Poroszlói Mozi

2020. január 25. szombat | Írta: Forgács Balázs
Kasza István poroszlói lakos, 1929-ben mozgófénykép-üzemi engedélyes, özvegy Kohn Sámuelné ugyancsak poroszlói lakossal kötött társulási szerződést, azt nem tudni, hogy mozigépre vagy a teremre vonatkozott-e, de évi 20 pengő átalányt kellett fizetni a használatért és mivel csak heti 1-2 vetítést tartottak, át kellett engedni az épületet más népművelési célokra is.
Valószínűleg 1935 végén már nem működött a Kasza-féle mozi, 1936 elején Hável Károly kért mozgóképüzemi mutatványengedélyt, már ekkor a Hangya Szövetkezet 40-50 méter hosszú termében vetítettek, mint ahogyan 1946-ban is történt, szombaton és vasárnap ezen a helyszínen játszották le a filmtekercseket.
A hazai mozikat 1948-ban államosították, de a Heves Megyei Moziüzemi Vállalat csak 1952. december 16-án alakult meg. A mozgókép az 1950-es években töretlen népszerűségnek örvendett, nem véletlen, hogy a kétútközi Graefl-kastélyban, a fiókkönyvtár mellé egy vetítőtermet is berendeztek.
A mozit 1962. július 1-től az új Művelődési Házban helyezték el, a következő évben 99 előadást tartottak és 19 511 jegyet adtak el. A vetítettképes előadásoknak konkurenciája is akadt, az élő színházi előadásoknak ugyanis nagyobb sikere volt a poroszlóiak körében. A 60-as évek végén rohamosan terjedtek a televíziók, de számos rádiókészüléket is használtak. A mozi egyre inkább az ifjúsági szubkultúra részévé vált.
Az Orosz Károly által működtetett mozi 1992-ig megmaradt és csak két évtized szünet után született meg újra. Poroszló azon kevés hevesi település, ahol jelenleg mozi működik.
A Tisza- tavi Ökocentrum 2012. április 27-én nyitott meg, itt található Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriuma és amely bemutatja a Tisza-tó élővilágát és helyi bioszféra működését. Ennek a komplexumnak a része az 50 fős moziterem, amely fél óránként egy 12 perces ismeretterjesztő filmet vetít le a látogatóknak. 2012. június 30 óta hétvégeken és ünnepnapokon napi 2-3 előadással várja a nagy filmek szerelmeseit is. Az első film általában animációs gyerekeknek és családoknak szóló, a második és harmadik valamilyen szórakoztató (akció, thriller, vígjáték, dráma) korhatáros filmelőadás.
A moziterem az épület bejáratától a baloldalon lévő folyosó végén található. A terem 5 soros, lépcsőzetes üléssor elrendezésű, kartámaszos, pohártartós, lehajtható ülésű fotelekből áll. Mindegyik kartámasz felnyitható, az intimebb mozizást kedvelőknek kedvezve. A vászon nagysága 7 x 3 méter nagyságú.
A gépházban egy Christie CP2210-es vetítőgép dolgozik, lelke a Dolby szerver, ennek segítségével állítják össze, hogy a vetítésen mely előzetesek legyenek levetítve a film előtt, de a teremzenét is ezen állítják be, valamint a filmek tárolására is alkalmas. A hangot a CP750-es hangprocesszor segítségével a végfokokon át, a beltéri hangszórókon 5.1 hangrendszerben szólaltatja meg. A vetítőgépet aktív Xpand rendszerrel szerelték fel, a gépházból sugárzott infra jel a vászonról visszaverődve a szemüvegbe épített infraérzékelőn keresztül aktivizálja a szemüveget. A szemüvegeket a bejáratnál osztják ki és az előadás után vissza kell adni. A nézők, csak steril szemüvegeket kapnak, azokat minden előadás után tisztítják.
A moziba a büfében, valamint a környező boltokban vásárolt termékek is bevihetők. A 2D és 3D jegyárak egységet képviselnek, a helyárak pedig a következőképpen alakulnak: 1-2 sor 1000 Ft, 3. sor 1400Ft, 4-5 sor 1500Ft. A jegyek készpénzzel és átutalással is megválthatók.
A mozi vezetése a jövőben tervezi a 3D rendszert passzívra cserélni, valamint a férőhelyek számát bővíteni.
 
külső fotó: Tiszatavi Ökocentrum
Utoljára frissítve: 2020. április 23. csütörtök 23:13