Csepeli Mozi

2017. május 14. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
A Csepel Plázában 1997 decemberében nyitotta meg kapuit Budapest harmadik multiplex mozija. A beruházó az izraeli székhelyű Cinema City, amelynek ez volt az első külföldi többtermese. Már a kezdeti időkben is túlméretezettnek számított, hiszen soha nem volt akkora helykihasználtsága, ahogyan azt várták volna. A mozi mindösszesen 7 termes és 1366 főt tudott egyszerre szórakoztatni. Tíz és fél évig üzemelt, a bezárás közeledtével már komoly bevételkieséssel, így nem volt kérdéses a döntés a szórakoztatócentrum mikéntjéről. Végnapjaira már a premier filmeket sem kapta meg és 2008. június 15-én lehúzták a rolót. A Kinoton vetítőgépeket és tartozékait, vásznakat, hangfalakat, elektronikai berendezéseket elvitték, csak az ülések maradtak meg. Jegyárai alacsonyak voltak 990 Ft volt a teljes árú mozijegy, a diák, gyermek és nyugdíjasok jegye 850 forint, de a termenkénti első előadás mindennap mindenkinek 750 forint volt.
Ezzel úgy nézett ki, hogy vége, ám még ez év nyarán éledezni látszott az Artmoszféra Kft., mely egy teljesen új profilú vállalkozásba fogott: régi bezárt mozikat élesztettek újjá. Így esett a választás Nagykanizsa mellett Csepelre. Ők 3 teremmel indultak útnak 2008. szeptember 18-án az akkori Moziünnep alkalmával. A vetítőhelyiségben az eredetileg Cineplex Odeon Pólus moziból származó Strong 35 mm-es vetítőgépekkel és e-cinema projektorokkal vetítettek, szintén használtan érkeztek a vásznak és a hangfalak is. A termekben található üléseket pohártartóval szerelték fel, mivel ezeken nem volt ilyen eredetileg, az első sorokat viszont kiemelték. Újdonságnak számított az is, hogy 2 teremben SDDS hangrendszert installáltak, amit ebben az időszakban Budapesten kizárólag ez a mozi használt. Jegyára a kezdeti időszakban igen kedvezményesen alakult (650 Ft), lévén hogy a filmeket a premier után 4-5 héttel később játszott, később ez a jegyár 3 kategóriába módosult 1050,-; 850,- és 650,- összegekben. 2009 első negyedévben bevezették a hétfői kedvezményes napot is 750 forintos áron és az e-cinema rendszernek köszönhetően beindultak a művészfilmek vetítései is. Ekkor egy-két nagy produkció már premierben érkezett a moziba és a tervek szerint a nyáron érkező filmdömpingben már nagyobb szerepet kapott volna a csepeli miniplex. Ám sajnos 2009. május 20-án leperegtek az utolsó képkockák és utána úgy nézett ki, hogy nem nyit ki többé.
 
Csepelnek hiányzott a mozi és újra megcsillanni látszott a reménysugár, tárgyalások kezdődtek a pláza és egy új üzemeltető között, mígnem 2010. február 11-én megnyitott a Cinema Csepel a Mozinet Kft. üzemeltetésében, szintén 3 teremmel. A nyitás napján mindenki számára ingyenesek voltak az előadások, de a többi napon sem emelkedtek a jegyárak 1000 forint fölé. A teljesárú jegy 990 forint, a kedvezményes jegyek (gyermek, diák, nyugdíjas és a Csepel kártya tulajdonosoknak) 750 forintba, a csoportos pedig 650 forintba került, később ez kiegészült a családok kedvezményével, ami 2800 forint lett. A mozi figyelemfelkeltő akciója, a 2. magyar mozimaraton megszervezése volt, amely az Animánia Mozimaraton névre hallgatott és meg kívánták dönteni a világ leghosszabb ideig tartó mozizás világcsúcsát, amely több mint 123 óra hosszúságú, végül „csak” 104 órát sikerült kibírnia Fölkl László kamionosnak, aki egy laptoppal lett gazdagabb, a többi résztvevő pedig egy évig tartó ingyenes belépést biztosító mozibérlet tulajdonosai lettek. A csepeli mozi egyre növekvő látogatottsága igényelte volna egy 4. terem beüzemelését is, ám ez nem jutott el a megvalósulásig. A valaha legnagyobb, 435 férőhelyes terem, egyéb rendezvények helyszínévé vált. A jegyárak egyszer változtak, a kedvezményes jegyek 850 forintra, a családi pedig 3000 forintra emelkedett, bevezették a bankkártyás fizetést, megalakították a Cinema Csepel baráti kört, amely tagjainak időnként az üzemeltető saját premier filmjeiből szerveztek vetítést, a 2010-es nem egységes moziünnepen itt volt a legolcsóbb a mozijegy 445 forint. A félévesnél régebbi alkotásokat általában 500 forintért lehetett látogatni, ha a filmnél az jelölve volt. Ám sajnos ezt az időszakot is utolérte a vég, 2011. május 31-én harmadjára is bezárta kapuit a Cinema Csepel, búcsúvetítés 29-én vasárnap este a Tarr Béla rendezte Torinói ló volt.
 
