Sugár Mozi, Budapest

2022. március 19. szombat | Írta: Forgács Balázs
Budapest ősplázáját, a Sugár Üzletközpontot 1975-ben kezdték építeni az Örs Vezért terén a Hév végállomás szomszédságában, de igen lassan haladtak a munkálatokkal, végül 1980. november 7-én adták át a vásárlóknak. Kezdetben a nagyobb magyar kereskedelmi hálózatok képviseltették magukat benne. A rendszerváltás után a mellé épült Ikea egyre retróbb érzést keltett az üzletházban, 2002-ben a kőbányai oldalon megnyílt az Árkád Bevásárlóközpont és ez igencsak feladta nekik a leckét.
2003-tól a Fotex csoport üzleti tulajdont vásárolt a bevásárlóközpontot magáénak tudó Alfa-Örs Kft-ben és Szivárvány Rt-ben, 2004-ben pedig 100%-ban a Fotexé lett, amikor a maradék tulajdonrészeket megvásárolták az IBUSZ-tól, valamint a Kereskedelmi és Hitelbanktól, ezt követően megszűnt a Sugár Egyesülés, amely a korábbi tulajdonosokat tömörítette egy cégbe. Már korábban felmerült a felújítás gondolata, mert csak így tudták felvenni a versenyt a szomszédban lévő plázával. 2006 nyarán komoly felújítási munkálatokat követően 2007 tavaszán adták át az épületet, de a felújítás alatt is használhatta az üzletközpont egyes részeit a vásárlóközönség. Az akkor már bő 25 éves épületet a kor követelményeinek megfelelően alakították át, a külső is új burkolatot kapott. A környező kerületek mozihiányát orvosolva a ház egy négytermes mozit is kialakított a 2. emeleten, amely március 22-én nyitott meg.
A mozi igen jó kihasználtságra tett szert a maga 20-22%-ával, az első júliusi forgalmuk szerint előadásonként 73-an váltottak jegyet a vetítésekre. Ezt főleg a kiemelkedő színvonallal magyarázták és hogy a környéken nincs mozi. Hamar kiderült, hogy kapacitásbővítéssel, újabb termek építésével növelhetik a kínálatot és a bevételt, ennek megfelelően 2009 novemberében egy, 2010 júniusában kettő, 2011 novemberében egy, és 2017 augusztusában további egy 42-51 férőhelyes stúdióteremmel bővült a nézőterek száma. A Fotexnet Kft. a piacon akkor még újnak számító moziüzemeltető lett, amely azelőtt kizárólag DVD kölcsönzéssel és eladással foglakozott. A Sugár Cinemas, Budapest mozis piacának ma is az egyik leglátogatottabb tagja és kihasználtságban magasan a többiek felett teljesít.
Megközelíthető a Belváros irányából a Rákóczi, majd a Kerepesi úton keresztül, illetve a 3-as főúton Gödöllő felől. Észak irányból a Nagy Lajos király úton, Kőbánya irányából a Fehér úton érhető el. Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontjában, Kőbánya és Zugló határán, az Örs Vezér terén található. Itt van többek között a 2-es metró, a 8-as és 9-es hév, valamint a 80-as és 81-es troli, a környék kerületeit behálózó buszjáratok végállomása és erre haladnak át a 3-as és a 62-62A villamosok is. A gócpont a helyközi volánbuszok végállomásául is szolgál, amelyek közvetlen kapcsolatot teremtenek Monor, Gyömrő irányába. A későestig nyúló mozielőadásokról hazatérőket több éjszakai buszjárat, valamint az itt állomásozó taxis társaságok is segítik. Az egyéni közlekedők számára mélygarázst és kétkerekűeknek tárolókat építettek. A parkolás a mozilátogatóknak 3 óra erejéig ingyenes, a parkolójegyet az előadás előtt a pénztárnál le kell bélyegeztetni, csak így érvényes a díjmentesség. A kedvezmény egyaránt vonatkozik a Sugár és az Ikea áruház mélyparkolójába is.
