Extrém jegyáremelést hajtottak végre a nagyok (frissítve)

2022. október 12. szerda | Írta: Forgács Balázs
Múlt héten a Kultik, ma a Cinema City emelte meg jegyárait, erre a lépésre azért volt szükség, mert az energiaárak drasztikusan megnövekedtek, valamint a pénzromlás is az egekbe szökött. Budapesten a Kultik Csepelen eddig 1850 forintért lehetett mozizni, ezentúl 2100 Ft egy normál mozijegy, míg a Cinema Citynél eddig 2150 Ft volt egy teljes árú 2D előadás, amely ettől fogva 2500 forintba kerül.
A Cinema Citynél átlagosan 16-17%-os emelést hajtottak végre, a VIP jegyárak esetében tapasztalható a legnagyobb ugrás, ott 6950 forint helyett már 8350 forintba kerül egy kétdimenziós tikett. Az online kényelmidíj is jelentősen megnöveli a jegyárat, már 120 forintba kerül. A 3D szemüvegek 400 forintba, az IMAX-é pedig 450 forintba kerül. Vidéken az emelések ellensúlyozására viszont kedvezményes napot vezetnek be, a szerdát, ekkor csak a 2D-s vetítésekre adnak jelentős engedményt. De ezekre a jegyárakra a 15%-os telekomos kedvezményt nem lehet igénybe venni.
A Kultiknál átlagosan 150-250 forinttal kerülnek többe a jegyek. Vidéki mozijaikban kínálatcsökkentés várható, amely a későbbi nyitást eredményezheti majd, a multiplexekben a legnagyobb termeket nem nyitják ki, a premierek is inkább a közepes befogadóképességű auditóriumokban lesz látható hétköznap. Várhatóan több mozi is a nagyok után fog árat emelni, de van olyan mozi, amelyik a 8 terméből már csak ötben vetít, vidéken a 4-ből háromban és a kisebb forgalmú időszakokban már nem nyit ki, szűkülnek a mozizási lehetőségek.
A kisebb, magánvállalkozásban működő és az önkormányzati fenntartású filmszínházak is igyekeznek racionalizálni a működést. Vannak, akik már most bezártak, lesznek, akik ezután fognak, megint mások inkább csak hétvégén vetítenek. Szombathelyen az Agóra-Savaria október 12-én vetített utoljára, ezt követően legközelebb április 15-én nyit ki. A berettyóújfalui Makk Kálmán Mozi pedig október 16-án vasárnap tűzte ki az utolsó vetítést, ezt követően szintén április közepén nyitnak majd. A győri Rómer Házban működő mozi augusztus óta nem üzemel, elvétve vannak vetítések a színházban, de az előadások visszatérésére optimista becslések szerint márciusig várni kell.
A későbbi bezárásokról külön adunk hírt.
Utoljára frissítve: 2022. november 02. szerda 06:48