Szarvasi Mozi

2014. május 26. hétfő | Írta: Forgács Balázs
A város mozitörténete az 1910. évig nyúlik vissza, ekkor vetítettek először mozgófilmet az Árpád Szállóban. A szabadkai illetőségű vándor-mutatványos Lifka Sándor egy évvel később a piactéren, hatalmas sátorban adta elő a mozgóképes újdonságait. 1914 tavaszán a Royal Bioskop tette emlékezetessé a lakosság hétköznapjait ugyancsak a piactéren. A vetített filmek hossza 15-20 méter volt és főleg egy-egy rövid eseményt mutattak be, mint pl. egy vonat érkezése, tűzoltás vagy különféle ünnepi események. Ezeket a néma- és rövidfilmeket szóbeli megjegyzésekkel kísérték.

 

Későbbi, az 1922-es évi sátras vetítések már Frecska Sámuel szarvasi lakos nevéhez fűződik. Az általa alapított Frecska-Mozgó 1924. szeptember 15-én nyílt meg az Árpád utca 4-ben, amelyet ő maga, majd felesége Mӓrz Ilona üzemeltetett. Az épületet Barton Vencel neves szarvasi építész tervezte 1923-ben. A mozgó nézőterén egyszerre 480-520 néző is helyet foglalhatott, műsorkínálatában pedig legfőképp néma és feliratos híradó-, játék-, dokumentum-, oktató- és mesefilmek szerepeltek. Zenei aláfestésről a vetítővászon mellett muzsikáló zongorista vagy zenekar gondoskodott. 1928-ban tűzeset történt az egyik szombat esti filmvetítés közben: meggyulladt a celluloid film. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a tulajdonos némi segédlettel azonnal el tudta oltani a lángokat. Az 1930-as években ország- és világszerte hódított a „megszólaló film”, Budapesten a Royal Apollóban 1931. szeptember 25-én mutatták be az első magyar hangosfilmet, a Kék Bálványt.  Ezzel le is zárult a némafilmes időszak. 1936 nyarán átalakították a Frecska Mozit: hangzás, vászonméret, valamint kényelmi szempontok figyelembevételével, aminek köszönhetően a látogatottság egyre nőtt. 1945 után a Frecska új nevet kapott. Először Barátság, majd Táncsics nevét viselte. Töretlen működése alatt számos filmsikert mutatott be. 1964. április 4-én a felépült korszerű Művelődési házba költözött a Kossuth tér 3. szám alá, ahol korábban a város piactere működött.  A nézőtéren kezdetben 485 fő tudott egyszerre szórakozni, ma ez 420 fősre zsugorodott. Átlagosan évi 250 filmet mutattak be és kb. 30 000 fő látogatott el ide ugyanennyi idő alatt. A Frecska Mozi egykori épületét ma iskolai tornateremként használják. Az 1970-es évektől nyaranta Kertmozi szórakoztatta a nagyérdeműt a Mitrovszky-kastély belső udvarán. Különlegesség volt az 1929 júniusától Tómoziként üzemelő mozi is, amelyet Sárkány János nyugdíjas mérnök-őrnagy üzemeltetett.  Nézőtere a Tessedik Campus vízparti tornaterme helyén, a vászon pedig a Holt-Kőrösben volt felállítva. 1942. május 23-án új mozi nyílt Turul Mozgó néven az egykori Vígadó nagytermében, amely 1950-ig működött és Kossuth Moziként szűnt meg. Ezután sportteremmé, majd az akkori Kultúrház színház- és báltermévé, később szőnyegszövő üzemmé alakították át. 1973-ban lebontották, ma pedig lakótömb foglalja el helyét a Szabadság út 15 szám alatt. A jelenlegi épületben lévő Táncsics Mozi névváltozása a rendszerváltás éveihez kapcsolódott. 

 

1990-től a Vajda Péter Művelődési Központ részeként a 80-as évek végén elnevezett Turul Mozi néven működött tovább. A mozizás korszerű feltételei mellett sok-sok évig szórakoztatta a szarvasiakat: sikerfilmekkel, matiné, filmklub, éjszakai-, és iskolai vetítésekben. 2006-ban megtörtént az épület felújítása, a mozi-színházterem hangtechnikája, a vászon, a nézőtér korszerűvé és kényelmessé vált. Növekedett a bevétel és a nézőszám is. A hanyatlás 2012 óta mérhető, ez főleg a csökkenő analóg megjelenésnek köszönhető, hiszen ebben az évben már minden nagyobb sikerfilm kizárólag digitálisan került forgalmazásra. 2012. augusztus végén a Vajda Péter Művelődési Központ megszűnt, helyét a Cervinus Teátrum Művészeti Nonprofit Kft. vette át többek között a mozi működtetését is. 2013-ban Szarvas önkormányzata indokoltnak látta a filmszínház digitális fejlesztését, ezért pályázatot nyújtott be az országos artmozikat támogató fejlesztés támogatására, amelyre 10 millió forintot nyert.  önálló tőkéből a város több, mint 11 millió forinttal járult hozzá a digitális vetítőgép beszerzéséhez, ennek eredménye lett, hogy 2014 márciusában megindulhattak az első nyilvános digitális vetítések. A pályázatnak megfelelően ART moziként ekkortól üzemel, art filmek vetítését azonban 2014. április 1-től kezdte meg. 2013. december 21-én zárult le az analóg mozizás korszaka, ekkor vetítettek utoljára ugyanis a Meopta vetítőgépekkel.

