Odeon-Loyd Mozi, Budapest

2013. február 24. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
Loyd Színház néven 1937 októberében nyitotta meg kapuit a Hollán Ernő utcában a lipótvárosi közönség számára. Az alapító a Lipótvárosi Mozgókép Rt. volt, a 490 fős mozitermet Hofstatter Béla és Domány Ferenc építészek tervezték. A 1949. június 21-én a Duna Mozi megnevezést vette fel, ekkor került az üzemeltetés a Mozgóképüzemi Nemzeti Vállalat birtokába, 1954-ben pedig több fővárosi filmszínházzal együtt a Fővárosi Moziüzemi vállalat irányítása alá.

 

A rendszerváltást követően a Budapest Film Kft, mint a FÖMO jogutódja vette át az irányítási feladatokat. 1993-ban átalakítást hajtottak végre, amelynek eredményeképpen csökkent a nézőtér mérete és a felszabadult részt az Odeon Art videotéka kapta meg. A mozi 2000-ben ideiglenesen bezárt, majd 2003. március 22-től új kulturális központot nyitottak Odeon-Loyd Mozi néven. A bérlő fizetőképtelenségére hivatkozva a tulajdonos Budapest Film 2012. augusztus 1-én bezárta. Jelenleg a Budapest Jazz Klub működik benne.
A volt mozi épülete a Vígszínháztól két utcára található, megközelíthető az épület elől induló 75-ös és 76-os trolikkal és a közelben megálló 2-es, 4-es és 6-os villamosokkal, illetve a 26, 91, 106, 109, 191, 291-es buszokkal, valamint a 908-as és 923-as éjszakai járatokkal. Az autóval érkező vendégek részére általában fizetni kellett a parkolásért, a kerékpárral érkezők a mozi előterében hagyhatták járműveiket. Az Odeon Moziba belépők egy tágas, oszlopokkal díszített kávézóba léphettek, ahol az Odeon filmkölcsönző is volt, az egyik legnagyobb video és DVD gyűjteménnyel. A moziterem bejárata mellett volt az információs pult, ahol az akár telefonon vagy online megrendelt mozijegyet is át lehetett venni készpénz vagy kultúrautalványért cserébe. A 102 férőhelyes auditórium uralkodó színe a világosszürke volt, a lépcsőzetes üléssor elrendezésű, piros, magas háttámlás és pohártartós bársonyszékek számozottak voltak, tehát a mozijegyek is helyre szóltak. A hangrendszer Dolby Sorrund volt, hangzása az akusztikának köszönhetően kiváló élményben részesítette a látogatókat. A képi élményt a nézőtér bármely pontjáról élvezhető tette. A vászon előtt kisebb emelvény is volt, ami más típusú rendezvényeknek is helyet tudott biztosítani. Az átalakítás előtt a terem teteje kinyitható volt. A gépházban 2 db Meo 5XB típusú csehszlovák analóg vetítő és egy Panasonic projektor szolgált.
Közönsége az egyedi filmjei miatt kedvelte, itt vetítette saját forgalmazásait az Odeon Film és a Magyarhangya is itt szervezte meg rendszeres filmklubjait, emellett számos filmes körnek adott otthont illetve tematikus vetítéssorozatot tartottak itt. A vetítések rendszerint 16, 18 és 20 órakor kezdődtek. Jegyárai 950 Ft teljes árú és 750 Ft kedvezményes jegyárból tevődött össze és gyakran ennyibe került a jegy azoknak, akik interneten foglaltak jegyet a mozi által kiválasztott filmekre. Időnként páros mozizásra is ösztönözték a látogatókat heti egy-két filmnél.
Sokakat meglepett, amikor 2012 nyarán bejelentették a bezárást, az utolsó napok vetítéseit nem egyszer teltházas vetítések jellemezték. Az Odeon megpróbálkozott a Mi Mozink Lurdy 4-es termében vetíteni napi 3 előadással 2012 szeptemberétől 2013 februárig, ma azonban az Örökmozgóban tart tematikus filmklubokat.

Utoljára frissítve: 2017. április 13. csütörtök 23:57