Akadálymentes mozi

2017. október 29. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
Október 27-én tartotta közös sajtótájékoztatóját a HARMAN és az AKKU (Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület), amelyen egy itthon még egyedülálló teljes értékű moziélményhez biztosít hozzáférést a vakok és gyengénlátók, valamint a hallás- és mozgássérültek számára.
A Premier Kultcafé rendezvénytermében tartották sajtótájékoztatójukat a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft munkatársa: Simoncs Benjámin, Az AKKU kommunikációs vezetője: Pethes Ágnes, a HARMAN ügyvezető igazgatója és alelnöke: Kiss István, valamint A Tiszta szívvel című magyar film főszereplője: Fenyvesi Zoltán. A szervezetek képviselői az egyéni és közös munkáról is beszéltek, Fenyvesi Zoltán színészt pedig arról faggaták, hogy mit jelent számára ez a munka, mivel mozgáskorlátozottként érintett.
Az akadálymentes mozizás megvalósítása a következőképpen zajlik: Az élményt egy speciális technológián, az úgynevezett audionarráción keresztül valósítják meg. A narrációnak köszönhetően a látássérült emberek a film közben kiegészítő információkhoz jutnak: a közösség tagjai fülhallgatóikon, egy fix hangsávon a film egyes elemeit leíró, kommentáló narrációt hallgathatnak. Az AKKU a hallássérült emberek számára speciális feliratokat is készített (amelyek indokolt esetben jelölik az egyes megszólalók személyét, valamint a képen kívüli, dramaturgiailag fontos zörejeket és a zenei betéteket is), a vetítési helyszín sajátosságainak köszönhetően pedig mozgássérültek is könnyedén ellátogathatnak a filmekre. A HARMAN az eszközöket és szakmai tapasztalatait adja a kezdeményezéshez.
Az AKKU egyúttal ezen a napon jelentette be, hogy az elkövetkező fél évben öt filmalkotást tesznek elérhetővé a fogyatékkal élők számára.
 
Háttérinformációk:
Az AKKU Egyesület 2014/15-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az FSZK (Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.) közös szervezésében megvalósult első, akkreditált audionarrátor felnőttképzés 10 végzősének összefogásából jött létre. Munkájuk során az egyenlő esélyű hozzáférés jegyében vakok és látássérültek számára audionarrációval, siketek és nagyothallók számára pedigspeciális feliratozással, valamintjelnyelvi tolmácsolással tesznek akadálymentesen elérhetővé színházi előadásokat, filmeket, kiállításokat.
Célkitűzésük:Szeretnénk a színházi, tévés, filmes és múzeumi akadálymentesítés terén jelenleg gyerekcipőben járó itthoni körülményeken változtatni, aktívan bevonva a munkába magukat az érintetteket, a látás- és hallássérült közösséget.
 
A HARMAN fő, magyarországi tevékenysége:
●        Székesfehérvár
o   autóipari akusztikai termékek gyártása (hangsugárzók, mikrofonok) 1995 óta
o   autóipari fejegységek, erősítők és rádiók gyártása 2007 óta
●        Pécs
o   világítástechnikai termékek és keverők gyártása 2015 óta
A HARMAN több mint 3000 munkavállalóval rendelkezik Székesfehérváron, Pécsen és Budapesten. A HARMAN több embert alkalmaz Magyarországon, mint bárhol máshol Európában.
A HARMAN négy divízióval van jelen Magyarországon:
●        Gyártás – Pécs
●        SSC központ – Székesfehérvár
o   Innen biztosítanak az összes, amerikai és európai HARMAN divízió számára pénzügyi szolgáltatásokat - Székesfehérvár
●        Kutatás-fejlesztési divízió – Székesfehérvár
●        Regionális mérnöki központ – Budapest
 
A magyarországi alkalmazottak száma: 3096 3 városban/ 5 helyszínen, 2879 gyári dolgozó.
Bevétel:                             
●        Autóipar 2016-os pénzügyi év – 1288M USD
o   Előrejelzés a 2017-es pénzügyi évre – 1414M USD
●        Professzionális megoldások – 80M USD
Utoljára frissítve: 2017. november 28. kedd 10:50