A mozi a belvárosban, a főút mellett helyezkedik el, egyéni közlekedési eszközzel ugyanúgy jól megközelíthető, mint a közösségi eszközökkel.  A vasútállomás mindössze 15 perc gyaloglásra található. Az autós vendégeket ingyenes parkolóhely, a kerékpárosokat pedig tároló várja, ahol lezárhatják járműveiket. Az újszerű épület egy nagy aulával rendelkezik, itt van a recepcióval egyesített jegypénztár, ahol a telefonon vagy online lefoglalt tiketteket vehetjük át az előadás előtt minimum 30 perccel, különben azok törlődnek a rendszerből. Vele szemben a bőséges elemózsia és italkínálattal rendelkező büfé van, amely versenyképes áraival hívja fel magára a fogyasztó figyelmét. Az előadásra való várakozást a wifi vezeték nélküli internet használata teszi tartalmassá. A moziterem hatalmas beltérrel rendelkező, karzattal ellátott auditórium, amely lejtős üléssor kialakítású, alacsony háttámlás, felhajtható színházszékekből áll. A sötétzöld szövetű, párnázott, fa kartámaszú ülések a földszinten normál sortávolságra, az erkélyen zsúfoltabban vannak egymástól. Lent a 8. sor után nagyobb sortávot hagytak meg az átjárhatóság érdekében. A székek számozottak, a jegyek helyre szólnak. A többcélú felhasználhatóság érdekében színpadot alakítottak ki, amely színháznak és egyéb városi rendezvényeknek is helyet ad.  A nézőtér akusztikája a terem teknő padlózatú geometriájának és a hangterjedést elősegítő lyukacsos oldalfalaknak köszönhetően kiváló, ezt a Dolby Digital hangrendszer remekül kiegészít. A film megszólalásáért a profi minőséget képviselő JBL hangfalak felelnek. A látványt a felcsavarható, perforált, 12 méter széles, matt fehér vászonnak köszönhetjük, amelyen mintegy 40 négyzetméternyi felületén mozdul meg a kép. A terem akadálymentesített és légkondicionált. A földszinten 292 férőhely van, a karzaton 128 zsöllyét helyeztek el.

A gépházban egy Barco DP2K-20C vetítő dolgozik, amely egy 4000W-os lámpa segítségével teljesíti a tőle elvárt követelményt. A 30 méteres vetítési távra elegendőnek is bizonyul az ereje. A vetítőgép lelke a Doremi szerver, a memóriája Qnap típusú, 4 foglalatos külső nash. A hangvezérlést egy CP750-es processzor irányítja. A berendezés 3D vetítésre is alkalmas, a térhatású rendszere a Dolby 3D. A 3D-s filmvetítés előtt a látogatóknak speciális színszűrős szemüvegeket osztanak ki, amelyekkel ezeket a filmalkotásokat 3D-ben tudják megtekinteni, majd annak végén vissza kell adni őket. A szemüvegeket a személyzet tisztítja meg, a mozizók csak tiszta szemüveget kapnak.

 

Filmkínálata sokrétű, a legújabb szuperprodukcióktól, a rétegfilmekig mindenki megtalálhatja a magának való filmélményt. Szarvas kisváros, mégis napi 4-5 előadással kedveskedik a helyi és környéki mozirajongóknak. Nyitva tartása is ennek köszönhetően a kínálatnak megfelelően alakul. Az első előadás rendszerint délután 14-15 óra körül indul, az utolsó pedig 20 óra után. Jegyárai a vidéki középmezőnyt tükrözik, családbarát jegyár képzésével egyedül ebben a moziban találkozhatunk Kelet-Magyarországon. A premier filmeket teljesáron 950 forintért, kedvezményesen 790-ért tekinthetjük meg. A premier utáni filmalkotásokat teljesáron 700-ért, kedvezményes jegyáron 550 Ft-ért nézhetjük meg. Az artfilmek egységesen 500 forintba kerülnek.  3D-s filmalkotásokat teljesáron 1100-ért, kedvezményesen 790 forintért tekinthetjük meg. Családi jegy 2 felnőtt + két gyermek illetve 1 felnőtt + 3 gyermek relációban 2D premier esetén 3000 forintba, premier utáni héten csak 2300 forintba, 3D esetén pedig 3200 forintba kerül. Csoportos jegy 20 főtől váltható, premier 2D esetén 550 Ft/fő, premier utáni 2D esetén 450 Ft/fő, 3D esetén pedig 650 Ft/fő áron. A moziban ajándékjegy vásárolható, cégek részére exkluzív bérlet is váltható.

A Szarvasi Mozi a premier mozik sorában néhány olyan mozi túlélőjeként tartjuk számon, amelyek abban a kegyelemben részesülhettek, hogy digitális mozijuk van. A régióban immár nem kell Békéscsabára vagy Szolnokra átjárni egy-egy jó film érdekében, hiszen az árban versenyképes Turul egytermesként is hatalmas tömegeket képes megmozgatni és ezáltal a kultúrára éhes közönséget a térségben tartani.

(első három fotót a Szarvasi Mozi bocsátotta rendelkezésünkre)

 

 

Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 10:00