Nem is olyan régen… Művész Mozi, Eger

2010. január 13. szerda | Írta: Forgács Balázs
A mozi jelenlegi épülete az 1700-as évek végén épült úri kaszinónak. 1902-ben az egriek itt találkozhattak először mozgó képpel, amelyet vándormutatványosok hoztak el a városba. Az ’50-es években szakszervezeti székház lett. Itt forgatták a Bakaruhában című filmet 1957-ben. A mozi utolsó gépésze: Godó Ferenc, gyermekszereplőként játszott ebben a filmben.

 

1975-1981-ig üresen, romokban állt, míg 1980-1982-ben átépült. 1983. április 2-től Ifjúsági Házként működött. 1983 és 1993 között Prizma Mozi volt a neve. Az hogy az épületben ismét mozi lett Hernádi Ferenc, tanár harcolta ki, akinek diákjai voltak többek között Bollók Csaba filmrendező és Bubik István színész is. Akkoriban hozták létre a Filmművészeti Nyári Egyetemet, aminek szintén a Ház adott otthon évekig. Ebben az időszakban egy erőteljes filmes generációt nevelt ki. Sokak, még az utolsó időkig is visszajártak ide. A 10 év működés alatt ritkaságnak számító betiltott filmeket is bemutattak. 1993-tól a szomszédos Uránia Moziba költöztették át a Prizmát, ott a nagyteremből leválasztva egy kamaratermet létrehozva folytatta működését.

 

Kakuk Jenő főiskolai tanár és tanítványa, Ponyi László, valamint Protovinné Zsilinszky Erzsébet az intézmény akkori igazgatója sokat tettek azért, hogy 1994-ben önálló moziként működjön. Ekkortól  Művész Mozi néven vált ismertté és a város art filmszínháza lett. Az önállósodás a közvetlen filmrendelés, szállítás, tematika választás lehetőségeit hozta magával. Kezdetben mindennap voltak vetítések, beindultak a főiskolai filmklubok is. 1996 szeptemberétől Püski Viktória lett a mozi vezetője, aki 2009. decemberéig igazgatta a mozit. 2003-ban sikeres art mozi pályázatnak köszönhetően felújították a mozitermet, ami kényelmesebbé, esztétikusabbá vált. 2004-ben art mozi fejlesztésre nyert pénzből a vetítőgépeket alkalmassá tették a korszerű hangrögzítési formátum olvasására (cián hangcsík).  Ekkor már csak heti 6 alkalommal voltak vetítések: hétfőn, szerdán és pénteken 18 és 20 órai kezdettel, de a nemzeti filmnapokon mindennap tartottak előadást. Évente megrendezésre kerültek az angol és francia filmhetek, egy-egy alkalommal a mexikói és az iráni filmnapokra is sor került.

 

Óvodások és kisiskolások részére külön meghirdetett bérletes előadásokat is tartottak, a kisebbeknek 10 órakor, a nagyobbaknak 14 órakor kezdődtek a vetítések és kialakult egy középiskolai filmklub is. A Főiskolai ’Vadeper’ filmklub heti 2 előadásban keddenként és szerdánként Bollók Csaba rendező és Dr. Szíjártó Imre az egri Eszterházy Károly Főiskola tanára vezették/vezetik.
Azonban egy pályázati kiírás végleg megpecsételte a hely sorsát, így a mozi 2009. december 14-én este a Hétköznapi mennyország című filmmel zárta pályáját. A jövőben a Vadeper filmklub marad meg csak, amit a szomszédos Uránia Moziban tartanak 2010-től, heti rendszerességgel.

 

A moziterem az emeleten található 170 fő befogadóképességű, Ultra Stereo hangrendszerrel ellátott. A vászon függönnyel borított, amely előtt egy színpad van kialakítva. A székek vörös bársony huzatúak, Gyuláról származnak és hármasával vannak rögzítve egy talpazatra. A sorok síkban helyezkednek el egymás mögött. A gépházban 2 db Meo 5 X vetítőgép dolgozott.
Béke poraira!

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 23:37