Art+ Cinema, Budapest

2017. október 02. hétfő | Írta: Forgács Balázs
Az Erzsébet körút és a Dob utca sarkán, az Astor Kávéház helyén, 1912-ben megnyílt a Radó József üzemeltette Royal Nagymozgó, az azóta eltelt, több mint 100 év alatt a helyiség végig filmszínházként működött. Az épület 1889-ben épült Quittner Zsigmond tervei alapján eklektikus stílusban.
1925-ben Vesta néven vált ismertté, 1942-től rövid ideig Erzsébet Mozinak hívták, majd 1945-től visszakapta a Vesta nevet. Az államosítást követően 1951-ben a Pentele nevet viselte. 1954-ben újabb névváltást követően Mátra Mozinak nevezték el. Az első nagyobb felújításra 1958-ban, a következőre 1983-ban került sor. 1984-ben Mátra Mese- és Ifjúsági Moziként nyitotta meg kapuit, 1991. október 3-tól Örökmozgó Moziként működött tovább. 2015. október 1 óta Art+ Cinema néven üzemel, két teremben, a nagyterem felvette Lugosi Béla nevét, az emeleti kisterem pedig Kertész Mihályét. A mozi artmoziként működik a Vertigo Média üzemeltetésében.
A filmszínház az Erzsébet körút 39 szám alatt található. Megközelítése az éjjel-nappal közlekedő 4-6-os villamosokkal, valamint a 70-74-78-as trolikkal lehetséges. A parkolás fizetős, az autóval érkezőknek kevés hely kínálkozik, akárcsak a kerékpárral érkező vendégeknek, akik esetenként a mozi területén belül is lezárhatják kétkerekűiket. Kevés mozik egyike, ahol együtt mozizhatunk házi kedvencünkkel.
A moziban kávézó működik, ahol igazi különlegességeket is megkóstolhatunk, a bejárattal szemben az üvegablakos jegypénztár működik, ahol a hagyományos készpénzes jegyváltás mellett bankkártyával is fizethetünk. A telefonon vagy online lefoglalt jegyeket a film kezdése előtt legkésőbb 30 perccel át kell venni, különben azokat törlik a rendszerből és tovább értékesíthetik őket. A házi kedvencnek jegyet nem kell váltani. A nagyterem egyenesen balra, egy kiállítótér mellett, a kisebbik a kávézó melletti lépcsőn érhető el. Mindkét terem klimatizált, viszont csak a nagyobbik akadálymentesített. A jegyek a nagyteremben helyre szólnak, a Kertész Mihály stúdióban viszont érkezési sorrendben lehet elfoglalni az üléseket, valamint a babzsák foteleket.
A Lugosi terem korábbi állapotában, változatlanul fogadja a nézőközönséget, a hátsósoroktól kezdődően lejt, ám a közepétől emelkedik a nézőtér padlózata, a zsöllyék alacsony háttámlásak, régies típusúak, nem túl kényelmesek. Rendezvényeknek helyet adva egy pódium és hangosítási lehetőség is rendelkezésre áll, a nagyobb számú közönség befogadására a terem baloldalán párnázott padozatot alakítottak ki. Tipikus csőmozi, egy sorban hét ülés van és 18 soros a nézőtér. A terem uralkodó színe a fekete, igazi art hangulatot áraszt. A vászon 22 négyzetméter nagyságú, a hangzás jó, Dolby SR. A Kertész stúdió inkább egy családias moziszoba, amelyet egy raktárból alakítottak ki, a terem vízszintes padlózatú, mozgatható, hagyományos nem mozis székekkel berendezett, az első sorokban babzsákokon bármilyen pozícióban elhelyezkedhetünk. A vászon 6 négyzetméter nagyságú, a nézőtér klimatizált. A Lugosi terem 126, a Kertész terem 30 fő befogadására alkalmas.
A gépházban egy működőképes Meo 5XB vetítőgép áll, de működni nemigen láthatjuk, mert már csak néha gyártanak 1-1 35 mm-es filmkópiát. Vetítéstechnika mindkét teremhez projektor áll rendelkezésre, a Lugosiban a terem közepén a plafonon, míg a kisebbikben hátul egy jóval kisebb teljesítményű és sötétebb képet vetítő gép dolgozik.
A mozi nyitvatartása a filmek kezdéséhez igazodik, hétköznap 13-14 órától kezdődnek az első vetítések, az utolsók 20:30 körül indulnak. Vasárnaponként délelőtt diafilmvetítésekkel kedveskednek a kicsiknek.
A jegyárak nagyon barátiak, egy teljesárú tikett a nagyterembe 1100 forint, diákkedvezménnyel 900 Ft, nyugdíjas kedvezménnyel pedig 800 Ft. A kisebbik terembe egységesen 800 forintért váltható jegy, diafilmvetítésekre 600 forintért ülhetünk be.
A mozi vezetése rendszerint a saját forgalmazású filmek vetítésére ad helyet a moziban, de más nagyobb érdeklődést kiváltó filmalkotásoknak is helyet biztosít. Rendszerint vannak filmklubok, filmvetítések utáni ankétok, műhelybeszélgetések, nemritkán filmes hetek, premier előtti vetítések. A mozi előtere olykor kiállításoknak is helyet ad, színesítve a mozi kulturális palettáját. A távlati tervekben szerepel a DCI vetítő beszerzése a nagyobbik terembe, hogy minél jobb minőségben szolgálhassa közönségét vetítéseivel.
Utoljára frissítve: 2018. február 21. szerda 19:37