A multiplex mozi a bevásárlóközpont második emeletén, a belváros felőli oldalon helyezkedik el, ahová lifttel vagy mozgólépcsővel juthatunk fel, a sportosabbak rövidebb időn belül a lépcsőházon át gyalog is elérhetik. Már a bevásárlóközpont másik oldaláról jól látható a Sugár Mozi felirat, a tágas előtéren egy félkör alakú pult van, ahol kizárólag jegyet lehet vásárolni, valamint a büfé, ahol a büfétermékek mellett a mozijegy is megvásárolható. A műsoron lévő filmekről LCD tévéken keresztül láthatunk előzetes bemutatókat, a műsort pedig szintén ezeken követhetjük nyomon. Az előtér mellett a Bujtor Stúdiónál alkalmanként egy külön büfével egyesített jegypénztár működik, itt ugyanazokkal a feltételekkel válthatunk belépőt, mint a központi pénztárpultnál.
A büfében a különféle ízesítésű pattogatott kukoricák, szószos nachos, valamint snackek, csokoládék, gumicukrok, nyalókák, sajtos-magvas perecek, nyaranta jégkrém, illetve különféle szénsavas és rostos italok, ásványvizek, teák és kávékülönlegességek is a kínálat részei. Menüben foglalva, különféle kiszerelésekben, pénztárcakímélő módon is megvásárolhatjuk ezeket a termékeket. A mozi figyel a környezettudatosságra, azok a vendégek, akik saját fémvödörrel vagy kulaccsal érkeznek és abba kérik a kukoricát, valamint az üdítőt 10% kedvezményt kapnak a menü árából, ha csak külön fémvödör vagy kulaccsal érkeznek a kukorica vagy az üdítő árából vonnak le 10% kedvezményt.
A mozijegyet a hagyományos készpénzes vásárlás mellett az EDENRED Ticket Compliments Top Premium ajándékutalvánnyal és bankkártyával is kiegyenlíthetjük a jegy árát. A büfében OTP, K&H és MKB SZÉP-kártya vendéglátás alzsebének terhére is vásárolhatunk büfétermékeket. Ugyancsak a jegykasszáknál vehetjük át az interneten vagy a telefonon megrendelt tikettjeinket is az előadás kezdete előtt legalább 30 perccel, mert az át nem vett foglalások törlődnek a rendszerből és értékesítésre kerülhetnek. Nem kell külön sorban állni, ha online megváltottuk jegyünket, ekkor a visszaigazoló emailt vagy a kapott QR kódot fel kell mutatnunk a termek bejáratánál. A fémszékeken, bárszékeken, valamint bőrfoteleken várakozhatunk, a büfében vásárolt elemózsiát fém és faasztalokon és tükrös bárpultokon helyezhetjük el, amíg beengednek minket a vetítésre. A mozi egész területe szőnyeggel borított az előtértől a mozitermeken át egészen a gépházig. Természetesen mindegyik nézőtér légkondicionált és akadálymentesített, a kerekesszékkel közlekedők segítség nélkül tudnak közlekedni. Külön extra, hogy a nagyot hallók hallókészüléket kapnak a pénztárnál a film vetítés idejére, amennyiben ezt az igényt külön jelzik, a gyermekek pedig ülésmagasítóval tehetik kényelmessé és látványossá a mozis, filmes élményt. A mozi területén értékmegőrzők találhatók, amelyekhez a kulcsot a jegypénztártól kell elkérni és letétet kell érte adni.
A nagyobb termek a jegyeladó pulttól kicsit jobbra egy kristálycsillár megvilágítású előtérből nyílnak, ezeket először „abc” betűjelekkel nevezték el, majd egy rövid piackutatás eredményeként híres filmrendezők neveit kapták: A - Spielberg (392 fő), B – Bergmann (117 fő), C – Coppola (117 fő), D – Fellini (157 fő). Az büfével szemben nyílik egy folyosó az „E” és „I” stúdiók felé, közelebbi Bacsó nevét kapta, 48 fő befogadására alkalmas „szoba”, utóbbi Tarantino nevét viseli és 50 fős nézőtere van. A jegypénztáraktól jobbra az „F” és „G” nézőterek Godard és Hitchcock elnevezésűek és 46, illetve 42 fő befogadására alkalmasak. A különálló „H” terem pedig 51 személyes és Bujtor István nevét viseli.
