Beszélgetés a megújult Elit Moziról, Kalmár István üzemvezetővel

2012. október 22. hétfő | Írta: Forgács Balázs
Mozivilág: Mióta vagy az Elit Mozi üzemvezetője? Kalmár István: 1996-ban az önkormányzat pályázatot írt ki a helyi mozi üzemeltetésre, amelyet én nyertem el, ezért februárban felújítás miatt bezártuk a mozit és május 30-án nyitottuk ki. Azóta családi vállalkozásban üzemeltetjük. M: Hogy jutottatok döntésre az Elit Mozi ügyében?

K.I.: 2011. júniusában csekély nézőszám miatt elbúcsúztattuk a mozit, ám az önkormányzat nem akarta visszavenni az épületet, ezért úgy döntöttünk,hogy 2 havonta egy hétre kinyitunk és összegyűjtjük az előző 2 hónap filmalkotásait. Ennek sikere már az első ilyen próbálkozásunkkor beigazolódott. Ez így ment több, mint egy évig, amikor hirtelen megcsappant a 35 mm-es kópiák száma és a mozik utolsó mentsvára, az Intercom is többnyire digitális formátumban hozta el nagysikerű filmjeit, köztük a gyermekfilmek többségét is. A nyár végén már csak egy olyan alkotás jelent meg, amit analóg verzióban tudtunk vetíteni, ekkor fogalmazódott meg bennünk a döntés: bezárunk vagy fejlesztünk. Végül az utóbbi mellett döntöttünk, amelyet hosszú vajúdás előzött meg. Sokáig úgy gondoltuk, hogy nekünk elegendő lesz egy digitális vetítő, amellyel kizárólag 2D vetítéseket fogunk csinálni, de a partnermozik bebizonyították nekünk, hogy szükséges a 3D, mert jelentős bevételt lehet belőle produkálni. Ezért úgy döntöttünk, hogy olyan technikát hozunk ide, amilyen nincs a városban és a legszebb képet biztosítja, ezért döntöttünk az Xpand 3D mellett.

M: Hogy szereztetek fedezetet a digitális gépre és az egyéb felújításokra? Milyen segítséget kaptatok?

K.I.: Mi egy családi vállalkozás vagyunk, semmilyen külső anyagi támogatást nem kaptunk, nem próbáltunk meg segítséget kérni az önkormányzattól,sem pedig pályázat útján az uniótól. A fedezetet saját erőből állítottuk elő, ehhez olyan áldozatot kellett hoznunk, amely teljes családi támogatás szükséges volt. Ki kértük a saját vállalkozás keretében üzemeltetett mozik vezetőinek szakmai véleményét, nélkülük nem vágtunk volna bele. A kiválasztott kivitelező komplett felújítást vállalt, ami kedvezőbb volt, mint ha több vállalkozót bízunk meg különböző feladatokkal. Rengeteg segítséget kaptunk a soproniaktól, nézőinktől egy-egy bátorító szóval, társadalmi munkával. Közösségi oldalunkon szerveződtek a segítő kezek, akik áldozatkészen jöttek és vették ki részüket a felújításból.

M: Le tudjátok-e győzni a „hétfejű sárkányt” (multiplex)? Milyen fegyvereket vesztek be ellene?

K.I.: Nem tartjuk ellenségnek a városban lévő multiplexet, hiszen mi egy tradicionális értékeket képviselő filmszínház vagyunk, bár a digitalizálással szeretnénk egy nagyobb szeletet kivágni a soproni szórakozni vágyók tortájából. Olyan pluszszolgáltatásokkal, programokkal szeretnénk előállni, ami feledteti a monoton és megszokott moziba járást és egy családias, maradandó élményt hoz azoknak, akik minket választanak. Az elmúlt időszakban például pitét sütöttünk és az Amerikai pite vetítései után kisorsoltuk a látogatók között.

M: Miben rejlik a digitalizált kis mozik sikere, a sokszor ugyanabban a városban vagy közelben lévő multiplexektől?

K.I.: Két dolgot emelnék ki, filmszínházunk a belvárosban van elérhető helyen, míg a pláza a város szélén, így neki korlátozottak a lehetőségei ebből a szempontból. A másik pedig, hogy lényegesen olcsóbbak vagyunk. Jegyáraink eddig fele volt a multiplexben alkalmazottól, de az újranyitást követően is 25-30%-kal maradunk el a náluk alkalmazottól. Az Elit az egyetlen olyan digitalizáló filmszínház az országban, amely magán befektetésből fejleszt és ugyanabban a városban található konkurens egy multiplex.

M: Rengeteg újdonsággal álltatok elő, olyan rétegeket is megmozgatva, akik korábban nem fordultak meg nálatok. Tartogattok még meglepetéseket a tarsolyotokban?

K.I.: Vannak elképzeléseink a jövőre nézve, hogy lehet, mint fejleszteni, egyébként egy réteg még mindig nagyon hiányzik az Elit Moziból és nem tudjuk, hogy a mi hibánkból vagy nem a mi hibánkból, de a tizenévesek nagyon nincsenek jelen a moziban, akik a moziba járók jelentős hányadát teszik ki. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a tini korosztály bejön-e hozzánk, hiszen most már premier filmszínház leszünk és a plázával egy időben tudunk bemutatni számos filmalkotást, a technikai adottságunknak megfelelően képben, hangban és már akár 3D-ben is versenyképesek vagyunk. Érdekes volt, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan nyitva volt a mozi ajtaja, hiszen a kárpitosok, kőművesek folyamatosan jártak ki-be a moziba és a fiatalok meg-megálltak, bejöttek nézelődni, fotózni, érdeklődni. Az a kérdés, hogy ez az egyszeri nagy durranás, hogy nyitunk, mennyire tudja becsalogatni és meggyőzni őket, hogy itt maradjanak. Ezen kívül több újdonsággal is szeretnénk minél több embert megnyerni, például az erkélyen egy sikethurkot szeretnénk megvalósítani, nagyot hallók részére egy erre alkalmas készüléken át szeretnénk biztosítani, hogy ők is élvezhessék a vetítéseket ugyanazokkal a hanghatásokkal, amit az ép hallásúak élveznek. Bevezettük a törzsvendég kártyánkat, ami egy évre ad kedvezményes mozizási lehetőséget tulajdonosának. Többet akarunk nyújtani, mint a multiplex sok mindenben: poénban, gegben, filmkínálatban, kreativitásban, viszont nem szeretnénk kávédaráló szerű, mindent ugyanúgy lefolytató mozi lenni.

M: Hogyan gyűjtitek az ötleteket?

K.I.: Barátom és munkatársam Szabó Krisztián, aki ebben nagy segítségemre van, ő az, aki megálmodja az új ötleteket, aki beleviszi a kreativitást a moziba, én pedig a megvalósítás szerepét töltöm be. Rengeteg tapasztalatot cseréltünk hasonló formában működő mozikkal, amelyek ötleteit átemeltük az Elitbe.

Utoljára frissítve: 2023. május 01. hétfő 11:52