Részlet egy szakdolgozatból, avagy a jászárokszállási filmszínház rövid története

2009. október 21. szerda | Írta: Békési Márta
A múlt: Jászárokszálláson 1910. november 13-án 316 taggal megalakult az Ipartestület. Már az alakuló közgyűlésen indítványozták az iparosok, hogy vásároljanak, vagy építsenek olyan székházat, amely az ipartestület hivatalos helyiségein kívül az iparos kör és az önművelődési egyesületek számára is otthont ad. 1926-ban az - akkor még község - központjában impozáns épületet vásároltak. Székházavatásra 1927. december 31-én került sor. A kulturális élet színterévé vált az Ipartestület épülete.

A két világháború között Jászárokszálláson az egyesületi színjátszás, az Ipartestületi Dalárda, és a Szt. Cecília Kórus végezte a legjelentősebb kulturális munkát, vállvetve az akkori mozival, vagy ahogy akkor nevezték: A „kultúrmozgóval”.

Együtt, egy helyen, egymással jól megférve, szórakoztattak, művelték, tanították a község polgárait. Több évtizeden keresztül volt folyamatos és felejthetetlen ez a munka.

Sajnos ezekről az eseményekről alig maradt írásos dokumentum. Nem tudni voltak-e feljegyzések, ha voltak is, a háború alatt megsemmisültek. Azt azonban tudjuk milyen lelkes munka folyt 1945 után, és tart még napjainkban is.

Felkerestem néhány, még ma is élő közszereplőt, akik kézséggel álltak rendelkezésemre és szívesen meséltek a múlt kulturális eseményiről.

Ez a 260 férőhelyes filmszínház a város lélekszámához képest hatalmas nézőterével, a kor igényeinek megfelelő kialakításával, az 50-es évektől közkedvelt szórakozó hellyé vált.

A színházi előadások mellet már „aktív” moziként is üzemelő épületben esténként egy, hétvégenként, pedig három előadást tartottak. Külön gondoltak a gyermekekre. Matiné előadásokon próbálták a mozi szeretetét, annak varázsát megmutatni, ezzel is formálva ízlésüket.

Az egykori KISZ titkár elmesélte hogy mind iskolai, mint pártszervezésben is voltak különelőadások.

Az iskolák részére a kötelező olvasmányok, megfilmesítet változatai, ismeretterjesztő, tudományos kisfilmekből voltak szervezett előadások. Míg a KISZ szervezésében a pártállami propaganda és dokumentumfilmek kerültek műsorra.

Ezeken kívül még számos filmklub is működött egészen a rendszerváltásig. A teljesség igénye nélkül:

  • Régi filmek mozija
  • Rajzfilm klub          - a gyermekek részére
  • Musical varázsa      - zenés filmek mozija

Sajnos a rendszerváltással itt is megkezdődött az átalakulás.
A mozi épülete visszakerül az Ipartestület tulajdonába. Ezáltal szinte kivételes helyzetbe kerül! Hisz míg országszerte, az önkormányzatok gondozásába került, s pénz és hozzáértés hiányában, elhanyagolódott majd megszűnő mozik sora egyre szaporodik, addig Jászárokszálláson megmarad és továbbra is üzemel!
Az Ipartestület, mint tulajdonos sokat áldoz az épület fenntartására, karbantartására, fejlesztésére. 1995-től kezdve üzemeltetését vállalkozóknak adta át, felismervén, hogy szakmai hozzáértés hiányában, nem tudná rangjának és rendeltetésének megfelelően üzemeltetni. Az elmúlt 10 évben kicserélődtek a székek, a régi „ fapados „ érzést a kényelmes bársonyszékek váltották fel. Korszerűsödött a fűtéstechnika, a teremben lévő régi szenes kályhát, gázüzemű központi fűtés váltotta fel, valamint a szociális helységek is megújultak.
 

A jelen:

Jelen pillanatban mind az Ipartestület, mind a mozit üzemeltető magánvállalkozó kevés anyagi támogatást kap. Mi sem példázza ezt jobban, mint hogy a jelenlegi bérlője szinte hobbyként, szerelemből, szabadidejében vállalta el a mozi vezetését.

Szeretnének az iskolák felé nyitni, feleleveníteni a régi iskola előadásokat, ezzel segítve a tanárok munkáját. Sajnos a feszített tanrend és a megcsappant támogatások ennek korlátokat szabnak. Az Ipartestület és az önkormányzat között megromlott viszony sem kedvez ennek.

Hiába a forgalmazókkal kialakított jó és szoros kapcsolat, szinte a budapesti mozikkal egy időben történő filmbemutatók, jelenleg csak heti három napot, napi két előadással üzemel a mozi.

A hét többi napján sem kihasználatlan az épület, színielőadásoknak, vitafórumoknak ad helyet. Többek közt itt tartja előadásainak egy részét:

  • Fortuna Tánc Sport Egyesület
  • Görbe János színkör
  • Parázs Jász Hagyományőrző Tánc csoport

Itt tartja gyűléseit:

  • Ipartestület
  • Árokszállásiak Baráti Köre
  • Cigány Kissebségi önkormányzat
  • Nagy Ignác Népfőiskolai Társaság

Az előcsarnokban helyet biztosítanak a kéthetente megrendezésre kerülő könyvvásárnak, ahol új valamint régi könyvek, folyóiratok kerülnek árusításra. A fennmaradás érdekében ruha és kirakodó vásároknak is teret adnak.

Készült 2006 tél-tavasz

Utószó:

Mikor szakdolgozatom megírásához, és az anyaggyűjtéshez kezdtem, Árokszálláson még működött a Filmszínház.

Azonban az idei nyár ítéletidői a Filmszínház épületét sem kímélték. A tetőszerkezet megrongálódása miatt a vetítés bizonytalan ideig szünetel.

Az Ipartestület nem rendelkezik jelenleg e helyreállításhoz szükséges anyagi háttérrel, de a jövő év elején szeretnék a helyreállítási munkálatokat elkezdeni. Ehhez mind saját anyagi forrásaikat, mind a város lakosságának felajánlásait mozgósítani szeretnék, valamint pályázati pénzeket is szeretnének igénybe venni.

Utoljára frissítve: 2023. június 04. vasárnap 06:22