Balatonakali Kertmozi

2019. november 22. péntek | Írta: Forgács Balázs
A kertmozi indulásáról nincsenek pontos információk, a keletkezésről szóló iratok egy raktártűzben elégtek és megsemmisültek, a régi dolgozók, akik a kertmozi indulásakor dolgoztak már nem élnek vagy emlékezetükben csak haloványak ezek az emlékek pl. Manyi néni, aki a kezdetektől volt a mozi dolgozója. Régi újságcikkeket sem találtam a keletkezésről, ezért csak nagyjából tudok információkkal szolgálni.
Körülbelül az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején épült egy kb. 250-300 fős kertmozi a településen. Akkoriban még szenes vetítővel vetítettek, szénrudak közti lángívvel lehetett szabályozni a kép fényerejét. A filmeket 35 mm-es gépekkel vetítették, kétgépes, váltórendszerben. A kertmozival párhuzamosan 10 évig működött a teremmozi is, amely a második világháború után épült és a ’80-as évek elején zárt be. A moziban 16 mm-es vetítéseket tartottak heti kétszer. A mozi dolgozói ezen kívül még a közeli Dörgicsén, Vászolyon és Pécselyen is vetítettek, utóbbi helyen iskolásoknak, valamint Udvariban óvodásoknak is vándormoziként.
A kertmozi vetítések általában június közepén az iskolai szünet kezdetén indultak és augusztus 15-én fejeződtek be, de előfordult a későbbi években, hogy szeptember 15-ig kitolódott ez az időszak. Népszerű filmek esetében nem volt ritka az éjszakai vetítés sem. A balatoni kertmozik nagy előnyöket élvezhettek a fővárosi vagy a vidéki nagyvárosok mozijaival szemben azzal, hogy az üdülő vendégek itt láthatták először azokat a filmalkotásokat, amelyeket a nyár után fél évvel vagy hónapokkal később mutattak be. A jegy ára sokáig 3 forint 50 fillér volt, de akadtak 2 forintos jegyek is, kedvezményes helyekre, mint pl. az első sorokba. A kertmozi a rendszerváltás után, a moziüzemi vállalat megszűnését követően, 1991 nyarán vetített utoljára, majd 10 év szünet után nyitott ki újra.
A 2000-es évek elején Tálos Imre balatonfüredi lakos üzemeltette néhány évig, majd 2002-ben Pálffy Géza vette fel újra az üzemet, a vetítések a nyári időszakban folytatódtak, a padokat lefestették, felújították az egész gépházat és a pénztárfülkét, így folytatódott egészen 2014-ig, amikor az egész területet felújították, a területet rendezték, parkosították, a nézőteret lekövezték, a régi padsorokat pedig műanyag nézőtéri székekre cserélték. A vetítés digitálisra változott, a gépeket minden évben bérlik, ezért mindig változik a gép típusa.
A mozi a vasútállomás mellett a központban, a Petőfi Sándor utca 2. alatt bújik meg. Az autóval érkezőket ingyenes parkoló fogadja, a közelben vannak a strandok, számos vendéglátóhely, a pihentető napot egy csillagos ég alatti mozizás teszi teljessé. A kaputól az épületet megkerülve jutunk el a nézőtérhez, ahol lépcsőzetes elrendezésben vannak a székek, összesen 180 fő tud együtt mozizni. A pénzárban csak készpénzes jegyvásárlás lehetséges, egy jegy mindenkinek egységesen 1200 forintba kerül. A nézőtér akadálymentesített és található dohányzásra kijelölt hely is a területen. A filmvetítésekhez szükség esetén ülőpárnákat osztanak, hűvösebb időben érdemes plédet vagy pokrócot magunkkal hozni. Mivel a filmvetítések szabad ég alatt történnek, érdemes gondoskodnunk a moszkitók elleni védelemről is, bár a sorok szélére ültetett szúnyogriasztó növényeknek és a lépcsővilágítást is biztosító citronella mécseseknek köszönhetően alig vannak szúnyogok. Ha a védekezésről megfeledkeztünk, a kertmozi személyzete térítésmentesen ad szúnyogriasztó spray-t mindenkinek.
A műsorra a legfrissebb premiereket veszik fel, akár havi több alkalommal is, keddenként artnap van, ekkor művészfilmekkel igyekeznek becsábítani a nézőket. Eső esetén a vetítések nem maradnak el, csupán akkor, hogyha zivatar érkezik a területre. Június elsejétől augusztus utolsó hétvégéjéig napi egyszer, este 9-kor kezdődnek a vetítések.
A filmezés elengedhetetlen elemózsiája a frissen pattogatott popcorn, valamint a különféle üdítőitalok, édességek, amelyek megvásárolhatók a mozi pénztárában.
A vetítési felület 36 négyzetméter nagyságú, a gépházban általában egy első generációs Christie vagy Barco vetítőgép szokott vetíteni, hozzá tartozó Doremi szerverrel, DTS hangprocesszorral. A hangzás 5.1 sztereó.
Tervek közt szerepel az elhasználódott nézőtéri ülések cseréje, valamint a nézőtér eső ellen részbeni befedése. A kertmozi él és léte egy szakmai tapasztalattal bíró fiatal család irányítása alatt, a helyi önkormányzat támogatásával még éveken át szilárd maradhat.
Utoljára frissítve: 2020. április 14. kedd 17:22