A Cinema City Új-Udvar története

2010. április 09. péntek | Írta: Forgács Balázs
A Cinema City VIP-ként is emlegetett 6 termes szórakoztatócentrum 2000. december 7-én nyílt meg a budai mozizni vágyók előtt. A legfőbb attrakciója a Platina (6-os) terme, amelyben kizárólag bőrfotelekkel szerelték föl. Az akkor még újnak és szokatlannak tűnő 61 férőhelyével a legkisebb multiplex terem volt.

A mozi nem volt túl nagy befogadóképességű, a legnagyobb terem is csak 186 mozizó fért el egyszerre. Hátránya a nehéz megközelíthetőségből adódott és az akkori Hollywood Multiplex Eurocenter sokszor előbb kapott premieralkotásokat. Sőt előfordult, hogy az utóbbi mozilánc forgalmazója bojkottálta is az Új-Udvar moziját.
A bevásárlóközpont a Kolosy téren található a mai napig. Megközelíthetősége a 17-es villamossal vagy a rózsadomb felől érkező autóbuszokkal. Néhány perc sétával a szentendrei hév is elérhető. A mozi a pláza bejáratától jobbra, a háztól egy teljesen külön épületben volt, de összenyitva azzal. Az előtérben a pénztár volt található, ahol bankkártyás fizetésre nem volt lehetőség.

 

Felettük a mozi logója és a termek számozásai különböző színű neonnal megvilágítva, mellettük pedig a termekben vetített filmek plakátjait láthattuk. Továbbhaladva találtuk a büfét és egy 300 főt befogadó természetes fényt beengedő előteret, mely kiválóan alkalmas volt rendezvények, közönségtalálkozók helyszínéül. Továbblépve néhány lépcsőn lefelé lehetett elérni 5 termet, amelyek közepes és kis létszámú befogadó nézőtérrel rendelkeztek. Az egykori ülések a Quinette francia mozi- és színházi székgyártó termékei, melyeknek elhelyezkedésük lépcsőzetes sorelrendezésű volt. A pohártartóval is felszerelt ülések a jobb láthatóság érdekében kissé meg voltak döntve, így a mögöttes sorokból könnyebben rá lehetett látni a vászonra és az első sorokban ülőknek sem tört ki a nyakuk. A nagy vásznak és a Dolby Digital valamint a Dolby Stereo hangrendszerek a kornak megfelelő moziélményt nyújtottak. A vetítőgépek Kinoton márkájúak voltak. A kerekesszékkel közlekedők részére akadálymentesített mozi termeiben külön helyet biztosítottak. Minden terem légkondícionált volt.

 

A büfé felett egy klubhelység állt rendelkezésre a VIP belépővel rendelkezők számára. Itt egy külön hidegtálas büfé, internet hozzáférési lehetőség és szivarszoba állt a klubtagok és VIP mozijeggyel rendelkezőek számára. A kezdetekben rendszeres vetítésekkel kedveskedtek a magas szinten mozizóknak 980 forintos jegyáron. Ebben benne foglaltatott a film megtekintése, korlátlan ital és ételfogyasztás, valamint a büfé termékek bevitele a különleges Platina terembe. A terem mindössze 5 sorból állt, nagy sortávolsággal és minden tekintetben kényelmes bőrfotelekkel. A klubterem külön hangosítással rendelkezett, amely különböző konferenciák, prezentációk remek színhelyéül szolgált. A bezárás előtti években már hagyományos teremként funkcionált a nagymérvű érdektelenség miatt.

 

Jegyárai megfizethetőek voltak, egy teljes áru belépőt 990 forintért, kedvezményeset 790 forintért válthattunk. Kedvezményre a diák, nyugdíjas és a gyermek jogosult, utóbbi 20 óráig a korhatár nélküli filmekre illetve a termenkénti első előadásra. Előadások 13 órától 20:30-ig, szombat és vasárnap 10 órától, pénteken és szombaton 22:30-ig kezdődtek. Filmkínálata a Rózsadomb felől és a környéken lakók filmigényeit próbálta kielégíteni, ám a forgalmazók csak a nagyszámú kópiadömpingkor adtak premier filmet, ezért más mozikba pártoltak a látogatók. Ez a filmszínház életének rövid működéséhez vezetett és 2006. január 15-én, 5 év után zárta be kapuit. Ez volt az első nemzetközi mozis cég, amely nem eladta, hanem egyszerűen bezárta moziját.
Ma szinte csak külsőleg jeleníti meg az épület, hogy itt mozi volt. A házban már csak a pénztár emlékeztet a múltra, a többit paravánfal rejti, de az egykori termek is inkább raktárként funkcionálnak, a berendezéseket, székeket a Cinema City a bezárás után leszereltette és elszállíttatta. Jövőre a pláza teljes átépítése után már ez is a feledésbe vész. Nyugodjék békében!

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 23:16