A nagytermek lelátó üléssor elrendezésűek és kék, kényelmes, pohártartós fejtámlával ellátott ülésekkel felszereltek, amelyek az Euroseating nagyszerű termékei, széles kartámaszán nem kell a szomszéddal könyökharcot vívni. A stúdiók lépcsőzetes széksor elosztásúak, hangulatos minitermek, amelyek akár születésnapi rendezvényekre, magánvetítésekre is igénybe vehetők. A tűzálló szőnyeg vörös színű, a fal kék vagy lila árnyalatú, amelyek ízlésesen illeszkednek a terembelsőhöz. Sötétben történő tájékozódást a padlóba épített piros ledfény megvilágítású sorszámok teszik kényelmessé.  A vásznat az „A” teremben és a stúdiókban függöny borítja, ami minden előadás előtt automatikusan szétnyílik, annak befejeztével pedig összezáródik. Csak a Spielberg terem vászna 160 négyzetméter nagyságú, magas fényvisszaverő képességgel rendelkező fehér színű, cseréjére 2010 szeptemberében került sor, ennek az auditóriumnak része az emelvény is, amely egyéb nem mozis rendezvények (konferencia, színházi előadás, ünnepi megemlékezés) remek helyszíne lehet. Előadás előtt reflektorokkal biztosított rivalda világítja meg a dobogót és a függönyt. A többi vetítővászon is szinte teljes mértékben elfedi a mögötte lévő falfelületet, a tökéletes mozgóélményt a Christie vetítőgépek által vetített 2K felbontású kép adja, a filmfeliratok az utolsó sorokból is jól olvashatók. A további vászon méretek Fellini, Bergmann és Coppola termekben 60 négyzetméter, a stúdiótermekben 18 négyzetméter nagyságúak. A hangzás a Dolby Digital 5.1 hangrendszernek köszönhető, amely kifogástalan élményt biztosít a látogatóknak. A Spielberg terem hangrendszere Dolby Digital Sorrund Ex hanggal egészül ki. A digitalizálás első fecskéje a Fellini terem gépházába 2009 októberében érkezett, 2010 szeptemberében pedig a Spielberg teremben üzemeltek be egy hasonló, nagyobb teljesítményű vetítőt, amellyel 2D filmalkotások mellett 3D tartalmakat is képes volt vetíteni, a térhatást megelevenítő szűrőt az „A” teremből 2012 áprilisában a Coppola terem újonnan érkezett digitális vetítőjébe szerelték át. A d-cinema vetítők beépítése fokozatosan történt, 2010 júniusában 1 darabot, 2012 áprilisában további 4 darabot szállítottak le, 2017-ben az utolsó kistermet eleve csak digitális vetítővel szerelték fel.
A gépházakban kezdetben háromtányéros platterrel kiegészített Kinoton FP 50A altípusú 35 mm-es vetítőgépek dolgoztak, a stúdió termek kivételével interlock vetítésre is alkalmasak voltak, ez azt jelentette, hogy egy filmkópiát több perces eltéréssel mindegyik nagyobb teremben tudták vetíteni majdnem egyszerre. Különlegessége volt, hogy a nagyterem gépháza egy szinttel fentebb van, mint a 3 másiké, ezért a kópia közvetítőgörgők segítségével jutottak el a szintek között és a lenti gépek között egyaránt. Így vetítették például több Harry Potter filmet is, a premier éjszakáján éjfél után egy perccel, mondani sem kell, hogy egytől egyig teltházas vetítések voltak ezek. Bár az analóg vetítőgépek munkájára mára nem maradt szükség, a teljes digitális átállás miatt, ahol nem akadályozzák digitális társaikat, ott megmaradhattak. A nézőterekhez tartozó Christie digitális vetítők a következők: A – CP4230, B – CP2220, C – CP2220, D – CP2220, E – CP2210, F – CP2210, G – CP2210, H – CP2210, I – CP2215. Háromdimenziós vetítésre csak az „C” és a „D” auditóriumok alkalmasak. Az itt alkalmazott térhatású technika a Dolby 3D Digital Cinema rendszer, amely speciális színszűrős szemüvegek használatát igényli. Ezeket a nézőtér bejáratánál az előadás kezdete előtt osztják ki a jegyszedők, az előadás végén viszont vissza kell adni azokat. Tisztításuk a Dolby által biztosított szemüvegmosógépben történik.
