Lézeres vetítők a magyar mozikban

2021. február 27. szombat | Írta: Forgács Balázs
A mozik világa a tökéletes felé halad, mint ahogyan a Lumiere fivérek 125 évvel ezelőtt létrehozták az első filmet és ez mind terjedelemben, mind tartalomban felfejlődött. Művük első nagy ugrása a hangos filmek voltak az 1920-as évek végi gazdasági válság közepén, amellyel átvészelhették a nehéz időket és a kíváncsi közönség életben tudta tartani a mozit, mint szórakoztatás lehetőségét.
Időközben tökéletesedett a film, a filmragasztás, biztonsági film, majd a szélesvásznú vetítés, keskeny és 70 mm-es filmeket vetítettek itthon, amelyet már jóval a rendszerváltás után az Imax moziban alkalmaztak, ahol megjelent az analóg 3D. Magának a térhatású vagy ahogy akkoriban nevezték: plasztikus film története az ’50-es évekbe nyúlik vissza és történetesen Budapesten a Toldi moziban kísérleteztek vele felemás sikerrel.
Emellett fejlődött a hang, sztereó, surround, majd az 5.1, 7.1 és az immerzív hangzás, amely a ma egyre többet hallott Atmos lett, de ide lehet sorolni a Vive és az Auro 3D-t is.
A látványt óriásvásznakkal is növelni akarták, sőt azok nagyobb fényvisszaverő-képességével orvosolták a gyengébb lámpák teljesítményét vagy a digitális technológiák követelményei miatt, tökéletesítették a filmvetítéseket összeragasztott filmszalaggal, egy vetítővel, automatizálva, volt, hogy interlock megoldásokkal egy filmet több vetítőn egyszerre futtattak, majd megjelentek a digitális képalkotó rendszerek.
A 2000-es évek elején Budapesten a Mom Park nagytermében működött az első digitális mozi, ám ez még csak egy kezdetleges, nem a DLP technológián alapuló rendszer volt, a pénzhiánnyal küzdő mozik pedig az e-cinemával és az egyszerű projektoros vetítésekkel próbálkoztak túlélni. Az áttörés majd 10 évvel később érkezett a Xenonlámpás, majd később az UHP lámpás DCI vetítőkkel, amelyek most a legelterjedtebbek idehaza. Felbontásuk 90%-ban 2K, azaz 2048 x 1080 pixel (2,2 megapixel) és csak kisebb hányaduk bír 4K felbontással, vagyis 4096 x 2160 pixel (8,8 megapixel) és ez utóbbiakon is csak a megfelelő tartalmakon. Ezzel egyidőben a digitális 3D forradalma is elérte a mozikat és bár már kezd lecsengeni, még van rá kereslet.
Már az ezt megelőző években formálódott a fejlődés a vetítési fényforrás és a kivetített tartalmak tökéletesebb megjelenítésében, amelyet a led/lézerek hoztak el és már néhány helyszínen találkozhatunk velük idehaza is. Előnyűk, hogy költségük alacsonyabb a lámpás társaiknál és ez értendő a költséghatékonyság (nincs lámpacsere, 30-40 ezer órás élettartam) és az energiatakarékosság.
Az első mozi, amit mindenképpen meg kell említenünk, a Cirkó-Gejzír, amely 2018 tavaszán kapott egy nem DLP alapú Barco lézerprojektort, amellyel saját forgalmazású filmjeit képes vetíteni, 2019 tavaszán a pécsi Fény Fesztivál keretein belül mutatták be a Christie egyik RGB lézervetítőjét, amelyet szakmai worshop követett. Az RGB lézervetítők vörös-zöld és kék lézerből állítják elő a vetített képet, míg az úgynevezett phosphor (foszfor) lézer a kék lézerből egy sárga foszfortácsán át fehér színt ad, majd ebből bontja tovább a kék-vörös-zöld színt és vetíti ki a kivetítendő tartalmat. Az első foszforos lézervetítőket a Cinema City kezdte el telepíteni, 2019 év végén az Aréna és az Allee mozi kapott Barco DP2K-36 BL vetítőket, amelyek a nagyobb termekben vetítenek, akár 3D Horizon és Atmos hangrendszerrel kiegészítve nyújtanak magasabb színvonalat. Az első DLP technológián alapuló RGB lézervetítő Budapesten a Müpában indult el 2019 októberében egy Christie CP2315-ös vetítővel, a második Kecskeméten, a Malom Mozi nagytermében indult útjára 2020 januárjában, a Barco gyármányú SP4K-27HC, 4K felbontású, igazán energiatakarékos vetítő, eco módban kevesebb, mint 3 Wattot fogyaszt, ráadásul csendes is. A harmadik ilyen gép a mohácsi mozi 10 év utáni nyitáskor állt üzembe, egy SP4K-15 vetítő, amely később 3D kiegészítést is kaphat. A negyedik gép szintén a Malom Moziba érkezett idén év elején az 1-es teremhez, amely a korlátozások feloldásával indul majd el, a vetítőgép a mohácsival megegyező kivitelű.
A tervekben pedig továbbiak jönnek, a Cinema City várhatóan folytatja a phosphor laser vetítőinek kiépítését nagyobb mozijaiban, amint lehetősége lesz rá, valamint az Imax mozi is 4K lézervetítővel gazdagodik majd néhány éven belül. De az újonnan nyíló budapesti multiplexek is várhatóan a lézeres vetítőket fogják előnyben részesíteni, a Kultik Köki 9 termese hozza az első Christie RGB vetítőit várhatóan 2022 nyarán. Nyugat-Európában pedig néhány moziban, már a nagy felbontású ledfalakkal is próbálkoznak, de ez már egy másik történet.
 
fotó: barco.com (Barco SP4K-27HC)
Utoljára frissítve: 2021. március 14. vasárnap 17:15