Krúdy Gyula Art Mozi, Nyíregyháza

2020. április 14. kedd | Írta: Forgács Balázs
Nyíregyháza első filmvetítéseire 1908. március 14-én került sor az Apolló Villanyszínházban, minden szombaton, vasárnap és ünnepnapon tartottak vetítéseket. Délután 4-től este 7-ig a gyermekeknek voltak hívogató matinék, este 8-tól és 9-től rendes előadások peregtek.
Hamarosan bevezették a hétfői elitnek szánt előadásokat is, amelyet a város intelligenciájának szántak és az ismeretterjesztést tartották elsőrendűnek. Az Apolló elsőnek az Otthon (később Royal) Szálloda nagy termében rendezkedett be, de üzemeltetői még abban az évben új épületet emeltek neki. Az építkezés ideje alatt a városi színházteremben voltak a vetítések. A Szuchy testvérek tervei alapján felépült mozi 1908. november 7-én vetített először, nem messze a régitől.
A mozi üzemeltetői igyekeztek a nagy filmgyárakkal szerződést kötni, így például a francia Pathé-val, amely filmekkel látta el. 1910-ben beszereztek egy zongorát, amellyel rendszeresen kísérték a filmtörténetet, kiegészítve az élményt. A mozi szinte megváltoztatta a szokásokat, a vasárnapi előadásokon rengeteg fiatal volt jelent, a délutáni csavargás helyett mind a moziban ültek és olcsó pénzért remek kikapcsolódást kaptak. Az Apolló 100. és 500. vetítésére különleges filmekkel készültek.
1945-ig három mozi is üzemelt a városban. Az Apolló versenytársait az első világháború évei alatt létesítették, 1916-ban kapott engedélyt a Városi Mozgó Színház, a városi tulajdonú mozgó vetítéseit a színházteremben tartották, csak 1921-1923 között költöztek a Korona Szálló nagytermébe, később Városi Mozi, egy időben Hungária volt a neve. 1945 után egy rövid ideig a Kisgazdapárt működtette, majd hamarosan be is zárt.
1917-ban megnyílt Diadal Mozgó nevét a Nyírvidék olvasóinak javaslata alapján választották ki. A mozi főleg háborús- és dokumentumfilmeket, valamint híradókat vetített. 1934-ban nevet és tulajdonost is váltott, innentől Urániaként ismerjük és már hangosfilmeket is vetített, 1945-től pedig Béke Moziként ismerjük.
A város első mozija is túlélte a II. világháborút, nevét Dózsára keresztelték át, később azonban a mozi is megszűnt és az épületet is lebontották.
A régi kaszinó könyvtára és biliárd terme helyén rendezték be a Gorkij Mozit, míg a Szakszervezetek Megyei Tanácsának, Móricz Zsigmondról elnevezett művelődési házában a Móricz Mozi nyitott meg.
A Krúdy Mozi 2000-es éveket megélt elődjét 1968. április 2-án adták át az akkori Lenin téren, nyitófilmként a Csend és Kiáltás című Jancsó filmet vetítették. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Moziüzemi Vállalat irányítása alá került. A ’70-es években itt volt Nyíregyháza kulturális központja. A terem nézőtere 610 főnek tudott egyszerre kikapcsolódást nyújtani. A gépházban a legmodernebb vetítési technikával vetítettek, a szélesvásznú vetítéshez már a kezdeti időszakban adottak voltak a műszaki feltételek.
Az 1980-as évek vége felé kezdett megcsappanni a nézők száma, ez főleg a TV, a videós korszaknak volt köszönhető. Az 1990-es évek elején a moziüzemi vállalat megszűnt, a mozi pedig az önkormányzat irányítása alá került. 1999. január 1-től Horizont Moziként üzemelt. Előtte bezárt a Béke. 2000-ben, amikor a multiplex betette a lábát a városba, olyan szinten elszívta a nézőket, hogy 2003-ban bezárásra kényszerült. 2005-ben lebontották az épületet és egy évre rá egy társas- és irodaházat építettek fel a helyén.
A bezárást követően a Tudomány és Technika Házának 4. emeletén alakították ki az új Krúdy Mozit, ami a Horizont volt korábban. (Korábban, a 80-as évek előtt a Béke Mozi, Gorkij Mozi üzemelt, a ’80-as években Móricz Mozi, Kert Mozi még működött.)
A Montázs Art Mozi eredetileg videómozi volt, a megszűnt kör-autóbuszállomás épületében üzemelt 1989-1991 közötti időszakig, később a Művelődési Házba költözött, de amikor a színházat felújították, a színház költözött az épületbe és a mozi a Kölyökvárban folytatta a működést, végül 2008-ban az új Krúdy megnyitása miatt bezárták.
