyár 950 Ft, de a filmvetítések gyermek-, nyugdíjas- és diákkedvezménnyel 700 forintos áron látogathatók. Ezen felül havi alkalommal a Budavári Filmklub keretén belül ingyenesen nézhetőek meg kiválasztott filmalkotások. Art moziról lévén szó, leginkább művészfilmet játszanak, ritkán egy-egy nagysikerű produkció is megveti lábát. Előadások általában 16, 18 és 20 óra körül indulnak.
A Tabán terveiben a fennmaradás a cél, fejleszteni forrás hiányában nem tud. Bár az utóbbi évek folyamán többször felmerült a felszámolás gondolata, ez a kismozi, több társával ellentétben még mindig el tudták kerülni a bezárást. A nagy múltú mozgó a jelenben is írja történelmét, bízva reméljük, hogy a budavári közélet megbecsült színfoltja marad.

Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 11:30