Szabadság Filmszínház, Ráckeve

2010. július 28. szerda | Írta: Forgács Balázs
A ráckevei mozi története ismereteink szerint a második világháború előtti időszakra nyúlik vissza, de csak a világégés után kezdte meg működését. 1950-ben államosították és a Pest Megyei Moziüzemi Vállalat kezelésébe került. A tulajdonosi jogkör a Magyar Államé maradt.

A város korszerű, jó állapotban lévő mozit tudhatott magáénak, üzemvezetője 1975-1988-ig a bezárásig Dárdai Ildikó volt.  A nézőteret 1972-ig Heating kályha fűtötte, később központi fűtést szereltek be 2 kazánnal, mellyel már az egész teremben kellemes hőmérsékletet tudtak elérni télen. 1978-79-ben teljes felújítást kapott az elmúlt évek kiemelkedő eredményeként. Minden tekintetben korszerű moziteremmé vált a maga 237 férőhelyével. Ekkor került beépítésre a Meo 4X típusú vetítőgép pár is. A vetítések egész nap tartottak, a ’70-es évek közepétől kis iskolásoknak, gimnazistáknak vetítettek havi 2 alkalommal. Filmklubok működtek, nyári hónapokban sikerfilmeket vetítettek, a nagy érdeklődés miatt többször éjszaka is. Sokszor előfordult, hogy a film elejét már elkezdték vetíteni, de az utolsó tekercsek még a 30km-re lévő fővárosban pörögtek. Ilyenkor motoros gyorsfutárok hozták-vitték a filmeket.
Egy hirtelen ötlettől vezérelve az Önkormányzat saját hatáskörében akarta üzemeltetni a jól működő Autósmozit, ezért levélben értesítette a Pest Megyei Moziüzemi Vállalatot a szándékáról. Erről a lépésről nem tájékoztatta a helyi üzemvezetőt. A vállalat erre a lépésre válaszként azonnal beszüntette a Szabadság Filmszínház üzemeltetését. Az önkormányzat nem vállalta fel a terem mozi további működtetését, így a dolgozók munkaviszonya megszűnt és nem volt sem rálátásuk, sem pedig beleszólásuk a mozi további sorsának alakulásába. Az egykori vezető szerint:  „a város vezetőinek meg kellett volna menteni a lakosság részére”. Öröm volt az ürömben, hogy Ráckeve nem maradt az efféle szórakozás nélkül, hiszen az autós mozi továbbra is működött, igaz, csak áprilistól októberig.
A mára romossá vált magánkézben lévő épület a Kossuth utcában, a Duna partján fekszik. A moziterem belseje faborítású, a mai napig megőrizte a bezárás előtti állapotot. Ám a vásznat és az üléseket széthordták, a mozigépek pedig fémrablók áldozataivá váltak. A gépek torzóit a „mozivilag.com” csapata leszerelte és Budapestre szállította, hogy egy későbbi időpontban kiállítási tárgyként közszemlére tegye egy működő filmszínház előterébe.

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 23:08