Nyergesújfalu mozijai a kezdetektől napjainkig

2021. február 10. szerda | Írta: Forgács Balázs
Az első mozik megalakulása a második világháború utáni évekre vezethető vissza. Az Alkotmány volt a település bemutatómozija, amely az államosítás előtt az 1926-ban épült ipartestület székháza volt. Egy 160 fős mozi volt, amely kisebb volt, mint a két másik, éppen emiatt szinte azonnal elkeltek a jegyek a vetítésekre.
1942-43-ban a Magyar Viscosa Rt. műselyem és műszálgyártó vegyigyár - a gyárcsarnokok építésével párhuzamosan - kultúrházat is épített, amelyben a mindenféle rendezvények mellett filmszínház is helyet kapott, a neve Ady Endre Mozi volt. A köznyelv egyszerűen csak Viscosa Mozinak hívta. Kezdetben 250 fős volt és mindig utánjátszó moziként tartották nyilván, azokat a filmeket vetítette, amelyeket már kijátszott az Alkotmány vagy a megyeszékhelyek, budapesti premiermozik, éppen emiatt nem is volt akkora nagy forgalma. Az 50-es évek elején megalakult a Komárom-Esztergom Megyei Moziüzemi Vállalat, amelynek irányítása alá került ez a mozi is. 1963-ban új épületszárnnyal, színházteremmel bővítették a régi épületet. Ebben már 384 férőhely volt, a székek rögzítettek voltak. A régi moziból étterem épült, majd presszó, végül pedig könyvtár működött benne a megszűnésig. A régióban a legnagyobb vászonnal a Viscosa büszkélkedhetett, 17x9 méteres volt. Rendszeresek voltak a vasárnap délelőtti matinék a gyermekeknek, hétfőnként szünnap volt, ekkor filmklub vetítéseket tartottak a Filmmúzeumtól kölcsönkapott filmekből.
Az Alkotmány Moziban 6x3 méteres mozivászon volt, 2 db FITE vetítőgéppel szélesvásznú filmeket is vetíteni tudtak. (Az Alkotmány Mozi hőskorában kezdetben csupán egy vetítőgép volt és amikor lepergett a 150 m hosszúságú tekercs, a gépész cserélte - betette a “folytatást” - így ment le egy kétórás akciófilm.) 
Egy harmadik mozi is életre kelt az Eternit-városrészben. Az 1903-ban épült Eternit gyár területén lévő kultúrházában 1968-70 között, amely kicsit rövidebb és keskenyebb terem volt, mint a Viscosa, de 1980-as évek végéig üzemelt, a mozigép 35 mm-es vetítő volt. Itt is mozgatható székeken lehetett mozizni.
A rendszerváltást a Viscosa és az Alkotmány is megérte, a moziüzemi vállalat megszűnését követően az utóbbit előbb az önkormányzat örökölte meg és a ’90-es évek közepéig üzemelt, majd visszaadták az iparosoknak. Az Ipartestület azonban rövid időn belül visszaadta az önkormányzatnak a leromlott állagú épületet. A Viscosa 1999-ben még napi egy vetítéssel üzemelt, majd bezárt. 2003-ban egy rövid időre ismét megpróbálkoztak a vetítésekkel vasárnaponként, de az alacsony kihasználtság miatt végleg lakat került a mozigépház ajtajára. A kultúrház megérett a felújításra, de forrás hiányában ez egyelőre várat magára.
Az Alkotmányt 2005-ben teljesen felújították. 2006-ban nyitották meg Térségi Közösségi Házként, de funkcióit részlegesen tudta betölteni. Valami még hiányzott…  A hagyomány, a mozis tradíció 8 évvel később szerencsére előbukkant. A Magyar Kormány az art mozikat támogató 2014-es pályázatán indult Nyergesújfalu is és az elnyert 10 millió forintos támogatással - és nem csekély saját forrással - be tudták szerezni a mozizáshoz szükséges eszközöket. A 10’S Mozi, amely a mellette futó főútról kapta az elnevezését próbavetítéseit 2015. október 7-én kezdte meg, hivatalos előadások azonban csak október 23-án indultak.
