Digitális vetítők Magyarországon

2012. december 18. kedd | Írta: Forgács Balázs
Magyarországon az első digitális vetítő - Barco típusú - 2002. március 2-án a UCI Palace Mom Park 1-es gigatermében a Szörny Rt. című animációval indult el, de ez még a mai 2K-s vetítőknek egy fejletlen verziója volt (1280x1024). Ráadásul kevés filmet tudtak vele vetíteni, ugyanis ekkor még nem terjedt el ez a vetítési forma. 2006-ban sorsa megpecsételődött, mert már nem gyártottak rá megfelelő műsort.

 

2007. november 25-én a Palace Westend 3-as termében debütált az első 2K-s, Christie típusú vetítőgép, amellyel a Beowulf – A legendák lovagját mutatták be 3D-ben. A Palace vezetése akkoriban a RealD-ben látta a jövőt, amely a világ első digitális térhatású rendszere volt, hazánkban azonban mégsem ez lett a legelterjedtebb technika. A RealD a moziban, csak ebben a teremben működött 2011-ig. Ez az év volt az európai mozik digitális vetítőkkel való tömeges ellátottságának időszaka is, sőt Nagy-Britanniában már működtek olyan filmszínházak is, amelyek teljes modernizáláson estek át.
2008 májusában szerelték fel a Corvin Mozit digitális Christie vetítőjével, ám csak szeptembertől vetítettek. Ezt már a Dolby 3D Digital Cinema rendszerrel szerelték. A technika ebben a mozipalotában debütált először, kezdetben ez is bizonyult legelterjedtebbnek, de a szemüvegek beszerzési ára miatt végül háttérbe szorult. Ezt a 3D fajtát használták a Cinema City mozijai is először, 2009 januárjában elsőként az Aréna, Győr és Szeged mozijaiban telepítették, majd júliusban Pécsett, Debrecenben, Székesfehérvárott, Miskolcon vetette meg a lábát. Következő lépésekben a 2009 novemberében frissen nyílt Alleeban, 2010 júliusában Zalaegerszegen, Szombathelyen, Veszprémben, legkésőbb 2010 októberében pedig a soproni multiplexet szerelték fel vele. 2011-2012-ben az összes mozijukban lecserélték a vetítőket Barco-ra, a 3D rendszert pedig Masterimage-ra. A nem hálózathoz tartozó elsőnek digitalizált filmszínházak zöme is a Dolby 3D-ben találták meg számításaikat, így a 2009 januárjától a szegedi Belvárosi Mozi, februártól a kecskeméti Malom Mozi, 2009 októbertől a budapesti Sugár Mozi, 2010 áprilisától az egri, majd októbertől a budapesti Uránia és a békéscsabai Center Mozi is a Dolbyt részesítette előnyben. 2012 őszétől pedig a szombathelyi Agóra-Savaria Mozi és a salgótarjáni Apolló, majd decemberben részben a Mi Mozink Lurdy is ezzel szerelte fel digitális vetítőgépeit.
2009 januárjában érkeztek az országba a német Kinoton digitális termékei, amelyekből csak szerény mennyiség jutott a lekötött erőforrások miatt, mivel a német moziipar akkoriban kezdte digitalizálni a teljes hálózatát. Velük csak a Cinema City hálózat néhány mozijában (Aréna, Szeged, Győr) lehetett találkozni, ezekkel a gépekkel szintén a Dolby 3D-t párosították, 2011-ben mindet Barco típusra cserélték és Masterimage 3D rendszerrel szereltek fel.
2009 áprilisában érkezett meg a Barco 2K változata, amelyet a Palace Cinemas és a Palace Mozik hálózatában telepítettek egy újonnan alkalmazott, de a későbbiekben nagy számban használt Masterimage térhatású technológiával. A Westenden felül a Lurdy Ház, a Campona, a Mammut és a Mom Park kapott egy-egy ilyen vetítőt 2009. áprilisban, de egy évvel később 2010 áprilisában a Duna Pláza, Pólus és az Óbuda, júliusban a Nyíregyháza, decemberben a Tatabánya mozik is részesültek a fejlődésből. Következő év elején a Cinema City által a Palace Cinemas felvásárlásra került, így az átvett multiplexek teljes digitalizáláson estek át a többi egységeikhez hasonlóan 2011 tavaszától. A Palace Moziktól a Duna Pláza, Nyíregyháza és Kaposvár is a gigacéghez kerültek, utóbbiban nekik köszönhetően lett 2011 szeptemberében Barco vetítő beszerelve, ami mellé szintén Masterimage 3D került.