Új üzemeltető kezdett el tárgyalni 2016-ban a plázával a mozi újranyitásával kapcsolatban. Hosszú előkészületeket követően, néhány hónapos csúszással augusztus 25-én nyitott három teremmel, kizárólag digitális vetítőkkel. Ez a szám december 1-én további egy teremmel bővült. A legolcsóbb budapesti helyárakkal, klubkártyás kedvezményekkel és olcsó büféárakkal barátságos mozit hoztak létre Kultik Csepel néven.
A mozi bejáratának homlokzatán még a régi logó feszül, amíg a pláza fel nem újítja az előteret. Néhány lépcsőfok megtétele után a mozi büfé-pénztárhoz érünk. A gazdag elemózsia kínálat része a frissen pattogatott kukorica, a szószos nachos, különféle chipsek, snackek, cukorkák, rágók és csokoládék, valamint rostos és szénsavas üdítők. Budapesten ebben a moziban lehet kapni a legnagyobb kiszerelésű poharas üdítőt, 1,5 literest. A jegypénztárban a készpénzes jegyváltás mellett bankkártyával is jegyet válthatunk, illetve a büfében fizethetünk az OTP SZÉP kártyával, a vendéglátó alzseben lévő összeg terhére is. Itt vehetjük át a telefonon vagy online lefoglalt tiketteket, legkésőbb az előadás kezdete előtt 25 perccel, különben azok értékesíthetővé válnak. A jegyeket online és átutalással is megvásárolhatjuk, ekkor a visszaigazoló kódot megmutatva vehetjük át mozijegyünket. Ha 3D szemüveget is vásárolunk 3D jegyünk mellé, akkor azt itt kapjuk meg. A pénztártól jobbra üveg vitrinben különleges ajándéktárgyak, popcornos fémvödrök, figurás poharak, kulcstartók is vannak, amelyek külön megvásárolhatók. A várakozó előtér kényelmes, piros bőrfotelekkel és puffokkal berendezett, a termekbe való beengedés előtt kulturált módon várakozhatunk, közben pedig akár a mozi nyílt hozzáférésű wifi-jét is használhatjuk.
 
A mozitermekbe csak érvényes jeggyel léphetünk be, sorban az 1-es terem 413 fős, 2-es 163 fős, 3-as 134 fős és a 4-es 116 fős. A 4-es teremben matt fehér, a többiben ezüstvászon van, de csak az 1-es és 2-es teremben van 3D vetítés, amihez a polarizált Xpand passzív szemüvegeket használhatjuk. A nagyterem lelátós, a többi terem lépcsőzetes üléssor elrendezésű, felhajtható, fejtámla nélküli, de magas háttámlás, kartámaszos, pohár vagy palacktartós, kényelmes fotelülésekből áll. A légkondicionált termek akadálymentesítettek, a kerekesszékkel közlekedőknek az auditóriumok első soraiban hagytak ki helyet. A hangrendszer Dolby Digital, amit remekül visszaad a terem akusztikája, különösen a nagyteremben. A vásznak 14,5x5 méter és 9x3,5 méter közötti mérettel rendelkeznek, minden helyről remek rálátás biztosított, de a gyermekeknek a teljesebb kilátás érdekében ülésmagasító áll rendelkezésre. A gépházban egy Christie CP4230, CP2215, Solaria One és egy CP2208-as vetít, mindegyikhez Christie IBM szerver tartozik, valamint külső nash a nagyobb tároló kapacitás miatt. A hangprocesszorok CP650 és CP500 a digitális átalakítóval együtt, illetve a hozzájuk tartozó JBL végfokerősítőkkel. A CP4230-as vetítő 4K képformátumot is vetíteni tud, ezzel a géppel vetítettek a 2016-os Cannes-i Filmfesztiválon is, a többi vetítő kizárólag 2K felbontás vetítésére alkalmas.
 
A mozi műsora hetente változik, a mozivezetés igyekszik a legújabb premiereket elhozni a csepeli és a környék lakói számára. Főleg a szinkronos filmekre van igény, azon belül is az animációs és fantasy, valamint az igényesebb vígjátékoknak és horroroknak van a legnagyobb keletje. Ha valamelyik filmalkotás 3D rendszerben jön ki, azt a mozi 2D-s verzióban is előszeretettel levetíti, hiszen ezekre a filmekre is nagy az igény. Időnként néhány film esetében akcióznak, moziünneppel állnak elő 1000 forint alatti jegyárakkal. Filmvetítések minden hétköznap 13-14 órától 20-21 óráig, hétvégén 10 órától kezdődnek.
 
A jegyárak pesti viszonylatban a legalacsonyabbak közé tartozik, egy teljesárú 2D jegy 1450 forintba, kedvezményesen 1150 forintba kerül. Kedvezményre a 9 éven aluli gyermekek, a diákok, a nyugdíjasok, a pedagógusok és a fogyatékkal élők, valamint a törzskártyával rendelkezők kapnak. 3D teljesárú jegy 1550 Ft, kedvezményes 1200 Ft. A szemüveg 330 forintba kerül, amelyet a következő 3D előadásra újra magunkkal hozhatunk. A törzskártya éves díja 1500 forint, amellyel egy előadásra egy kedvezményes jegy váltható. A törzskártya más, a rajta feltűntetett mozikban is kedvezményes mozizásra jogosít: Ajka, Balatonfüred, Gödöllő, Hódmezővásárhely, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Nagykanizsa, Pápa, Pécs – Uránia, Salgótarján, Sopron – Elit, Szentes mozijaiban, valamint Balatonakali, Fövenyes és Révfülöp kertmozijaiban.
 
Csepel minden mozis számára egy igazi kihívás, de aki életet lehel belé és nyereséget hoz belőle, méltán lehet a mozik császára. A negyedik üzemeltető hatalmas erőbedobással, lelkesedéssel és nem kevés hozzáértéssel kezdett neki, reméljük a legjobbakat, hogy nem csak rövidtávon kell számolni a mozival Csepelen.
Utoljára frissítve: 2017. november 10. péntek 16:31