A mozi a település nyugati részén a Kossuth Lajos utca 26. szám alatt található nagy sárga épület, a bejáratra molinón olvasható a 10’S Mozi felirat. A gépjárművel érkezőket ingyenes parkoló várja, a kerékpárt használók pedig az erre kialakított állványzatnál zárhatják le kétkerekűiket. A tömegközlekedést igénybe vevőknek a térségben közlekedő buszok nyújtanak egyszerűséget azzal, hogy a buszmegálló a közösségi ház mellett van.
A mozi egész területe akadálymentesített. Az előtérben pihenő bútorok vannak, a bejáratnál a pénztár található, ahol készpénzes jegyváltás mellett bankkártyával is kiegyenlíthetjük a jegy árát. A telefonon lefoglalt jegyeket az előadás kezdete előtt legkésőbb 15 perccel át kell venni, különben a foglalás törlődik és értékesíthetik a helyeket. A moziterem előterében van büfé, ahol palackos üdítő és pattogatott kukorica vásárolható. A teremben egy összecsukható nézőtér van, 48 férőhellyel, lépcsős fotelülés elrendezésben, amelyek számozottak, így a jegyek is helyre szólnak. A fotelek lehajtható ülésűek, kartámaszos, pohártartós kivitelűek. A függönnyel takart vászon 6 x 2,6 méteres. A vetített kép 2K felbontású, a hang Dolby Digital 5.1 hangrendszerű. A terem klimatizált.
A gépházban egy Barco DP2K-10S vetítő és a hozzá tartozó Alchemy szerver található. A szerveren található a vetítőgép beállításainak konfigurációi, a filmek tárhelye, a reklámok, előzetesek és a teremzene is ezen az eszközön kerül beállításra. A vetítőgépet 3D szűrővel is ellátták, a színszűrős Dolby 3D technológiával működnek. A speciális szemüvegeket a mozi biztosítja, ezeket az előadás végén vissza kell adni és a mozi személyzete tisztítja, illetve fertőtleníti azokat. A hangtoronyban a Dolby CP750 hangprocesszor van, valamint a végfokok, ezek segítségével szólalnak meg a nézőtéri hangsugárzók.
A mozi jegyárai megfizethető ártartományban vannak, egy teljes árú 2D jegyár 1400 forintba kerül, ugyanez kedvezményesen 1100 Ft, amelyre a gyermekek és a diákok jogosultak. Családi jegy 4200 forint 2 felnőtt és 2 – 12 éven aluli – gyermek felállásban, minden további gyermek 1050 forintért válthat jegyet a maximum 6-os korhatárú filmekre. Az utoljára vetített, kifutó art filmekre egységesen 1100 forintos jegyár vonatkozik a teljes áron mozizók részére. 3D jegyár 1600 forint, kedvezményesen pedig 1300 Ft. Családi jegy ebben az esetben is van, 4800 Ft, minden további gyermek részére viszont csak 1200 Ft a jegyár. Csoportos jegyár 8 főtől indul, ekkor a 2D jegyár 1300,-; a 3D helyár pedig 1500 Ft. Csoportos ajándékjegy is váltható ezen az egységáron. Egyszemélyes ajándékjegy 1400 forint, kedvezményesen 1100 Ft.
A műsor általában a nagyobb siker várományos szórakoztató- és a kedvelt témákat felölelő art filmekből áll. Igyekeznek a környék filmigényére támaszkodni, amelyre akár javaslatot is lehet tenni. Vetítések csütörtöktől szombatig tartanak, néha szerdán is van előadás. Ezeken a napokon 2-3 vetítés is van, általában egy délutáni a fiatalabb korosztálynak szóló vagy családi animációs film, egy koraesti, általában nagyobb művészeti értéket képviselő filmalkotás, a 20 órás idősáv pedig szinte mindig a szórakoztató, magasabb korhatárú filmeké.
Nyergesújfalu a régió egyetlen megmaradt állandó filmszínháza, amely üde színfoltja a környék kultúrájának és, amit meg kell őrizni az utókor számára.
 
Külön köszönet: Harsányi Imre – Alkotmány Mozi gépésze, Emmer András - Tata, az analóg mozigépek mindentudója, Grosch Lajos és felesége, Erzsike – Viscosa (Ady) Mozi dolgozói, Kákonyi Gellért – 10’S Mozi vezetője.
 
források:
Népszava, 1949. évi 7. szám (Viscosa mozi)
Dolgozók lapja, 1966. évi 65. szám (nyergesújfalui mozi kétgépes)
valamint a Hungaricana Közgyűjteményi portál
Utoljára frissítve: 2023. december 03. vasárnap 15:06