P’Art Mozi, Szentendre

2018. szeptember 14. péntek | Írta: Forgács Balázs
Az első vándor ponyvasátrat 1903-ban állították fel a Duna-parton, amelyben hetente kétszer mozi működött. Ez annyira inspirálta a helyi vállalkozásokat, hogy rövidesen az első állandó mozi is megépült. Wastl Béla, fényképész a Topolánszky-házban nyitotta meg moziját, heti 4 napon vetített, de rövid életű volt, a másodikat Goldberger Ferenc nyitotta meg 1911-ben Panthegráf néven, heti egy vetítést tartva.
1913-ban Baumgartner György Falk Bertalan üzleti ráérzése segítségével megnyitotta az Apolló Mozgót, amely először csak hobbiként művelt, később komoly üzletté vált. Rövid időn belül közösségi térré vált és a műkedvelő színházi társulatok itt találtak otthont. Ebben az épületben tartották az első igazi tanácsválasztást 1919-ben. A ’30-as évek végén Szentendrét is elérte a hangosfilm. Az üzemeltetés apáról fiúra szállt, 1948-ban államosították, a neve Felszabadulásra változott. Az évek során kert- és autós mozival is kísérleteztek, de ezek nem voltak hosszú életűek.
A rendszerváltás után magánkézbe került és bezárt. A helyi filmrajongók a Pest Megyei Művelődési Központ nagytermében heti egyszer nézhettek filmeket, valamint a Teátrum parkolóban működött autósmozi is. 2003-ban megalakult a Zoom Mozgókép- és Médiaműhely Alapítvány, az önkormányzat segítségével elnyerte az art-mozik támogatási pályázatát. Többlépcsős munkával, önzetlen civil segítséggel a régi „P’ART Ház” épületében 2005-ben megkezdődhettek a vetítések. A mozi neve stílusosan P’ART Mozi lett. Egy évvel a nyitás után megújult a homlokzat és a kisterem is elkészült. 2010 után nehézkessé vált az analóg filmterjesztés, folyamatos volt az országos átállás a DCI technológiára, ami a szentendrei mozit sem kerülhette el. Ennek részbeni orvoslására projektort szereltek be, amellyel art-besorolású filmeket tudtak vetíteni blu-ray vagy dvd vetítésekkel. 2012-ben a kormányzat által kiírt az art mozik digitális átállását segítő pályázaton 20 millió forint támogatást nyert, az analóg és projektoros vetítések részben, majd egészen kiszorultak, illetve a kisteremben a projektoros vetítések megmaradtak.
A mozit a Szentendrei Duna-ág partján, a Dunakorzó 25 alatt találjuk meg. A HÉV végállomástól mintegy 15 perc sétára érhető el, de a gépkocsival érkezőket legalább 30 férőhelyű, fizetős parkoló fogadja, a kerékpárral érkezők az erre felállított állványzatnál támaszthatják le kétkerekűiket.
Az épületbe lépve egy színes lépcsőfolyosón át jutunk a mozi kávézójába, az első emeletre. A mozgáskorlátozottaknak lépcsőjáró áll rendelkezésére. Itt vehetjük meg a mozijegyet, az online vagy a telefonon lefoglalt tiketteket, amelyeket az előadás előtt legfeljebb 20 percig tesznek félre, az át nem vett jegyeket tovább értékesíthetik. A pénztárban kizárólag készpénzes jegyvásárlásra van lehetőség. A mozi fogadóterében a Big Ben teaház teakülönlegességei, presszó kávé, üdítő-ásványvíz és kétféle burgonyaszirom, valamint 5 féle csoki fogyasztható. A moziterembe csak szórakoztató- és gyerek filmekre lehet burgonyaszirmot bevinni. A mozi vezetősége gondosan figyel arra, hogy megőrizze a művészmozi jelleget. Ezt a helyiek örömmel akceptálják. 
A légkondicionált terem lépcsőzetes üléssor elrendezésű, kényelmes, alacsony háttámlás, főleg kék és néhány más színű szövet mozifotelekből áll, amely remekül illeszkedik az artmozi jelleghez. A teremben egyszerre 75 fő fér el, a kerekesszékkel közlekedőknek külön helyek lettek kialakítva a sorok végén. A hangrendszer Dolby Digital 5.1, megfelelő hangzást biztosít a mozilátogatóknak, csakúgy, mint otthon. A 24 négyzetméter nagyságú vászon pedig biztosítja a látogató számára azt a látványvilágot, amely minden jobb moziban elvárható követelmény. A gépházban egy Meo 5XB típusú csehszlovák gyártmányú analóg- és egy Christie 2210-es digitális vetítőgép áll szolgálatban, bár előbbit már szinte alig használják, mivel kópiát sem gyártanak már, esetenként elő-előfordul néhány újabb filmbemutató alkalmával, hogy erről vetítenek a közönségnek. Az auditórium mellett egy kisebb, 30 fős helyiségben színes székek állnak egy kisebb vászon előtt, ebben a vetítőhelyiségben projektoros vetítésre van lehetőség, de főleg a filmek utáni közönségtalálkozókat, beszélgetéseket, ankétokat tartják itt. A gépházban a hangért a CP650-es processzor felel, néhány végfok erősítővel kiegészülve. A vetítőgép lelke a Dolby szerver.
A filmkínálatát  a mozi art besorolásának megfelelően túlnyomórészt art és támogatott filmek képezik, időnként fel-feltűnnek a szélesebb érdeklődést kiváltó sikerfilmek is. Az első filmvetítések délután 14-16 órakor indulnak napi 2-4 filmvetítéssel és rendszerint 19-21 óra körüli filmkezdéssel vetítik az utolsó filmet. Ünnepnapokon, hétvégéken korai kezdésű matiné előadásokkal is kedveskednek a gyerekeknek. Az előadásokat minimum 4 kifizetett hely esetén indítják el.
Jegyárai kedvezően alakulnak, egy teljesárú tikett 1000 forintba kerül, kedvezményesen 800 Ft, amelyet a nyugdíjasok és a diákok vehetnek igénybe, a kedvezményt igénybevételét igazoló, érvényes okmányuk felmutatása után. A kedvezményes jegyeket a 120 percet meghaladó filmalkotásokra nem lehet igénybe venni. Csoportos akció kedvezményezett csoportok esetén 11 főtől 700 forint/fő, 31 főtől 600 forint/fő, felnőttek számára 11 főtől 900 Ft/fő, 31 főtől 800 Ft/fő. Bérletes előadásra is lehetőség van, amely 12 alkalomra szól, teljes áron 10 000 forintért váltható, míg kedvezményesen 8 000 forint. Ajándékjegy váltható.
A P’Art Mozi  az első 10 art mozi között nyert pályázatot és digitális vetítőt kezdett üzemeltetni. Az első digitális előadás a DIOTÖRŐ volt 2012. február 25-én. Egyre inkább a winchesteren érkező kópiák megjelenése került előtérbe a 35 mm-es kópiákkal szemben. A mozi pedig továbbra is, a tőle megszokott módon hozza el évről évre a filmkultúrát a város, valamint a környék lakóinak és célja a jövőben is ezt szolgálni.
Utoljára frissítve: 2019. augusztus 12. hétfő 21:18