Programkínálatát a legújabb premierek és az akár 4-8 hete műsoron tartott főleg szinkronizált filmek alkotják, időnként művészfilmek is a repertoár részei, a mozi vezetősége igyekszik hétről-hétre a környéken lakók filmigényeit figyelembe véve ritkaságokat is felvenni. Előfordul, hogy egy nagysikerű filmet a premier előtti nap este is műsorra tűznek vagy az azt megelőző héten hétvégén is levetítenek a forgalmazó engedélye alapján. A mozi a tapasztalatok és az érdeklődés hanyatlása miatt a 3D filmeket 2015. év után után fokozatosan kivezette a kínálatból, viszont cserébe az eredeti nyelvű filmekre megnövekedett igénynek tesz eleget azzal, hogy a premiertől számítva 1-3 héten át a szinkronos filmek feliratos verziói is színesítik a műsort. 3D vetítésre külön előadás alkalmával kerül sor, ha ebben a formátumban rendelik meg azt. Előadások hétköznap 13-14 óra között indulnak, hétvégén és iskolai szünidőben már délelőtt 9:30-10 órakor is elstartolnak a vetítések. A napi utolsó indulások pedig 21 és 23 óra között kezdődnek.
Egy teljesárú jegy 2150 forintba kerül. Kedvezmény a fogyatékkal élőknek, diákoknak, gyermekeknek (10 éves korig), pedagógusoknak és a nyugdíjasoknak jár, ők normál filmalkotás esetén mindössze 1690 forintos áron mozizhatnak. A szerda napi jegyár minden mozilátogatónak 990 forintba kerül, kivéve premier előtti filmek esetében. Hétvégenként délelőtt matiné gyermekelőadások teszik színessé a palettát, amelyek egységesen 890 forintos áron látogathatók, ezeket külön jelölik a műsorban. Családi jegy 2 felnőtt + 2 - 14 éven aluli - gyermek vagy 1 felnőtt + 3 - 14 éven aluli - gyermek egy ugyanazon alkotásra történő belépésére normálfilm esetében 5990 forintba kerül. A Nyugdíjas filmklubot kedden koradélutánonként tartják, egy előre kijelölt előadásra 690 forintba kerül a belépő. Erre a vetítésre ezen az áron csak nyugdíjas igazolvány felmutatásával lehet mozizni. Az Oscar filmklub minden hétfőn 16:15-kor várja az elmúlt évek Oscar díjazott és várományos filmekkel, amelyre szintén 690 forintos jegyáron lehet beülni. Évente többször moziünnepet tartanak a moziban, ekkor egy héten át a kifutó filmekre 890 forint a jegyár, de a mozimánia megjelöléssel ugyanennyibe kerül egy jegy. Csoportos jegyárakról a moziban lehet érdeklődni. Nem vásárolható, ám nyereményjátékokon nyerhető az egy naptári éven keresztül használható Sugár VIP kártya, amely 50%-os kedvezményt nyújt a használója és partnere számára, a házon belül pedig további kedvezményt lehet igénybe venni, illetve a Sugár Gyémánt kártya, amely egy évre teljesen díjmentes mozilátogatást biztosít tulajdonosának. A házon belül létezik egy állandó kuponos akció is, amit a bevásárlóközpontban lévő más üzletekben nagyobb összeg feletti vásárlás alkalmával kapható, ezeket hétfőtől szerdáig használhatja fel a látogató és díjmentes mozizást biztosít. A Lyoness-Card tulajdonosok pedig a jegyvásárláskor pontokkal gazdagíthatják kártyáikat, a jegyárból pedig 2-4% árengedményt kaphatnak. A zuglói és erzsébetvárosi lakosok kimagasló kedvezményben részesülnek, akinek van Zugló-, valamint Erzsébet-kártyája, annak 30% kedvezményt nyújt tulajdonosa számára a mindenkori jegyárból, kivéve kedvezményes napon.
Már a megnyitás évében fel tudta venni a versenyt a környező konkurenciákkal, de az egy évvel később nyíló, ma Magyarország leglátogatottabb Aréna megaplex mozija sem rengette meg igazán, pedig az alig 3 metró megállónyira fekszik tőle. A versenyképes és színvonalas Sugár Mozi folyamatos akciókkal, választékos műsorkínálatával és garantált minőségével megelégedésére szolgál az új és törzsvendégeinek egyaránt.
 
A kutatásaimat az Arcanum – Digitális Tudománytár segítségével végeztem. A 2008 utáni időszakot saját adatgyűjtésben végeztem.
 
Források:
Wikipédia, SUGÁR üzletközpont
Napi Gazdaság, 2006. évi 98. szám (megújul a Sugár, lesz benne mozi)
Napi Gazdaság, 2007. évi 10. szám (új moziüzemeltető a piacon)
Világgazdaság, 2007. évi 60. szám (erős indítás a Sugár Cinemasnál)
Napi Gazdaság, 2007. évi 166. szám (erős nyár a Sugár mozinál)
Utoljára frissítve: 2024. március 15. péntek 13:16