2010. november közepén a Cinema Bridge Gyöngyös használta az országban először az aktívszemüveges Xpand 3D-t Christie vetítőgéppel. Az Xpand a 2K-ra áttérő 1-2 termes mozik között leginkább elterjedő rendszer.
2011 márciusában szerelték fel a már 3 éves IMAX mozit is Christie IMAX digitális 3D, 4K-ra átállítható 2K vetítőgépekkel, amellyel jelentősen csökkentek az üzemeltetési és szállítási költségek, itt 2 külön vetítő sugározza a képet a bal és a jobb szemnek.
Szintén 2011 márciusában jelentek meg először Nagykanizsán, majd egy héttel később Balatonfüreden az NEC d-cinema vetítőgépek, amelyeket kizárólag e mozikban találunk meg. Gyöngyös után nekik lett először Xpand 3D rendszerük, ezután több filmszínház is összegyűjtötte a tapasztalatokat, ennek köszönhetően kaphattunk Christie vetítős Xpand 3D filmélményeket 2011 májusától Cegléden, 2012 márciusától Gödöllőn, júniustól Poroszlón (Tisza tavi Ökocentrum), augusztustól Hévízen és októbertől Sopronban is. Kísérleti rendszerben a kecskeméti Malom Mozi és a Mi Mozink Lurdy is próbálkozott vele több-kevesebb sikerrel.
Ma hazánk legelterjedtebb vetítési felbontása a 2K, ám az artmozik többsége költségkímélés miatt az e-cinemát használta, amely 1,3K-t tett lehetővé. Ezt elsősorban 2008-ban egy sokmilliós beruházás eredményeként olyan mozikban szerelték fel, amelyekben főleg artfilmeket vetítettek. Amerikai nagyprodukciókat vetítő forgalmazók is próbálkoztak ezzel a rendszerrel, ám a képminőség romlása és a titkosítási rendszer megoldatlansága miatt úgy alakult, hogy csak a kisebb forgalmazóknak érte meg a használat. Az e-cinemát üzemeltető cég a Cinereal Kft lett, amely a Budapest Film többségi tulajdonú leányvállalata. 2011 őszén írta ki a Kulturális Kormányzat azt az artmozis támogatási rendszert, amelyben digitális vetítőkre adtak támogatást, így születtek meg olyan digitális vetítési lehetőségek, amelyekben kizárólag 3D nélküli vetítést alkalmaznak, így például 2011. májustól a budapesti Puskinban, 2012 februárban Szentendrén, márciusban a budapesti Toldiban, júniusban a Művészetek Háza Miskolcon, júliusban Tapolcán. 2011-2012-ben terjedt el a csak digitális 2D vetítés a Cinema City mozikban, 2011. decembertől Nagykanizsán, 2012. áprilistól a Sugár Moziban, júniustól a Sió Moziban, augusztustól a Pólus Moziban, szeptembertől a kecskeméti Malom Moziban, a Mi Mozink Óbudán, decembertől a Lurdy Házban és Tatabányán is alkalmaznak már ilyen vetítőt.
2012. június 22-én Siófokon megszületett az első olyan mozi, ahol a Sony 4K vetítői vetették meg lábukat és ezzel együtt újra van Magyarországon RealD rendszer is. A 4K azonban még nem tudja teljes értékűen szolgálni azt, amire született, mivel a filmek zöme egy-két kivétellel még 2K felbontással kerülnek forgalomba. A Sió Mozi mellett 2012 őszén Átrium-Eurocenter Sony Mozi is 5 db ilyen vetítővel gazdagodott, decemberben pedig a Lurdy Ház 1-es terme is tud már 4K formában vetíteni, ami viszont hazánkban az első Barco ebből a felbontásból.
A vegyes DCI üzem 2012 szeptemberében a kecskeméti Malom Moziban vált valósággá, amikor a Christie vetítők mellé 2 db Barco érkezett, decemberben pedig a Pólus Moziba érkezett a megsokasodott Barco-k mellé egy nagyobb teljesítményű Christie vetítő.
Az idén kihirdetett art mozis digitális pályázatokra már kihirdették a nyerteseket, így a jövőben az egri Cinema Agria, a berettyóújfalui Makk Kálmán Mozi, a kaposvári Szivárvány Kulturális Központ, a kecskeméti Otthon Mozi, a debreceni Apolló Mozi, a jászberényi Lehel Filmszínház, a szolnoki Tisza Mozi, a pécsi Apolló Mozi, a Cinema Nagykanizsa és a Művészetek Háza Miskolc kaphat 1-1 d-cinemát. Ezen kívül Dunaújvárosban látszik körvonalazódni egy digitális vetítő beszerzése és befejezhetik a Malom Mozi és a Pólus Mozi utolsó termeinek digitalizálását is.

Utoljára frissítve: 2021. január 04. hétfő 14:32