Szivárvány Kultúrpalota, Kaposvár

2017. április 24. hétfő | Írta: Forgács Balázs
A város az 1900-as évek elején vásárolta meg herceg Esterházy tulajdonában lévő földszintes bérházakat, hogy ott új utat építhessen. A lebontott épületek helyén létesült a széles Erzsébet út, a legértékesebb műemlékekkel és platánsorokkal. Megépülése után ideköltözött a Gabona téri piac és itt emelték a Városi Mozgóképszínház épületét is 1928-ban, amelynek felépítését nagy viták előzték meg. A szecessziós stílusban felépült mozi mellett egy transzformátorházat is felhúztak. Ezen a helyen 1924-től működött Kaposvár első kertmozija, mielőtt a mozit felépítették.
A 821 férőhelyes moziépületet Lamping József építész tervei alapján Horváth Andor mérnök és az Építőipari Rt. építette. A mozi 1929-től kezdett hangos filmeket vetíteni. A második világégés után a szovjet megszállást követően 1951-től Vörös Csillag Moziként említik Magyarország egyik legelegánsabb moziját. Az 1970-es években felújították, de a belsőépítészeti stílusjegyeket elfedték az akkori kor divatjaként elterjedt műbőrborítással. A rendszerváltás után az önkormányzathoz került, 1991. március 15-én pedig megkapta a Szivárvány nevet. 1995-ben helyi védelem alá került, 2001-ig csak moziként, majd ettől kezdve 2004-ig zeneházként is működött. 2004-től rock klub lett belőle. 2009-ben műemlékké nyilvánították. Az épület hatalmas kincse a városnak, amelyet hamar felismert és ennek hatására a műemlékvédelmi szakmérnök L. Balogh Krisztina segítségével és tervei alapján állították helyre eredeti állapotában. Kibővítve és többfunkcióssá téve nem csak mozinak, hanem konferencia- és hangversenyteremnek, valamint színházi előadások helyszínének is alkalmassá téve.
Az épületet ma a belvárosban a Noszlopy Gáspár utca 5-7. szám alatt találjuk. A közelben van a távolsági- és helyközi buszállomás és a vasútállomás is, több helyi járat megállója néhány perc sétára érhető el, biztosítva a közösségi közlekedést választó közönségnek a könnyű megközelítést. Az autóval, motorral érkező vendégek részére fizetős parkolóház áll rendelkezésre, illetve a párhuzamos utcákban lehet parkolni, csúcsidőn túl ingyenesen. A kerékpárt használók a mozi előtti állványzatnál zárhatják le kétkerekűiket.
A kétszárnyú bejárati ajtó felett egy Napóleon sapka alakú előtető és egy szemet gyönyörködtető festett, ólombetétes bevilágító üvegablak látható. Az épület külső és belső stílusjegyeit korábban a szecesszióhoz társították, a későbbi szakirodalom inkább az Art-Decohoz közelinek véli. Az építészre Tutanhamon sírjának 1920-ban történt felfedezése hatott, amelyet ebbe az épületbe is beleillesztett és az épület külső-belső részein is használta az egyiptomi és az ősi magyar ornamentika (díszítőelemek) motívumait, megteremtve a „csodavárás” illúzióját. A mozi előtere márványburkolatú, arany-sárga és vörös színek dominálnak, itt található a jegypénztár, ahol kizárólag készpénzes jegyvásárlás lehetséges. Itt vehetők át a telefonon lefoglalt jegyek is, az előadás kezdete előtt 30 perccel, különben azok törlődnek a rendszerből és értékesíthető helyekké válnak. Az előtéren büfé üzemel, azonban az ételt a nézőtérre bevinni nem szabad, azt az előadás előtt kell elfogyasztani. Tovább egyenesen van a karzattal és emeleti nézőtérrel berendezett terem, amely a földszinten lejtős üléssor elrendezésű. A padlózat alatt motoros emelő berendezés van, amely a padló lejtését állítja be. A terem stílusához remekül illeszkedő nézőtéri székek fakeretesek, kartámaszosak, vörös bársonypárnásak, felhajtható ülésűek, alacsony háttámlásak, rögzítettek, ám mégis könnyen leszerelhetőek. A nézőtér vászon előtti részén színpadot alakítottak ki a konferenciák, színházi előadások, egyéb más rendezvények céljaira. A felcsavarható motoros vászon 9 x 6 méteres, matt fehér, perforált. A nézőtér akadálymentesített és légkondicionált berendezéssel felszerelt, a földszinti nézőtéren 207, a karzaton 51, az emelten pedig 89 férőhely van, de a földszinten 50 db pótszék is elhelyezhető. Nagyothalló nézők indukciós hurkon keresztül, hallókészülékkel hallgathatják az előadást. A terem hangzása Dolby Digital, a gépházban lévő Dolby CP500-as hangprocesszor és digitális átalakítója vezérli a végfokokat. A gépházban egy analóg és egy digitális vetítőgép áll. A Meo 5XB 35mm-es vetítőgép ma már nem látható működés közben. A Christie CP2210-es digitális vetítőgép a napi munkában vesz részt, lelke a Dolby DSS200-as szerver, amely háttértároló is egyben.
A filmszínház art moziként működik, ezért nagyrészt ebbe a kategóriába besorolt filmalkotásokat vetít, kizárólag 2D-ben. A digitális vetítőgépet a Magyar Kormány art mozikat megcélzó digitalizálásra kiírt 2012-es pályázatán elnyert pénzből vásárolták meg 2013-ban és szerelték be június végén. A korábban a plázában működő nagysikerű és múltú Szivárvány filmklubot is idehozták át. Jelenleg az Art Osztály Filmklub által nyújt hangsúlyosabb filmalkotásokat havonta egy alkalommal. A Szivárvány Filmklub könnyebb, de művészi értékben gazdag filmcsemegéket kínál kéthetente 3 egymást követő napon bérletes nézők számára, amelyek külön áras jeggyel is látogathatók.
Jegyárai az ezer forintos lélektani határ alatt maradtak, egy teljes árú jegyért 1090 forintot, kedvezményesért 990 forintot kell fizetni. Kedvezményre a diák és a nyugdíjas jogosult igazolványuk felmutatása ellenében. A Szivárvány filmklub 10 alkalmas bérlete 6000 forintba kerül, az Art Osztály Filmklub 5 alkalmas bérlete pedig 3000 forintba. Ezek az előadások teljes áron 1090Ft és kedvezményesen 990Ft áron látogathatók. A Kaposvár kártya 10%-os kedvezményt biztosít a bérletes előadások és a mozijegyek árából.
A Szivárvány tehát megmenekült és kevesek egyikeként, megújult formában szolgálja a város polgárait, ápolja szellemiségét, neveli felnövekvő generációit. Az intézmény nem csak egy színfoltja a város kultúrájának, hanem mint neve is mutatja széles színskálája annak.
Utoljára frissítve: 2017. október 31. kedd 08:10