Drága a mozijegyár?

2019. január 26. szombat | Írta: Forgács Balázs
Az elmúlt egy hónapban több mozi is jegyáremelést hajtott végre, Pesten 1800-1900 forintért válthatunk jegyet egy 2D-s filmre, ami már sokaknak a megfizethetetlen kategória. Mégis felmerül a kérdés, hogy miért ilyen drágák a jegyek?
Először is fontos leszögezni, hogy a mozik tiszta bevétele csak a jegyárnak nagyjából a fele, egy 1800 forintos jegybevételből csak 900 forintot zsebelhet be a filmszínház, a másik fele a filmforgalmazóé. A forgalmazók az elvárt látogatói nézőszám alatt teljesítő moziktól minimálgaranciát kérhetnek egy nagyobb pénzösszegben kifejezve, amennyiért már megéri számukra a filmet odaadni, amint ezt az összeget a mozi lenullázza kölcsöndíj mértékében, onnantól egyéni megállapodás, hogy mekkora kölcsöndíjat számol fel a forgalmazó. Van, hogy a filmforgalmazónak saját mozija van, ebben az esetben, ha saját filmet vetít, akkor a bevétel 100%-a az övé. Ha levonjuk az adókat, akkor még ennél is kevesebb vándorol a mozik zsebébe. Mégis akkor hogyan élnek meg? A mozi más forrásokat is igénybe tud venni, pl. egy büfé által, aminek bevételének 100%-a mozit illeti meg. Egy marék popcorn árának, akár 10 szeresét is elkérheti egy mozi, ami azért elég szép árrés és haszon.
Más pluszpénzekre is szert tudnak tenni a filmszínházak, mégpedig a filmvetítések előtti reklámfilmek levetítésével. Egy nagyobb forgalmú mozi nagy tömegekhez képes eljuttatni a termékről vagy szolgáltatásokról szóló reklámokat.
Megjelentek az úgynevezett vászonhasználati díjak, amelyek a forgalmazók pénztárcáját szűkítik, hogy ha vetíteni szeretnék filmjeiket egy moziban, ez természetesen előadásonként értendő. De van olyan mozihálózat, ahol az online jegyváltás tranzakciós költségeit nem kívánják kifizetni, ezért a vásárlóra hárítják, kényelmi díjként számolva fel.
Ezek a tények még nem vígasztalnak minket, mert nem lesz olcsóbb a mozijegy, de bepillantást nyerhettünk, hogy miből áll a mozik nyeresége. De tényleg drága a mozijegy? Vessünk egy pillantást más kikapcsolódási formákra is! Koncertjegy 3500-20 000 Ft, színház 2500-4500 Ft, mondhatni a mozi a legolcsóbb szórakozási forma. De hogy lehet olcsóbbá tenni?
Olyan települések, ahol több mozi is van, válasszuk az olcsóbb helyárú mozit vagy a mozinapi jegyár lehet erre jó megoldás, amikor az egyik hétköznap, általában a hétvége után jóval kedvezőbb áron mozizhatunk, válasszunk kedvezményes jegyet, ha jogosultak vagyunk rá! Nézzünk filmet a családi kedvezménnyel, 4 fős család már pénztárca kímélően tud együtt mozizni! Mozizzunk mozikártyával, kerületi- vagy városkártyával (ahol elfogadják) 10-20-30, sőt akár 50% kedvezményt is elérhetünk akár! Csoportos kedvezmények is léteznek, akár 10-25 főtől mozizhatunk lényegesen olcsóbban. Vannak havonta-kéthavonta vagy évente megjelenő fesztiválok, filmünnepek, mozimaratonok, amelyek szintén olcsóbb mozizást tesznek lehetővé.
Láthatjuk, hogy nincs lényegesen kedvezőbb árú kulturális kikapcsolódási forma a mozinál, de még a normál árakat is lejjebb tudjuk faragni, ha okosan mozizunk. Pesten például a legolcsóbb mozi 1500, a legdrágább helyen 1890 forint a helyár, szóval ha akarjuk, van hol megfogni a pénzt. De persze sokaknál nem számít ez a különbség, mert ha moziba mennek, rászánják a pénzüket, bármennyibe is kerülnek a jegyek, ha meg olcsóbban moziznak, a büfében úgyis elköltik a különbséget.
Utoljára frissítve: 2019. február 15. péntek 17:34