2014. május 31-én, a 2013-as évben megpályázott és sikeresen megnyert, az art mozikat megcélzó digitális vetítők beszerzésére kiírt támogatási pénzből megvásárolt digitális vetítővel kezdték meg a munkát, amellyel immár könnyűszerrel juthattak hozzá a legfrissebb filmalkotásokhoz, hiszen innentől nem volt szükséges kópiára várni, igaz ekkor már nem is nagyon voltak. 2016 óta Christie Vive Audio hangrendszer hallható a moziteremben. A mozi az Artmozi Hálózat, valamint az Europa Cinemas tagja.
Nyíregyháza központjában az Országzászló tér 8 alatt találjuk a mozi épületét, amely szokatlan módon egy sokemeletes ház 4-5. emeletén foglal helyet. A mozira az épület bejáratán függő felirat hivatkozik. A közelben található a távolsági- és helyközi buszpályaudvar, amely a vidékről érkező mozizóknak jelenthet könnyű megközelíthetőséget, valamint számos helyi buszjárat megállóhelye is a mozi közelében van. Az autókkal érkezőknek a környékbeli utcákon tudnak parkolni, amely hétköznap 17 óráig fizetős. A kerékpárt használók az épület előtt felállított állványzatnál zárhatják le kétkerekűiket.
Az előtér leginkább egy iroda vagy kollégium bejáratára hajaz. Itt tudjuk megvásárolni a mozijegyet, kizárólag készpénzzel. A jegyek nem helyre szólnak, a helyek érkezési sorrendben foglalhatók el. A moziterembe az emeletre lifttel lehet felmenni, a lift egyszerre 6 embert bír el, a sportosabb látogatók lépcsőn is megtehetik az utat. Az auditórium egy lépcsőzetes üléssor elrendezésű nézőtér, normál háttámlás, kartámaszos, kényelmes, az átlagos mozis komfortot meghaladó színházi zsöllye székekkel berendezett. A padló parkettázott, fentebb dobogóra szerelt. A matt fehér perforált vászon 32 négyzetméter nagyságú. A hang Christie Vive Audio hangrendszerű, ennek a lényege, hogy mindegyik helyről közel egyforma élménnyel hallható a film. A nézőtér légkondicionált és akadálymentes.
A gépházban egy saját szerverrel és háttértárolóval ellátott Christie CP2215 digitális vetítő és egy Kinoton FP25D tipusú analóg vetítőgép áll, utóbbi leginkább munka nélkül, hiszen filmszalagot már nemigen gyártanak. A hangtorony digitális hangprocesszorból és SKA-3D végfokerősítőkből áll, ezek segítségével szólalnak meg a beltéri hangszórók. A digitális vetítő 3D opcióval is el van látva, az aktív Xpand 3D rendszert használják, melyhez a mozi tulajdonát képező aktív 3D szemüvegek is tartoznak. Ezeket a személyzet osztja ki előadás előtt, majd annak végén vissza kell adni nekik. A néző csak tiszta szemüveget kap, amelyet minden előadás után a mozi fertőtlenít.
A mozi vezetése igyekszik a közönség kedvére tenni és a legújabb sikerfilmeket is műsorra tűzni, emellett megtalálhatók a kortárs művészet nagyszerű filmalkotásai is. A műsorkínálatban kicsi és nagy is megtalálja a kedvére valót. A műsorok napi 2-3 előadásból állnak és általában csütörtökön frissülnek, de egy-egy nagyobb sikerű filmalkotást akár több hétig is műsoron tarthatnak vagy egy későbbi időpontban is visszatérhet.
A jegyár hagyományos formátumban vetített filmeknél 1100 forintba kerül, diákoknak és nyugdíjasoknak ugyanez 900 forintba kerül. 3D-ben vetített filmeknél 1400 forintért lehet teljes áron mozizni, a kedvezményes jegy 1200 forintba kerül. A filmklubok egységesen 500 forintba kerülnek. Csoportos jegyár 20 főtől váltható.
A mozit 2014 tavasza óta ismét nagyobb tömegek látogatják, amellyel bizonyítja, hogy szükség van art mozira a városban. Megfizethető jegyáraival a kevesebb jövedelemből élők is kényelmes nézőtéren élhetik át a filmélményeket és a látványvilágot.
 
forrás: Nyíregyházi Napló 2015.
Utoljára frissítve: 2020. május 08. péntek 07:23